Ročné obdobie, ktoré zvyšuje riziko INFARKTU: Nečakané REAKCIE stresujúce pre SRDCE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-03 06:00:00

Zima je tu a na príjemné teplé dni si budeme musieť niekoľko mesiacov počkať. Odborníci upozorňujú, že rovnako ako môžu v lete zdravotný stav človeka zhoršiť vysoké horúčavy, v zime tak môže urobiť chladné počasie.

Najmä u starších ľudí. Varujú pred zvýšeným rizikom srdcového infarktu a tvorbou krvných zrazenín. 

Nejde len o pocit, že počas mrazivého zimného dňa nám je chladno, ale takéto počasie reálne ovplyvňuje všetky časti tela, vrátane intímnych partií! Toto sú hlavné zdravotné riziká ktoré môže mať na svedomí chlad, píše thesun.co.uk.

Čítajte tiež: ZOBUDILI ste sa nečakane uprostred noci? TRIKY, ako opäť zaspať čo NAJRÝCHLEJŠIE!

Infekcie "tam dole"

Vagína má jemný mikrobiálny ekosystém, známy ako mikrobióm.

„Niektoré z našich obľúbených zimných zvykov, ako sú horúce kúpele, nosenie hrubého oblečenia a dokonca aj suchý vzduch z kúrenia, môžu vaginálny mikrobióm narušiť a vytvoriť dokonalé prostredie pre tzv. zimnú vagínu, ktorá sa prejaví vo forme infekcie,“ vysvetlila nutričná terapeutka v Optibac Probiotics Claire Foss.

Ak u seba spozorujete výtok, ktorý môže aj zapáchať, objavia sa symptómy zápalu močového mechúra či svrbenie, s najväčšou pravdepodobnosťou je to práve vďaka „zimnej vagíne“. Najčastejšie sa s ňou stretávajú ženy, ktoré nosia príliš veľa nepriedušných vrstiev oblečenia, ako sú hrubé nohavičky, pančuchy, nohavice, dlhý kabát, čo obmedzuje cirkuláciu vzduchu v oblasti intímnych partií. Stáva sa z nich uzavretý priestor, čo znemožňuje pokožke dýchať.

Aj nosenie tesného oblečenia po holení intímnych partií je v zime dosť ošemetné, lebo viacero vrstiev môže pokožku odierať a spôsobiť kožné infekcie.

Krvné zrazeniny

Náhle zmeny teplôt vyvolávajú v organizme tepelný stres, lebo telo sa musí viac snažiť, aby si udržalo stálu teplotu. Výskum ukázal, že to zvyšuje pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín. Autori štúdie z nemocnice v Nice vo Francúzsku zistili, že častejšie infekcie dýchacích ciest v zime môžu mať na svedomí väčšiu náchylnosť na ich tvorbu. Tiež naznačili, že chladné počasie môže spôsobiť zúženie krvných ciev, čo zvyšuje pravdepodobnosť ich vzniku.

Inkontinencia

Podľa fyzioterapeutky Clary Bourneovej chladné počasie môže spôsobiť „zmätok“ v panvovom dne, čo následne vedie k problémom s inkontinenciou.

„Keď je vám zima, krvné cievy sa stiahnu, aby sa do životne dôležitých orgánov dostalo viac krvi a tepla. To znamená, že sa dočasne zvýši krvný tlak a na kontrolu krvného tlaku obličky odfiltrujú prebytočnú tekutinu, čo vedie k tomu, že musíme častejšie močiť. Dostaneme nutkanie na chvíľku, keď močový mechúr vyšle do mozgu správu, že je prítomný moč. To sa spočiatku deje skôr, ako je náš močový mechúr úplne plný, takže máme čas nájsť toaletu. Ak nutkanie opakovane ignorujeme a moč zadržiavame, vedie to k napätiu panvového dna, čo vyvoláva inkontinenciu,“ vysvetlila.

Zmeny nálady

Pre mnohých ľudí je ťažké bojovať so zimnými mesiacmi, pričom niektorí trpia sezónnou afektívnou poruchou. Je známa tiež ako „zimná depresia“, pretože symptómy sú zvyčajne zreteľnejšie počas zimných mesiacov. Ide o typ depresie a pre tých, ktorí sú týmto stavom ovplyvnení, to môže mať vážny vplyv na každodenné aktivity. Presná príčina „zimnej depresie“ nie je jasná, no odborníci sa domnievajú, že je to spôsobené nedostatkom slnečného svetla počas zimných mesiacov. Zastaví sa totiž správna činnosť časti mozgu nazývanej hypotalamus, ktorý ovplyvňuje produkciu melatonínu, tzv. spánkového hormónu. Keďže sa ho pri nedostatku svetla tvorí viac, cítime sa ospalí. Rovnako ovplyvňuje hladiny serotonínu, ktorý vplýva na našu náladu, chuť do jedla aj vnútorné telesné hodiny. 

Astma

Odborníci z britskej charitatívnej organizácie Asthma UK upozorňujú, že zima môže byť pre ľudí s astmou nebezpečným obdobím, pretože chladnejšie počasie, prechladnutie a chrípka, infekcie hrudníka a plesne sú bežnejšie a môžu vyvolať život ohrozujúce astmatické záchvaty. Vysvetlili, že tieto záchvaty spôsobujú zápal dýchacích ciest, čo spôsobuje príznaky ako kašeľ, sipot a ťažkosti s dýchaním.

„Uistite sa, že máte vždy pri sebe svoj inhalátor,“ varujú. Život vám ale môže zachrániť aj obyčajná šatka. „Voľne si ju omotajte cez nos a ústa, aby ste pomohli zohriať vzduch predtým, ako ho vdýchnete, pretože studený vzduch je ďalším spúšťačom astmatického záchvatu,“ radia ďalej.

Pri obzvlášť chladnom počasí by však podľa nich astmatici nemali vychádzať von a venovať sa aktivitám v interiéri.

Infarkt

Nedávna štúdia zistila, že ľudia vystavení chladnému počasiu majú väčšiu pravdepodobnosť srdcového infarktu. Vedci z univerzity v Lunde vo Švédsku zistili, že priemerný počet infarktov za deň bol výrazne vyšší, keď bolo počasie chladné v porovnaní s teplým počasím. Predpokladá sa, že to súvisí s reakciou tela na pocit chladu obmedzením povrchových krvných ciev. Tým sa znižuje teplota pokožky a zvyšuje sa prietok krvi cez tepny. Telo sa začne triasť a srdcová frekvencia sa zvýši. Tieto reakcie pôsobia stresujúco na srdce. 

Lupiny

S klesajúcou teplotou, zapnutím ústredného kúrenia a zvýšenou konzumáciou mliečnych výrobkov v zime vytvárame ideálne prostredie pre tvorbu lupín. U mnohých sa vyskytujú vtedy, keď sa mikrobióm pokožky hlavy dostane do nerovnováhy. Ako vysvetlila odborníčka Anabel Kingsleyová, „kvasinky prirodzene žijú na pokožke hlavy a zvyčajne nespôsobujú žiadne problémy. Keď sa však určitý druh kvasiniek, nazývaný Malassezia, premnoží, spôsobí to príliš rýchle delenie kožných buniek, čo vedie k tvorbe lupín a svrbeniu. Týmto kvasinkám sa darí v mastnom prostredí, a preto je pravdepodobné, že sa premnožia, ak si neumývate vlasy pravidelne v kratších intervaloch alebo máte prirodzene mastnú pokožku hlavy.

"Je však možné, že pokožka hlavy u niektorých ľudí je jednoducho citlivá aj na normálne hladiny týchto kvasiniek,“ dodala.

Fotogaléria


Tagy:
zima zdravie telo prevencia chladné počasie

2021-12-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia