Obyčajná VYRÁŽKA môže signalizovať VÁŽNEJŠÍ problém: Podľa ZÁPACHU spoznáte, že je ZLE!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-09 14:00:00

Ľudské telo je schopné produkovať množstvo pachov. Od zlého dychu, páchnucich plynov, aromatického kýchania a grgania, si na zoznam môže pripísať aj arómu z vyrážok.

Ak ste sa už niekedy stretli s páchnucou zapálenou vyrážkou, určite vás zaujímalo, čo ten zápach spôsobilo a či je to normálne. Odpoveď odborníkov je jednoznačná. Áno, aj pupienky môžu smrdieť. Ako sa píše na livestrong.comakné je totiž zápalová kožná porucha, ku ktorej dochádza, keď sa mazové žľazy upchajú prebytočným mazom a odumretými kožnými bunkami. Vznikne tak zápalová reakcia, ktorá vedie k tvorbe vyrážok. 

Čítajte tiež: POŠKODZUJÚ tkanivo a ovplyvňujú RAST pŕs: Tieto PODPRSENKY by ste NEMALI nosiť každý deň!

Keď na pupienok zatlačíte, uvoľní sa hnis zmiešaný s baktériami, krvou a nečistotami. Táto zmes môže občas nepríjemne zapáchať,“ konštatovala dermatologička Stacy Chimentová. 

Ako vysvetlila, zápach je jednoducho vedľajším produktom baktérií, ktoré sa živia kožným mazom. Hoci je to nezvyčajný prejav, občasný zápach z vyrážok nie je dôvodom na paniku. Niekedy však nepríjemný pach môže signalizovať vážnejšie problémy s pokožkou, najmä, ak sa vyskytuje príliš často.

Kedy je aróma z pupienkov podozrivá a kedy treba zbystriť pozornosť?

1. „Vonia“ ako syr

Ak máte syrovo zapáchajúce akné, je to pravdepodobne spôsobené epidermoidnou cystou. Ide o nerakovinový hrbolček pod kožou. Vzniká upchatím vývodu mazovej žľazy, nachádzajúcej sa na koži. Objaviť sa môže aj ako dôsledok zranenia či podráždenia. 

„Tieto cysty majú zvyčajne syrovú konzistenciu. Keď z vyrážky vyjde hustá, žltá látka, pravdepodobne pocítite syrový závan,“ uviedla Chimentová. 

Väčšina epidermoidných cýst je zvyčajne neškodná a bezbolestná, v niektorých prípadoch sa môžu zapáliť alebo infikovať a zriedkavo dokonca môžu viesť k rakovine kože. Ak cysta sčervenie, napuchne alebo je citlivá, mali by ste navštíviť svojho dermatológa, ktorý sa rozhodne, či ju bude liečiť protizápalovými injekciami, vysuší ju, alebo ju odstráni iným spôsobom.

2. Páchne po skazených vajciach

„Hnis, ktorý páchne po síre, môže byť znakom akné s názvom conglobata, vzácnej formy nodulocystického akné, ku ktorému dochádza, keď sa bolestivé, veľké cysty spájajú hlboko pod kožou,“ vysvetlila Chimentová. 

Ide o vážne kožné ochorenie, ktoré môže spôsobiť aj veľmi nepekné viditeľné jazvy. Na liečbu tohto typu akné je potrebná návšteva dermatológa, ktorý pacientovi predpíše retinoidy, steroidy alebo antibiotiká, ktoré potlačia nepríjemné symptómy.

3. Cibuľová či cesnaková aróma

Ak pupienky voňajú ako po cesnaku alebo cibuli, môžu za to baktérie. 

„Takéto vyrážky sú plné hnisu, ktorý vzniká ich nahromadením,“ konštatovala Chimentová. 

Sú väčšinou anaeróbne, na prežitie nepotrebujú kyslík, no ako rastú, vytvárajú si svoje vlastné zlúčeniny síry. To je dôvod, prečo, keď narazíte na bodku zamorenú týmto typom baktérií, si môžete všimnúť pach podobný cesnaku alebo cibule. Hoci táto aróma je častá a zároveň neškodná, aj v tomto prípade by ste mali navštíviť dermatológa. Ten by vám mal predpísať silnejšiu liečbu, aby ste sa zbavili tohto nepríjemného problému.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia zápach vyrážky

2022-01-09 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia