ZDRAVŠIA náhrada ako POSTRACH mužskej hrdosti? SKRYTÁ príčina PROBLÉMU s EREKCIOU

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-03 12:00:00

Vyzerá to tak, že je úplne jedno, akú cigaretu držíte v ruke. Výskum odhalil, že muži, ktorí ich používajú, môžu trpieť impotenciou. Tak či tak, drsnejšie pohlavie by malo rátať s tým, že utrpí ich erekcia i libido.

O klasickom fajčení je dlhodobo známe, že sa považuje okrem iného za príčinu erektilnej dysfunkcie. Spôsobujú ju chemikálie obsiahnuté v tabakových výrobkoch. Ide najmä o nikotín, ktorý poškodzuje krvné cievy, dokonca aj tie, ktoré sa nachádzajú v mužskom prirodzení! 

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL doslova VYPLAVÍ z tela von: Bežné OVOCIE odstráni tukové látky!

Hrozí impotencia

Odborníci z newyorskej Grossman School of Medicine a Johns Hopkins University však teraz varujú mužov, že aj vapovanie elektronických cigariet môže znížiť množstvo testosterónu a spôsobiť tak erektilnú dysfunkciu. Zistenia boli uverejnené v časopise American Journal of Preventive Medicine.

Vedci pozorovali takmer 14-tisíc mužov starších ako 20 rokov. Zistili, že tí, ktorí holdovali tomuto zlozvyku, mali problém so svojim libidom a to dokonca 2,4-krát viac ako nefajčiari! Vedci analyzovali celú históriu fajčenia u pozorovaných. Boli medzi nimi aj takí, čo nikdy klasické cigarety nefajčili, ich neresťou boli len tie elektrické. 

„Zistili sme, že denné vapovanie sa spája s vyššou pravdepodobnosťou vzniku impotencie,“ konštatoval vedúci autor štúdie doktor Omar El Shahawyl.

Celkovo 10 percent všetkých pozorovaných mužov uviedlo, že má problém s libidom.

Nikotín má okamžitý, krátkodobý vazokonstrikčný účinok a preto môže znížiť prietok krvi do penisu a môže negatívne ovplyvniť schopnosť dosiahnuť erekciu," uviedol urológ Giulio Garaffa.

Ako dodal, vasokonstrikčný účinok nikotínu časom zmizne bez dlhodobého poškodenia erekcie.

Podľa neho je povinnosťou všetkých lekárov informovať pacientov o riziku dysfunkcie vplyvom vapovania. Vyzýva tiež všetkých pacientov, aby kontaktovali svojho lekára, ak trpia týmto problémom, pretože to môže byť varovný signál kardiovaskulárneho ochorenia.

Ako sa líši od klasickej cigarety?

Elektronická cigareta je zariadenie, ktoré umožňuje užívateľom inhalovať nikotín zahrievaním pary z roztoku, ktorý obsahuje nikotín, propylén a arómy. Keďže nedochádza k horeniu, nevzniká žiadny dym ako pri tradičnej cigarete. Aj keď boli označené ako cigarety s nižším rizikom, narastajúce množstvo štúdií poukazuje na možné zdravotné riziká. E-cigarety neprodukujú decht ani oxid uhoľnatý, no výpary obsahujú niektoré škodlivé chemikálie. Nikotín je vysoko návyková chemikália, ktorá sťažuje fajčiarom možnosť skoncovať s týmto zlozvykom.

Škodí, ale menej

Štúdie naznačujú, že vapovanie poškodzuje DNA ľudí rovnakým spôsobom ako fajčenie normálnych cigariet, no v menšej miere. Tieto biologické zmeny môžu spôsobiť ochorenia, ako je rakovina. Vaping sa považuje za bezpečnejšiu alternatívu k fajčeniu. Spojené kráľovstvo dokonca uvažuje o predpisovaní elektronických cigariet používateľom cigariet, aby s týmto zlozvykom mohli prestať.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia erektilná dysfunkcia elektronické cigarety

2021-12-03 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia