PRECHLADNUTIE ako nečakaný spúšťač BOLESTI zubov: Spoznajte ďalších VINNÍKOV!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-17 13:00:00

Bolesť zubov vie byť poriadne nepríjemná. Hlavne keď sa objaví z ničoho nič, keď to najmenej čakáte. Niekedy je tak ostrá, že vás postaví zo stoličky. Čo ju spôsobuje?

Ako sa píše na livestrong.com, väčšinou je na príčine kaz, ale aj zlý stav ďasien. Tie, keď sa zapália a infikujú, môžu spôsobiť bolesť zubov. V takom prípade návštevu zubára netreba odkladať. Čím dlhšie totiž budete čakať, tým väčší problém budete mať. Aké sú ďalšie dôvody bolesti chrupu podľa livestrong.com?

Čítajte tiež: 6 nezvyčajných spôsobov, ako SPÁLIŤ kalórie BEZ námahy: CHUDNUTIE pre LENIVCOV!

1. Máte kaz

Náhla bolesť zuba môže byť znakom toho, že máte kaz. Ak sa zväčšuje a šíri sa dovnútra smerom k nervu, prejaví sa aj citlivosťou na sladké, teplé, či studené. Ak pocítite jeden z týchto symptómov, mali by ste zájsť k svojmu zubárovi. Malý kaz sa odstraňuje oveľa ľahšie. Keď je hlboký, vyžaduje si aj ošetrenie nervových kanálikov.

2. Poškodená výplň

Zubné výplne nevydržia večne. Časom alebo aj zlozvykmi, ako je škrípanie zubov, sa môžu poškodiť alebo uvoľniť. Zdravá výplň má dobré tesnenie medzi zubom a samotnou výplňou. 

„Zabraňuje tak baktériám, aby sa dostali do zubu a spôsobili problémy,“ konštatoval zubár Christopher Calnon.

Ak je však podľa neho výplň poškodená, kaz nemusí byť viditeľný a môže rásť. Pravidelné zubné prehliadky sú však skvelým spôsobom, ako ho odhaliť skôr, ako začne robiť problémy.

3. Máte infekciu nosových dutín

Zaujímalo vás niekedy, prečo vás bolia zuby, keď ste chorí alebo prechladnutí? Na príčine sú problémy s dutinami. 

Tlak z prechladnutia môže tlačiť na nervy blízkych zubov, čo spôsobuje bolesť a citlivosť,“ vysvetlil Calnon.

Infekcie dutín sú zvyčajne vírusové a samé zmiznú za sedem až desať dní. Ak sa tak dovtedy nestane, mali by ste navštíviť svojho lekára, ktorý vám predpíše antibiotikum, ak zistí, že máte čo do činenia s bakteriálnou infekciou. Keď je sínusový tlak spôsobený sezónnou alergiou, pomôžu voľne predajné dekongestanty.

4. Škrípete alebo zatínate zuby

Zuby vás môžu bolieť aj v noci, alebo ráno, keď sa zobudíte. Na príčine môže byť bruxizmus, stav, pri ktorom nevedomky škrípete zubami, alebo ich silno zatínate. 

„Stáva sa to najmä v noci, keď pohyby čeľuste nemožno vedome kontrolovať,“ vysvetlil Calnon.

Niektorí ľudia tiež škrípu zubami pri činnostiach s vysokou námahou, ako je cvičenie. Problém je v tom, že sa na zuby vytvára väčší tlak, ako je dobré. Ten môže spôsobiť bolesť a citlivosť chrupu. Silné zovretie môže dokonca spôsobiť prasknutie alebo odlomenie časti zuba, alebo opotrebovanie zubnej skloviny. Medzi ďalšie symptómy bruxizmu patrí bolesť tváre a hlavy, či pukanie v temporomandibulárnom kĺbe. Aby ste sa zbavili tohto zlozvyku, váš zubár vám môže vyrobiť chránič zubov, ktorý budete nosiť v noci.

5. Ste citliví na chlad

Už ste niekedy pocítili náhlu bolesť zubov pri popíjaní ľadového nápoja, alebo vás rozboleli po tom, ako ste sa zahryzli do zmrzliny? Pravdepodobne ste citliví na chlad. Stáva sa to ľuďom často a má niekoľko možných príčin.

Ak citlivosť trvá krátko, pravdepodobne súvisí so škrípaním zubov alebo recesiou ďasien, teda ich ustúpením,“ uviedol Calnon. 

Ako dodal, citlivosť na chlad, ktorá pretrváva niekoľko minút, môže naznačovať väčší problém, ako je kaz alebo ulomenie zuba.

6. Váš zub sa zlomil

Rovnako ako zlomená kosť, aj prasklina v zube môže spôsobiť bolesť. Zub sa môže zlomiť aj pri zahryznutí do tvrdého cukríka, alebo ako dôsledok športového zranenia. Škrípanie a zatínanie zubov tiež zvyšuje riziko, že sa kúsok ulomí. Ak sa tak stane, mali by ste ísť k zubárovi. Odborník vám zub nadrobí, alebo na neho umiestni korunku.

7. Máte ochorenie ďasien

Ďasná môžu byť dôvodom, prečo vás bolia zuby. Ak sú zapálené, môžu spôsobiť citlivosť na horúce alebo studené jedlá, preto vás môžu na jednej strane bolieť všetky zuby. Keď sa neliečia, môžu oslabiť kostné štruktúry, ktoré podporujú zuby a tie sa môžu uvoľniť. Niekedy aj zdanlivo neškodné návyky môžu poškodiť ďasná, ako napríklad príliš tvrdé čistenie chrupu. Používajte preto zubné kefky s mäkkými štetinami a na zuby príliš netlačte. Ďasná dá rýchlo do poriadku správna ústna hygiena, pravidelná dentálna hygiena a návštevy zubára.

Ako si udržať ďasná zdravé:

  • čistite si ich dvakrát denne
  • používajte zubnú niť
  • obmedzte príjem cukru
  • prestaňte s fajčením
  • nepite alkoholické nápoje
  • pravidelne navštevujte svojho zubára

8. Máte na zube absces

Absces na zube môže poriadne bolieť. Je to vlastne bolestivé vrecko hnisu spôsobené bakteriálnou infekciou vo vnútri. 

Môže sa dostať za zub a do okolitých tkanív, čo vedie k opuchu a výraznej bolesti," konštatoval Calnon.

Abscesy zubov by sa mali liečiť okamžite.

Medzi ďalšie príznaky abscesu patrí:

  • citlivosť zubov na horúce alebo nízke teploty
  • horká chuť v ústach
  • nepríjemne zapáchajúci dych
  • sčervenanie a opuch ďasien
  • uvoľnenie zuba
  • opuchnutá oblasť v hornej alebo dolnej čeľusti
  • otvorená rana na strane ďasna
  • horúčka
  • zdurené krčné uzliny

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby bolesti prevencia

2022-01-17 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia