NAJHORŠIE veci, ktoré ZNÁSOBIA rannú OPICU: Odstráňte ich a alkohol sa NEPODPÍŠE na tele!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-05 12:00:00

Prehýrená noc raz za čas sa možno zdá skvelý nápad ako zresetovať, ale len do chvíle, keď sa ráno zobudíte s opicou. A vekom sa to len zhoršuje. Sucho v ústach, bolesť hlavy, krútiace sa črevá, nevoľnosť. Prečo tieto stavy prežívame horšie ako v mladosti?

Je úplne normálne, ak vám alkohol viac "udrie" do hlavy po tom, ako vypijete väčšie množstvo drinkov. V akom silnom alkoholickom opojení budete, závisí okrem množstva aj od hmotnosti, genetiky, pohlavia a tiež celkového zdravia, ako sa uvádza na livestrong.com. Opiť sa dá však aj z malého množstva.

Čítajte tiež: TRIK na NESPAVOSŤ, ktorý žene zmenil život: Vďaka zázraku z mrazničky ste tuhí do pár MINÚT!

„Existuje mnoho dôvodov, prečo niektorí ľudia majú po preflámovanej noci ťažké rána. Je to spôsobené jeho priamym pôsobením, ale aj tým, ako sa alkohol metabolizuje a následne sa ho telo zbavuje,“ uviedla doktorka Heather Modayová.

Čo zhoršuje rannú opicu:

1. Vaša pečeň nefunguje tak efektívne

Úlohou pečene je metabolizovať alkohol, ktorý vypijeme. S pribúdajúcim vekom sa však táto schopnosť znižuje. 

„Môže to byť spôsobené tým, že do pečene smeruje menší prietok krvi, takže telu trvá dlhšie, kým alkohol vylúči,“ konštatoval špecialista na psychiatriu a detoxikáciu Hisham Korraa.

2. Máte menej telesnej vody

Po väčšinu života tvorí voda približne 50 percent telesnej hmotnosti. 

„Ako starneme, postupne jej ubúda. Môžu za to zmeny v celkovom zložení tela,“ uviedol Korraa. 

Ako vysvetlil, s pribúdajúcim vekom majú ľudia tendenciu vytvárať viac telesného tuku, ktorý obsahuje menej vody ako svalová hmota. To môže podľa niektorých lekárov viesť k vyššej koncentrácii alkoholu v krvi.

3. Užívate lieky

Alkohol sa rozkladá v pečeni a podobne aj mnohé lieky.

„Ako starneme, máme menej aktívnych pečeňových enzýmov, takže užívanie liekov a zároveň pitie alkoholu ju nadmerne zaťažuje,“ uviedla zakladateľka a lekárska riaditeľka Centra proti starnutiu a dlhovekosti vo Philadelphii Seema Bonneyová.

Popíjaním počas užívania liekov sa vystavujete riziku vzniku vážnejších zdravotných stavov, pretože alkohol prekáža správnemu rozkladu liekov. Sedatíva sa stávajú silnejšími, lieky na krvný tlak nie sú také účinné a medikamenty na riedenie krvi môžu zvýšiť riziko vážneho krvácania.

4. Ste citlivejší na účinky alkoholu

Je pravdepodobné, že v súčasnosti pijete oveľa menej, ako keď ste boli mladší. 

„Hoci je to pre vaše zdravie dobré, na druhej strane to môže spôsobiť, že vaše telo začne alkohol spracovávať pomalšie,“ uviedol doktor Korraa. 

Znížená tolerancia alkoholu v kombinácii s menej produktívnou pečeňou zhoršuje príznaky opice.

5. Zdá sa vám, že to horšie znášate

Pravdepodobne ste už stav po prehýrenej noci zažili aj v minulosti. A asi to nebolo len raz. 

„Teraz, hoci popíjate menej, môže sa zdať, že následky po alkohole sú oveľa horšie ako kedysi,“ konštatoval Korraa.

Ako dodal, tie pocity a stav, v akom sa nachádzate po prepitej noci sú rovnaké, len teraz to vnímate horšie.

Aby ráno nebolo také zlé

Symptómy a ich závažnosť sú individuálne. Medzi príznaky patrí bolesť hlavy, závrat, únava, nevoľnosť, vracanie, zrýchlený tep, podráždenosť, úzkosť a depresia. Najspoľahlivejší a najúčinnejší spôsob, ako sa jej vyhnúť, je jednoducho nepiť. Ak sa však rozhodnete, že si večer doprajete zopár pohárikov a nechcete, aby vám ráno bolo zle, vyskúšajte nasledujúce triky, ktoré by vám mali aspoň trochu pomôcť.

1. Vyberte si ten správny nápoj

Pokiaľ ide o výber alkoholu, z ktorého vám bude najmenej zle, je to individuálne. Vo všeobecnosti sú však niektorí ľudia citliví na prírodné triesloviny v červenom víne, ako aj na pridané siričitany, ktoré zachovávajú sviežosť vína a chránia ho pred oxidáciou. Ak sa vám zdá, že vám je po vypití vína ráno príšerne zle, vyberte si také, ktoré má nízky obsah tanínu alebo odrody, ktoré neobsahujú siričitany. Vyhnite sa aj tmavším nápojom, ktoré majú tendenciu obsahovať viac kongenérov, teda chemikálií vznikajúcich počas fermentačného procesu. Obsahuje ich napr. tmavé pivo. 

„Nápoje ako je gin, vodka a ľahké pivá, zvyčajne obsahujú menej tejto chemikálie a sú pre telo ľahšie spracovateľné,“ tvrdí doktor Korraa.

2. Nepite na prázdny žalúdok

Ak budete jesť pred a počas pitia, vaše telo neabsorbuje alkohol tak rýchlo, ako by to bolo na prázdny žalúdok. Keď si doprajete výdatné jedlo, zostane vo vašom žalúdku dlhšie, vďaka čomu sa zmiernia niektoré vedľajšie účinky opitosti.

3. Nepite príliš rýchlo

Keď budete piť príliš rýchlo, na druhý deň sa pravdepodobne budete cítiť, ako by vás prešiel autobus. Preto najlepšie urobíte, ak si popíjanie časovo rozložíte. 

Zdravá pečeň totiž dokáže spracovať maximálne jeden nápoj za hodinu," uviedla doktorka Modayová.

4. Striedajte alkohol a vodu

Keď pijete alkohol, možno si všimnete, že musíte chodiť na toaletu viac ako normálne. Alkohol je totiž diuretikum a často pri popíjaní vylúčite viac tekutiny, ako do seba dostanete. Dehydratácia potom spôsobí, že na druhý deň vás bude silno bolieť hlava a potrápi vás únava a slabosť. Ku každému drinku si doprajte jeden pohár vody.

5. Predíďte problémom

Aj keď neexistuje žiadna záruka, že to skutočne pomôže, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť hneď po dopití alkoholu, aby ste znížili riziko, že vám ráno bude zle. Pokúste sa prestať s pitím aspoň štyri hodiny pred tým, ako idete spať. Ak vám stále koluje v žilách, môžete zaspať rýchlejšie, no akonáhle začne metabolizovať a sedatívny účinok pominie, riskujete, že sa zobudíte príliš skoro a nebudete môcť zaspať. Počas dňa dopĺňajte tekutiny. Pred tým, než si ľahnete, vypite pohár vody. Môžete si dopriať aj iontový nápoj, ktorý dodá telu správnu dávku elektrolytov. Aj keď vám pomyslenie na to, že máte niečo zjesť, spôsobuje nevoľnosť, urobíte dobre, ak zjete aspoň kúsok chleba pred tým, ako pôjdete spať.

6. Odpočívajte

Nasledujúci deň by ste mali pokračovať v rehydratácii a v dopĺňaní elektrolytov. Odolajte akejkoľvek vlčej túžbe po mastných jedlách. Namiesto toho sa rozhodnite pre raňajky, ktoré obsahujú bielkoviny, sacharidy a zdravé tuky, aby sa hladina cukru v krvi vrátila do rovnováhy. Doprajte si odpočinok, nerobte nič namáhavé. 

Na opicu neexistuje žiadny liek a treba jej nechať voľný priebeh. Buďte k sebe láskaví a všetko sa vráti do normálu,“ dodal Korraa.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie ranná opica

2021-12-05 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia