Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NEVÝHODY matracu, ktoré môžu VYVOLAŤ zdravotné problémy: Odstráňte ich, ušetríte si bolesti!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na to, aby ste sa dobre vyspali, nepotrebujete veľa. Stačí, ak dodržíte spánkový režim, večer sa neprejete, nebudete večer dlho pozerať televízor a izbu, v ktorej spíte, poriadne vyvetráte. A ešte jednu dôležitú vec. Dobrý matrac.

Matrace sú jednou z vecí, ktorým veľla ľudí bežne nevenuje pozornosť a nezvykne do nich investovať. Podľa jedného prieskumu strávime takmer polovicu svojho života ležaním v posteli. Aj preto by sa mal výber toho správneho matraca stať vašou prioritou. Portál BrightSide.me zostavil zoznam dôvodov, prečo na matracoch záleží a prečo sa oplatí kúpiť ten navhodnejší. 

Čítajte tiež: Ženy, vyhýbajte sa tomuto NÁPOJU: Viac ako dva denne ZDVOJNÁSOBUJÚ riziko rakoviny čriev!

Matrace majú obmedzenú životnosť

Podľa odborníkov má matrac priemernú životnosť 8 rokov. Môže však vydržať kratšie, ale aj dlhšie. Závisí to od materiálu a kvality produktu. Na latexové matrace sa bežne vzťahuje záruka 20 až 25 rokov. Matrac vyrobený z kvalitnej pamäťovej peny pri správnej starostlivosti vydrží 10 až 15 rokov. Hybridný typ má nižšiu životnosť a zvyčajne je potrebné ho po 6 rokoch vymeniť. Isté je však jedno, akýkoľvek matrac, keď je opotrebovaný, môže narušiť dobrý spánok a ovplyvniť zdravie. Používaním na ňom vznikajú preliačiny v strede, alebo v časti, kde sa sústreďuje hmotnosť človeka.

Ak spíte na takomto matraci, ráno budete nevyspatí, unavení a nevrlí. Nekvalitný spánok môže viesť k zdravotným problémom, ako je napríklad obezita či srdcové ochorenia. Zlý matrac môže spôsobiť aj stuhnutosť svalov a bolesti celého tela. Ak sa budíte a bolí vás krk a ramená, na vine je pravdepodobne matrac.

NEVÝHODY matracu, ktoré môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sú rajom pre ploštice a alergény

Jedna štúdia zistila, že matrace majú najvyššiu koncentráciu roztočov spomedzi všetkých predmetov v domácnosti. Horšou správou je, že sa im na nich mimoriadne darí a rýchlo sa množia. Plesne a ploštice, ktoré sa zvyknú usadiť v pene matraca, vyvolávajú alergie a zhoršujú príznaky astmy. Ak sa vám zdá, že sa váš alergický stav zhoršil, asi je na čase vymeniť matrac.

Keď posteľ vydáva zvláštne zvuky, treba vymeniť matrac

Ak otáčanie v posteli vedie k vŕzganiu a praskaniu postele, znamená to, že váš matrac nie je v dobrom stave. Hluk je znakom toho, že jeho súčasti stratili svoju životnosť a nereagujú efektívne na tlak a pohyb. Ďalšia vec, ktorú si treba všímať je, či cítite pohyb vášho partnera na posteli. Ak áno, pena matraca stratila svoju schopnosť znižovať prenos pohybu a je načase ho vymeniť.

Tipy, ako predĺžiť životnosť matraca

  • Matrac otočte každých 3 až 6 mesiacov, aby sa opotreboval rovnako na oboch stranách.
  • Pri čistení postupujte podľa pokynov od výrobcu.
  • Pravidelne vetrajte miestnosť, v ktorej spíte. Z postele odstráňte perinu, vankúš aj plachtu, nech sa matrac dobre prevetrá.
  • Aby ste predišli poškodeniu, nedovoľte deťom a domácim miláčikom skákať po posteli.
  • Pravidelným vysávaním matraca znížite množstvo alergénov a roztočov.
Viac o téme: MatraceZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9