Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ranný ZVYK, vďaka ktorému sa VYHNETE chorobe: Káva ZABRÁNI zhlukovaniu toxických látok v mozgu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobrá správa pre tých, ktorí nedokážu začať deň bez poriadnej šálky kofeínu! Dlhodobá štúdia sa stavia na ich stranu a tvrdí, že pitie väčšieho množstva kávy môže znížiť pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby.

V rámci štúdie s názvom Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle Study výskumníci z Edith Cowan University (ECU) skúmali, či príjem kávy ovplyvnil rýchlosť kognitívneho poklesu u viac ako 200 Austrálčanov v období jedného desaťročia.

Čítajte tiež: Najpopulárnejší LIEK proti bolesti by nemusel byť pre všetkých: Vplyv na SRDCE u TÝCHTO ľudí!

Jednoduchý spôsob, ako oddialiť chorobu

Vedúca výskumníčka Dr Samantha Gardenerová uviedla, že výsledky ukázali súvislosť medzi kávou a niekoľkými dôležitými ukazovateľmi súvisiacimi s Alzheimerovou chorobou, ako sa píše na sciencedaily.com.

"Zistili sme, že účastníci bez porúch pamäte a s vyššou spotrebou kávy na začiatku štúdie mali nižšie riziko prechodu do miernej kognitívnej poruchy - ktorá často predchádza Alzheimerovej chorobe - alebo rozvoja Alzheimerovej choroby v priebehu štúdie," povedala odborníčka.

Pitie väčšieho množstva kávy prinieslo pozitívne výsledky vo vzťahu k určitým oblastiam kognitívnych funkcií, konkrétne k výkonnej funkcii, ktorá zahŕňa plánovanie, sebakontrolu a pozornosť. Zdá sa, že vyšší príjem kávy súvisí aj so spomalením akumulácie amyloidného proteínu v mozgu, ktorý je kľúčovým faktorom pri rozvoji Alzheimerovej choroby.

Doktorka Gardenerová povedala, že hoci je potrebný ďalší výskum, štúdia je povzbudivá, pretože naznačuje, že pitie čierneho moku môže byť jednoduchý spôsob, ako pomôcť oddialiť nástup Alzheimerovej choroby.

Ranný ZVYK, vďaka ktorému
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Je to jednoduchá vec, ktorú môžu ľudia zmeniť. Mohlo by to byť užitočné najmä pre tých, ktorí sú vystavení riziku kognitívneho poklesu, ale nevyvinuli sa u nich žiadne príznaky," dodala Gardenerová. 

Rovno dvojitú!

Ak si doprajete iba jednu šálku kávy denne, podľa štúdie by bolo lepšie, keby ste si dali ešte jednu navyše, aj keď maximálny počet šálok denne, ktoré by mali priaznivý účinok, nebolo možné z aktuálnej štúdie zistiť.

"Ak je priemerná šálka kávy, vyrobenej doma, 240 g, zvýšenie na dve šálky denne by mohlo potenciálne znížiť kognitívny pokles o osem percent po 18 mesiacoch," informuje odborníčka. "Mohlo by tiež vidieť päťpercentný pokles akumulácie amyloidu v mozgu za rovnaké časové obdobie."

Pri Alzheimerovej chorobe sa totiž amyloid zhlukuje a vytvára plaky, ktoré sú toxické pre mozog.

Bude sa káva odporúčať ako prevencia? 

Štúdia však nedokázala rozlíšiť kávu s obsahom kofeínu a kávu bez tejto látky, taktiež výhody alebo dôsledky toho v závislosti od toho, ako bola pripravená (spôsob varenia, prítomnosť mlieka a/alebo cukru v káve atď).

Odborníčka dodala, že vzťah medzi kávou a funkciou mozgu stojí za to sledovať: „Musíme zhodnotiť, či by sa jedného dňa mohol príjem kávy odporúčať ako faktor životného štýlu zameraný na oddialenie nástupu Alzheimerovej choroby.“

Výskumníci ešte musia presne určiť, ktoré zložky kávy stoja za jej zdanlivo pozitívnymi účinkami na zdravie mozgu. Hoci kofeín bol spojený s výsledkami, predbežný výskum ukazuje, že nemusí byť jediným prispievateľom k potenciálnemu oddialeniu Alzheimerovej choroby.

Viac o téme: KávaZdraviePrevenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9