Pohľad na TVÁR môže spustiť ALARM: Výstražné ZNAMENIE srdcových problémov na tejto ČASTI!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-30 12:00:00

Neexistuje žiadny konkrétny spôsob, ako s istotou zistiť, kedy presne sa skončí náš život. Jedna štúdia však naznačuje, že na našom čele by mohol byť vpísaný menej známy prediktor skorej smrti.

Kardiovaskulárne riziko a vrásky na čele

Predlžovanie biologických hodín ľudstva sa stalo hlavným predmetom záujmu lekárskych kruhov. Štúdie naznačujú, že to všetko súvisí so zlúčením faktorov, najmä genetiky a životného štýlu. Vedci sa snažili určiť, ako dlho budeme žiť. Niektorí dokonca naznačujú, že čiary na našom čele môžu mať odpoveď, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: Preč so ZÁPACHOM po vyprážaní: Účinný TRIK, ako ho ODSTRÁNIŤ v priebehu niekoľkých minút!

Autorka štúdie Yolanda Esquirolová, lekárka a biomedicínska výskumníčka z Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse vo Francúzsku povedala: „Nedajú sa vidieť ani cítiť rizikové faktory, ako je cholesterol alebo hypertenzia. Skúmali sme vrásky na čele ako znamenie, pretože je to také jednoduché a vizuálne. Len pohľad na tvár človeka by mohol spustiť alarm a potom by sme mohli poradiť, ako znížiť riziko. Je to prvýkrát, čo sa zistilo spojenie medzi kardiovaskulárnym rizikom a vráskami na čele. Zistenia by však mali byť potvrdené v budúcich štúdiách. Na druhej strane prax by sa teraz mohla použiť v lekárskych ordináciách a klinikách."

Pre svoj výskum tím pozoroval časť tváre - čelo na vzorke 3 200 dospelých, z ktorých všetci boli zdraví a boli vo veku od 32 do 62 rokov. Skóre bolo pridelené účastníkom v závislosti od hĺbky vrások na čele, pričom skóre nula sa týkalo žiadnych vrások a skóre tri znamenalo veľa hlbokých vrások. Účastníci boli sledovaní počas 20 rokov, počas ktorých 233 zomrelo z rôznych príčin. Z nich malo 15,2 percenta skóre vrások dva a tri, 6,6 percenta malo skóre vrások jedna a 2,1 percenta nemalo žiadne vrásky. 

Tí, ktorí mali vrásky so skóre jeden, mali o niečo vyššie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní s osobami bez vrások. Riziko úmrtia však drasticky vzrástlo u jedincov s vyšším počtom vrások. Ľudia so skóre medzi dva a tri mali takmer 10-krát vyššie riziko úmrtia v porovnaní s ľuďmi s nulovým skóre.

Tieto zistenia boli získané po úpravách veku, pohlavia, vzdelania, fajčenia, krvného tlaku, srdcovej frekvencie, cukrovky a hladín lipidov.

Doktorka Esquirolová poznamenala: "Čím vyššie je vaše skóre vrások, tým viac sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnej úmrtnosti."

Vedcom sa nepodarilo identifikovať skutočnú povahu vzťahu medzi vráskami na čele a kardiovaskulárnou smrťou.

Doktor Esquirolová dodal: „Vrásky na čele môžu byť znakom aterosklerózy. Toto je prvýkrát, čo bola zistená súvislosť medzi kardiovaskulárnym rizikom a vráskami na čele, takže zistenia musia byť ešte potvrdené.“

Ďalší príznak na ušiach

Štúdia dopĺňa reťazec výskumov zameraných na príznaky starnutia, ktoré môžu naznačovať kardiovaskulárne ochorenia. Napríklad predchádzajúce výskumy preukázali, že vrásky známe ako "vejáriky", ktoré sa šíria z vonkajšieho kútika oka, nemajú žiadny vzťah s kardiovaskulárnym rizikom.

Jedna súvislosť sa však našla medzi mužskou plešatosťou, vráskami na ušných lalôčikoch, xantelazmou a vyšším rizikom srdcových chorôb, no nie predčasnou smrťou. V skutočnosti boli záhyby ušných lalokov považované za rizikový faktor špecificky pre aterosklerózu, ktorá je výsledkom hromadenia plaku vo vnútri tepien. Celkovo 40 doterajších štúdií zaznamenalo súvislosť medzi záhybom v ušnom laloku a rizikom aterosklerózy.

"Samozrejme, ak máte osobu s potenciálnym kardiovaskulárnym rizikom, musíte skontrolovať klasické rizikové faktory, ako je krvný tlak, ako aj hladiny lipidov a glukózy v krvi," uzavrela odborníčka.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vrásky prevencia dlhovekosť

2021-12-30 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia