Dôvod, prečo NEFUNGUJE: Na toto zabudnite, NAJLEPŠÍ čas na aplikáciu ANTIPERSPIRANTU!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-30 06:00:00

Po sprche by ste sa mali cítiť sviežo aj aj vaša vôňa by mala byť príjemná. Ak však stále cítite spod podpazušia zápach čpavku alebo iný nepríjemný odór, nie je to v poriadku. Čo sa deje?

Dostať sa ku koreňu problému je najjednoduchšou cestou k odstráneniu zápachu.

„Keď má niekto po sprche pocit, že sa stále cíti, zvyčajne sú to ľudia, ktorí sú náchylnejší na potenie a môžu mať nahromadené baktérie na koži v spojení s potom,“ objasňuje pre Livestrong.com asistentka z kliniky Presbyterian Medical Center v New Yorku Marisa Garshicková.

Čítajte tiež: HOROSKOP zdravia na rok 2022: ROK vzostupov i pádov, ktoré ZNAMENIA si musia dávať POZOR?

Toto je päť bežných príčin páchnuceho podpazušia po sprche a tipy, čo môžete urobiť, aby ste sa tohto problému zbavili.

1. Robíte chybu pri používaní antiperspirantu

Používate zvyčajne antiperspirant po tom, ako vyjdete zo sprchy? Môže sa to zdať ako najefektívnejší spôsob, ako udržať pot a zápach v podpazuší na uzde, ale v skutočnosti to tak nie je.

Antiperspiranty sú najúčinnejšie, keď sa používajú pred spaním," hovorí Garshicková.

Ako vysvetlila, fungujú totiž tak, že upchávajú potné žľazy v podpazuší, aby sa zabránilo uvoľňovaniu potu.

Pretože potné žľazy sú v noci prázdne, môžu absorbovať viac antiperspirantu," priblížila.

Keďže väčšina antiperspirantov je navrhnutá tak, aby fungovala 24 hodín, pôsobia aj vtedy, keď sa nasledujúce ráno osprchujete. Po vysušení podpazušia po sprche môžete a nemusíte antiperspirant použiť opäť. Len sa uistite, že ste oblasť dobre vysušili pred tým, než ho nanesiete. Dbajte na to, aby ste používali antiperspirant, a nie deodorant. Ten totiž pach maskuje, no pot nezastavuje.

2. Podpazušie si neholíte

Chĺpky v podpazuší zachytávajú viac potu ako samotná pokožka, takže pot má viac času zmiešať sa s baktériami spôsobujúcimi zápach. Pokožka pokrytá chĺpkami sa tiež ťažšie čistí. Ak vás trápi zápach, riešením je holenie alebo voskovanie podpazušia. Štúdia z marca 2016 publikovaná v ​Journal of Cosmetic Dermatology​ prišla k jednoznačnému záveru, že odstránenie chĺpkov z podpazušia je účinné pri minimalizácii zápachu.

3. Na vašej pokožke sa premnožili extra páchnuce baktérie

Všetci máme zmes „dobrých“ a „zlých“ baktérií žijúcich na povrchu našej pokožky, vrátane tej v podpazuší.

„Zvyčajne sú vo vyváženom stave. Občas sa však táto rovnováha môže narušiť, napríklad pri strese a spôsobiť premnoženie určitých 'zlých' baktérií," vysvetľuje Garshicková.

To môže zhoršiť alebo zintenzívniť telesný pach. Odborníčka odporúča používať antibakteriálne mydlo dvakrát denne.

4. Začali ste užívať nové lieky

Ak ste prednedávnom začali užívať nejaké lieky a zdá sa vám, že sa intenzívnejšie potíte a cítite si podpazušie viac ako obvykle, príčinou bude s najväčšou pravdepodobnosťou liek. Niektoré totiž majú potenciál spôsobiť hyperhidrózu alebo nadmerné potenie a s tým súvisí zreteľnejší telesný zápach. Ak budete liek užívať dlhodobo, poraďte sa so svojím lekárom. V niektorých prípadoch je možné vyskúšať nižšiu dávku alebo prejsť na iný liek. Ak nie, môže vám lekár predpísať vhodný antiperspirant.

5. Máte infekciu

Nahromadený maz alebo hnis pod pazuchou môže byť tiež vinníkom zápachu, najmä ak si všimnete, že si aj po sprche cítite iba jedno podpazušie. Môže to súvisieť so zarasteným chĺpkom, po ktorom sa vlasová folikula môže naplniť hnisom. Vtedy treba na chvíľu skončiť s holením, kým sa miesto nevyčistí. Lekár vám môže predpísať steroidný alebo antibiotický krém.

Kedy navštíviť lekára?

Príležitostný zápach nie je dôvodom na obavy, najmä ak pomáha nanášanie antiperspirantu, holenie alebo umývanie antibakteriálnym mydlom. Ak však máte po sprche neustále páchnuce podpazušie alebo sa zdá, že zápach prichádza aj z iných častí tela, kontaktujte lekára.

„Mohlo by ísť o príznaky zdravotných problémov, ako je ochorenie pečene, cukrovka alebo neschopnosť metabolizovať určité potraviny alebo lieky," dodáva odborníčka.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia zápach podpazušie

2021-12-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia