Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pozdvihnú mužskosť na VYŠŠÍ level: 4 spôsoby, ako POSILNIŤ hladinu TESTOSTERÓNU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci najväčšia produkcia testosterónu u mužov je medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života, to ešte neznamená, že je po tom všetko stratené! Obzvlášť nie s týmito tipmi, ktoré zvýšia hladinu hormónu.

U mužov hrá testosterón kľúčovú úlohu vo vývoji pohlavných orgánov spolu s mnohými fyzickými zmenami počas puberty. Ako sa píše na iflscience.com, u mužov sa vylučuje zo semenníkov a u žien z vaječníkov a nadobličiek. Ich telo ho však prirodzene produkuje približne 10- alebo 20-krát menej ako mužské telo. 

Čítajte tiež: CHOROBU možno PREDPOVEDAŤ dopredu: VEK nehrá úlohu, dôležité je niečo INÉ!

Testosterón riadi celý rad dôležitých vývojových charakteristík, vrátane rastu svalov, hustoty kostí, sexuálnej túžby, mieri ochlpenia na tvári a ohanbí a produkcii spermií. Vzhľadom na svoju úlohu pri raste svalov a hustote kostí je zvyšovanie testosterónu alebo suplementácia analógmi testosterónu populárnou metódou zvyšovania atletického výkonu. Väčšina z týchto doplnkov je však buď nezákonná, alebo je legálne dostupná po predpise samotným lekárom. 

Našťastie, existujú spôsoby, ktoré môžu tieto hladiny prirodzene a bezpečne zvýšiť. Ktoré to sú?

Začnite sa hýbať

Výskum naznačuje, že zníženie percenta telesného tuku napomáha pri zvyšovaní hladiny testosterónu. Zo štúdie z roku 2018 na mužoch s erektilnou dysfunkciou vyplynulo, že najlepšou metódou, ktorá si poradí s týmto problémom, je zníženie hmotnosti a zlepšenie kardiovaskulárnej kondície prostredníctvom aeróbnej aktivity. Takže, ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako zvýšiť hladinu androgénov, začnite s kardio!

Pozdvihnú mužskosť na VYŠŠÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dobre sa najedzte

Konzumácia výživnej a vyváženej stravy je ďalšou možnosťou, ako sa dopracovať k vyššej hladine testosterónu. Zdravý jedálniček neznamená, že sa musíte zrieknuť sacharidov alebo tukov. Ak ich budete konzumovať v správnej miere, netreba ich vynechať. Práve naopak, aj vďaka ním sa zlepší stav vášho libida.

Doprajte si vitamín D

Množstvo dôkazov ukazuje silné prepojenie medzi hladinami vitamínu D a testosterónom. Štúdia z roku 2010 porovnávajúca skupinu užívajúcu doplnky vitamínu D a placebo odhalila, že u tých, ktorí ho skutočne užívali, mali vyššie hladiny tohto mužského hormónu. Ako ho získať? Nepotrebujete k tomu veľa. Počas teplých mesiacov trávte čo najviac času na slnku, v chladných mesiacoch užívajte doplnky stravy obohatené o tento vitamín.

Nie je to len o fyzickej stránke tela

Existuje ešte jedna zaujímavá vec - prestíž! Rešpektujú vás? Obdivujú vás? Ak ste líder, je veľmi pravdepodobné, že budete mať vyššiu hladinu mužského hormónu. Ak nie, zapracujte na tom. Testosterón sa považuje za akýsi konkurenčný hormón. Vedci ešte v roku 2018 sledovali mužov, ako sa medzi nimi vytvára hierarchia. U silnejších jedincov, ktorí mali uznanie ostatných, spozorovali nárast testosterónu. Tí, ktorí dosiahli nízke hodnotenie v skupine, nezaznamenali žiadnu zmenu alebo v niektorých prípadoch, dokonca pokles hladiny mužského hormónu. Výsledky teda naznačujú, že testosterón môže v skutočnosti priamo korelovať so sociálnym postavením.

Viac o téme: ZdravieTestosterón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9