Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dôvody, prečo vás SVRBÍ ROZKROK: Za chúlostivým problémom sa SKRÝVA viac, než si myslíte!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svrbenie v rozkroku. Môže to znieť vtipne, ale len dovtedy, kým sa to nebude týkať priamo vás. Pravdepodobne ste to už zažili a postihlo vás to v tom najnevhodnejšom čase. Čo za tým môže byť?

Nie je prekvapením, že oblasť slabín je citlivejšia ako väčšina častí tela. Je preto dôležité, aby ste zistili, čo je za svrbením ešte skôr, ako sa pokúsite o samoliečbu a upokojenie oblasti. Môže byť trápne hovoriť o tom so svojím lekárom, ale ak trípe dlhodobo týmto problémom, urobíte najlepšie a pocítite obrovskú úľavu. 

Čítajte tiež: Preč s BOLESŤOU chrbta i s liekmi: Lacný a jednoduchý TRIK bez vedľajších účinkov!

Existuje niekoľko potenciálnych príčin svrbenia v rozkroku, ako hovorí dermatológ Joshua Zeichner, M.D., riaditeľ kozmetického a klinického centra v nemocnici Mount Sinai. Niektoré z nich môžu byť relatívne bežné, ako je napr. prechod na drsný prací prostriedok, zatiaľ čo iné môžu byť závažnejšie ako infekcie - psoriáza alebo pohlavne prenosná infekcia, ktorá si vyžaduje diagnostiku a liečbu dermatológom alebo iným lekárom.

Pozrite sa na možné príčiny a stavy, ktoré by mohli byť za svrbivým rozkrokom podľa menshealth.com

Zlá hygiena

Aj keď nie je potrebné sprchovať sa každý deň, je dôležité denne čistiť oblasti, ako sú slabiny, hovorí Dr. Zeichner.

„Pot a vlhkosť môžu vytvoriť prostredie, ktoré umožňuje premnoženie mikroorganizmov na koži,“ vysvetľuje. „Termín mikrobióm označuje prirodzenú rovnováhu organizmov, ktoré symbioticky žijú na našom tele. Keď je mikrobióm narušený, môže to viesť k premnoženiu škodlivých organizmov. To sa premieta do rôznych kožných problémov, od infekcií až po nepríjemný zápach."

Ako to liečiť: Aby boli slabiny čisté, Dr. Zeichner odporúča používať telové mlieko s chlórnanom sodným. Ide o bieliaci prostriedok, ktorý pomáha normalizovať mikroorganizmy na pokožke. Pomôžu aj prípravky na telo pre citlivú pokožku s hydratačnými zložkami. 

Dôvody, prečo vás SVRBÍ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Držte sa jemných čistiacich prostriedkov, ktoré nenarušia kožnú bariéru," hovorí odborník.

Ak pokožka začne svrbieť, Dr. Zeichner odporúča ľahké hydratačné krémy, ktoré sa úplne vtierajú, takže nezanechávajú na pokožke lepkavý pocit, ako je napríklad vazelína.

Plesňové infekcie

Tie sa môžu objaviť nielen vo forme svrbenia, ale aj s vyrážkou, ktorej vzhľad sa líši od typu plesne. Napríklad, ak je za to zodpovedná kvasinková infekcia, podľa Mayo Clinic si môžete všimnúť lesklé, vlhké oblasti kože na penise a možno biele vyrážky v kožných záhyboch spolu s červenou svrbivou vyrážkou.

Kvasinky sú bežne prítomné v malom množstve na koži, ale ich premnoženie môže spôsobiť infekciu. Zvyčajne vyskytujú na vlhkých miestach, ktoré nedostávajú veľa svetla, hovorí Jason Reichenberg, MD, riaditeľ dermatológie na University of Texas Austin. Zvyčajne sa teda objavuje po stranách slabín, medzi genitáliami a stehnami.

Iné plesňové infekcie vyzerajú trochu inak. Sú suché a šupinaté a zvyčajne sa objavujú na stehnách, hovorí Dr. Reichenberg.

Aby ste predišli plesňovým infekciám, vyhnite sa príliš dlhému pobytu v mokrom oblečení, napríklad po cvičení. Okrem toho sa snažte vyhnúť noseniu akéhokoľvek tesne priliehajúcemu oblečeniu, ak sa plánujete spotiť. Plesni sa darí vo vlhkom, teplom prostredí, ktoré vytvára tesné, mokré oblečenie.

Ako to liečiť: V prípade svrbenia môžete siahnuť po OTC lokálnom antifungálnom kréme. Alebo môžete skúsiť najprv antimykotikum na predpis. Napeňte, nechajte na pokožke pôsobiť 10 minút a opláchnite (a následne miesto dôkladne osušte). 

Odieranie

Odieranie nastáva vtedy, keď sa vaša pokožka trie o seba – zvyčajne ide o stehná. Zvyčajne sa vyvíja, keď robíte aktivitu, ktorá zahŕňa veľa trenia, ako je napr. beh.

Trenie môže narušiť vašu kožnú bariéru a spôsobiť drobné praskliny a zápaly na vonkajších vrstvách pokožky. Tie spôsobuje červenú, podráždenú vyrážku, ktorá páli a svrbí. Vaša pokožka môže byť tiež šupinatá.

Ako to liečiť: Ak vediete aktívny životný štýl, "najlepší spôsob, ako zabrániť odieraniu, je použiť na pokožku tesne pred aktivitou bariérovú masť. Pomáha chrániť a posilňovať kožnú bariéru,“ hovorí doktor Rodney.

Intertrigo

Ak sa to týka vás, objaví sa na pokožke červená vyrážka, ktorá svrbí a štípe, zvyčajne v oblastiach, ktoré sú vlhkejšie zo potenia, hovorí Dr. Zeichner. Zhoršiť sa môže premnožením baktérií a húb, za čo je zodpovedné vlhké prostredie. Podľa Mayo Clinic sa objaví na miestach, ako sú slabiny, medzi záhybmi, pod pažami alebo medzi prstami na nohách.

Ako to liečiť: Siahnite po antibakteriálnych krémoch a antifungálnych krémoch. Ak vyrážka pretrváva jeden až dva týždne, navštívte svojho dermatológa. 

Dôvody, prečo vás SVRBÍ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kontaktná dermatitída

Kontaktná dermatitída sa vyskytuje, keď sa vaša pokožka dostane do kontaktu s niečím, na čo je alergická.

"Môže to byť jedlo, látka, kov, vôňa alebo iná látka," hovorí Dr. Rodney.

Pravdepodobne sa u vás objaví svrbivá červená vyrážka, ktorá vyzerá hrboľato. Môže znej dokonca vytekať číra alebo žltkastá tekutina, ktorá ukazuje, že vrchná vrstva vašej pokožky bola narušená, hovorí Dr. Reichenberg. Ak s ňou bojujete, pravdepodobne ste prednedávnom zmenili prací prostriedok alebo aviváž alebo ste si dokonca kúpili novú pohovku vyrobenú z iného materiálu. 

Tiež pravdepodobne zažijete svrbenie na iných častiach tela, ktoré boli vystavené alergénu. 

Ako to liečiť: Na zastavenie svrbenia natierajte oblasť dvakrát denne hydrokortizónovou masťou, odporúča doktor Rodney. "Môže upokojiť zápal a zmierniť svrbenie a nepohodlie," hovorí. "Nanesenie tenkej vrstvy vazelíny môže pomôcť vytvoriť bariéru na ochranu zapálenej pokožky pred prvkami."

Po tom, keď sa prestanete škriabať, zamyslite sa nad tým, aké zmeny ste nedávno urobili vo svojej rutine. Keď identifikujete možný spúšťač, prestaňte používať chemikáliu alebo materiál, o ktorom si myslíte, že je za to zodpovedný. 

Voš lonová

Ak si vo svojom ochlpení začnete všímať intenzívne svrbenie, podráždenie a drobné bodky, možno ste sa nakazili druhom parazita nazývaného voš. Pri korienkoch ochlpenia môžete vidieť drobné biele alebo žltkasté škvrny. Ide o vajíčka vší, hovorí Dennis Fortenberry, M.D., profesor na Indiana University. 

Ako to liečiť: Navštívte svojho lekára. Pravdepodobne od neho odídete so šampónom alebo pleťovou vodou s obsahom permetrínu alebo pyretrínov s piperonylbutoxidom, ktoré vši zabijú.

Zatiaľ čo vši sú najčastejšie spájané s pohlavne prenosnou chorobou, podľa Mayo Clinic sa nimi môžete nakaziť aj z kontaminovaných prikrývok alebo uterákov. Takže, aj keď ste nedávno nemali sex, nevylučujte túto možnosť a vyhľadajte správnu liečbu.

Herpes

U niektorých mužov môže byť svrbenie prvým príznakom sexuálne prenosnej infekcie (STI), ktorú spôsobuje herpes vírus. Toto svrbenie sa zvyčajne zmení na pálenie a približne do dňa sa môže vytvoriť pľuzgier alebo zhluk pľuzgierov, ktoré vedú k bolestivým vredom.

Ak ste tieto príznaky zažili v minulosti a stále sa objavujú, pravdepodobne máte v tele vírus, teda herpes, ktorý sa zvykne opakovane objavovať. 

Ako to liečiť: Opäť treba zájsť za lekárom. Neexistuje žiadny liek na herpes, ale odborník vám môže pomôcť. Ak máte herpes, kondómy môžu tiež pomôcť zabrániť jeho šíreniu na vášho partnera. 

Psoriáza

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, pri ktorom sa vaše imunitné bunky vzbúria, čo vedie k zápalu pokožky, vysvetľuje Dr. Zeichner.  Podľa Americkej akadémie dermatológie sa tento stav kože môže vyvinúť kdekoľvek na tele – vrátane oblasti genitálií. Bežné príznaky psoriázy zahŕňajú suchú, hrubú a vyvýšenú kožu, ktorá sa objavuje vo forme škvŕn. Zvyčajne je tam biely šupinový povlak, ale psoriáza môže na genitáliách vyzerať inak a mať menej šupín ako v iných oblastiach. Ľudia, ktorí majú genitálnu psoriázu, majú zvyčajne tento stav aj na iných oblastiach tela.

"Zatiaľ čo tento stav zvyčajne postihuje oblasti ako lakte a kolená, v niektorých prípadoch to môže viesť k vyrážke v slabinách, " hovorí. "Je známy ako inverzná psoriáza a môže byť svrbivá a nepríjemná."

Dôvody, prečo vás SVRBÍ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ju liečiť: Pred pokusom o liečbu psoriázy sa uistite, že máte presnú diagnózu od lekára, ktorý vám predpíše lieky. 

Genitálne bradavice

Genitálne bradavice sú bežným príznakom STI ľudského papilomavírusu (HPV). Nielenže je HPV najbežnejšou STI, ale CDC uvádza, že symptómy môžu trvať roky, kým sa rozvinú, takže je ťažšie určiť, kedy ste sa nakazili. Genitálne bradavice sú zvyčajne mäkké na dotyk a majú farbu pokožky a niektoré môžu dokonca pripomínať karfiol. Môžete si všimnúť len jednu, alebo sa môžu objaviť v zhluku, hovorí Dr. Fortenberry. 

Ako to liečiť: Ak si myslíte, že máte genitálne bradavice, poraďte sa so svojím lekárom, hovorí Dr. Fortenberry. Pravdepodobne vám predpíše liek, ktorý stimuluje imunitný systém vášho tela, aby odstránil bradavice. Alebo pomôže tekutý dusík. Hoci sa bradavice môžete zbaviť, ešte to neznamená, že je vírus odstránený z tela!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRozkrokSvrbenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9