Ku krvným ZRAZENINÁM môžete prísť veľmi JEDNODUCHO: Prienik do telesných ORGÁNOV!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-20 12:40:00

Sledovanie televízie a pľúcna embólia? Na prvý pohľad to nedáva zmysel, no v skutočnosti existuje určitá spojitosť! O to väčší dôvod nájsť si radšej inú záľubu.

Podľa jedného výskumu, zverejneného v časopise European Journal of Preventive Cardiologysledovanie televízie môže výrazne zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín. Britskí vedci zistili, že riziko bolo asi o tretinu vyššie u dospelých, ktorí strávili štyri alebo viac hodín pred televízorom denne v porovnaní s tými, ktorí takto trávili voľný čas dva a pol hodiny alebo menej. 

Odborníci tak vyzývajú ľudí, aby si pri sledovaní televízie robili polhodinové prestávky. Raz za čas by sa mali postaviť a ponaťahovať svoje telo a taktiež obmedziť občerstvenie. Vedci z Bristolskej univerzity tiež vyzvali závislých na Netflixe, aby premýšľali o používaní stacionárneho bicykla.

Čítajte tiež: VEDĽAJŠÍ účinok kávy, po ktorom si rozmyslíte, či si ju dáte: Toto sa STANE po jej VYPITÍ!

Prestávky zabránia zrazeninám

Už roky je známe, že dlhodobé sedenie zvyšuje riziko venózneho tromboembolizmu (VTE), ktorý každoročne zabíja tisíce ľudí. Dlhé obdobia nečinnosti umožňujú hromadeniu krvi v končatinách, čo môže viesť k zrazeninám. Z rovnakého dôvodu sa cestujúcim lietadlom odporúča, aby sa často pohybovali počas dlhých letov.

Čo je na tom najhoršie, nová štúdia zistila, že dokonca aj fyzicky aktívni ľudia boli stále vystavení väčšiemu riziku krvných zrazenín! Výskumníci tiež varovali ľudí, ktorí trávia čas pri televízii, že majú tendenciu jesť nezdravé jedlá, čo môže viesť k ďalším stavom, ako je obezita a vysoký krvný tlak, čo sú zdravotné stavy taktiež vedúce k vzniku zrazenín.

Dr Setor Kunutsor, výskumník na univerzite a hlavný autor štúdie, povedal: „Ak sa chystáte oddychovať pri televízii, dávajte si prestávky. Vstaňte a natiahnite sa každých 30 minút alebo použite stacionárny bicykel. Vyhnite sa kombinácii televízie a nezdravého maškrtenia.“

Približne jeden z 500 Britov a Američanov ročne trpí krvnými zrazeninami, pričom až 60 percent prípadov je medzi hospitalizovanými pacientmi. Je to čiastočne spôsobené dĺžkou času, ktorý strávia nečinnosťou.

Väčšina zrazenín sa vyskytuje v žilách na nohe - čo sa nazýva hlboká žilová trombóza - ktorá je zvyčajne ľahko liečiteľná. Malé časti krvných zrazenín sa však môžu odlomiť a putovať krvným obehom do orgánov, ako sú pľúca, vtedy už hrozí pľúcna embólia. Ak sa nelieči včas, môže byť smrteľná.

Riskantná činnosť

Prehľad publikovaný v European Journal of Preventive Cardiology skúmal tri štúdie s celkovým počtom 131 421 účastníkov z USA a Japonska vo veku 40 rokov alebo starších, ktorí nemali žiadnu predchádzajúcu diagnózu zrážanlivosti krvi a boli testovaní, čo sa týka ich zvykov pri sledovaní televízie. Dobrovoľníci boli rozdelení na divákov, ktorí dlho sledovali televíziu, konkrétne aspoň štyri hodiny denne, a „zriedkavých divákov“, ktorí pozerali menej ako dve a pol hodiny denne.

Výskumníci odhalili 964 prípadov venózneho tromboembolizmu (VTE) po sledovaní účastníkov po dobu 5 až 20 rokov, pričom „dlhodobí diváci“ mali 1,35-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku zrazenín ako „zriedkaví“. Vedecký tím zistil, že cvičenie nevyvážilo riziko vzniku zrazenín medzi televíznymi fanatikmi.

Dr Kunutsor dodal: "Zistenia naznačujú, že bez ohľadu na fyzickú aktivitu, vaše BMI, koľko máte rokov a vaše pohlavie, viachodinové sledovanie televízie je riskantná činnosť, pokiaľ ide o tvorbu krvných zrazenín."

Pohyb pre krvný obeh

Vedci poznamenali, že zistenia sú založené na pozorovacích štúdiách, takže zvýšené riziko medzi tými, ktorí sledovali viac hodín televíziu, môže byť spôsobené inými faktormi, ako je iný životný štýl alebo zdravotné spúšťače. Dr Kunutsor si však všimol, že dlhodobé sledovanie televízie zahŕňa zotrvanie v pokoji, čo je rizikový faktor pre VTE.

„To je dôvod, prečo sú ľudia povzbudzovaní, aby sa pohybovali po operácii alebo počas dlhého letu. Navyše, keď sedíte v stiesnenej polohe po dlhú dobu, krv sa vo vašich končatinách hromadí a necirkuluje, čo môže spôsobiť krvné zrazeniny. Nakoniec, tí, čo sledujú televíziu, majú tendenciu jesť nezdravé pochutiny, ktoré môžu viesť k obezite a vysokému krvnému tlaku, čo zvyšuje pravdepodobnosť krvných zrazenín. Naše výsledky naznačujú, že by sme mali obmedziť čas, ktorý trávime pred televíziou. Dlhé sledovanie televízie by malo byť preložené pohybom, aby sa udržal krvný obeh," dodáva na záver Dr Kunutsor. 

Všeobecne povedané, ak vo svojom každodennom živote veľa sedíte – napríklad vaša práca zahŕňa hodiny sedenia pri počítači – nezabudnite z času na čas vstať a pohnúť sa.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia krvné zrazeniny televízia

2022-01-20 12:40:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia