CHOROBU možno PREDPOVEDAŤ dopredu: VEK nehrá úlohu, dôležité je niečo INÉ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-23 21:30:00

Hovorí sa, že vek je len číslo. Podľa vedcov z USA sa údajne zameriavame na nesprávny údaj. Tvrdia, že namiesto hodnotenia zdravotného stavu na základe veku v kalendárnych rokoch by sme mali merať svoj zápalový vek!

Vedci zo Stanfordskej univerzity a Buckovho inštitútu pre výskum starnutia vyvinuli krvný test na meranie zápalového veku (inak povedané iAge), čo je miera chronického zápalu. Podľa nich jeho pravidelná kontrola môže poskytnúť včasné varovanie pred zápalom a súvisiacimi stavmi od srdcových chorôb až po demenciu.

Čítajte tiež: Do sprchy po TAKOMTO čase? Reakcia IMUNITNÉHO systému na seba nenechá dlho ČAKAŤ

Ľudia by tak získali čas na to, aby začali v predstihu robiť niečo na zlepšenie ich zdravia, od zmeny životného štýlu až po užívanie liekov. 

Ako vysvetľuje Dr. Nazish Sayed, odborný asistent cievnej chirurgie na Stanforde: „Všetci starneme a zomrieme – jediný rozdiel je v tom, ako dobre starneme. Cieľom je zdravšia staroba – predchádzať niektorým zdravotným problémom spojeným so starnutím a urobiť starnutie elegantnejším.“

Stredobodom pozornosti je zápal

Jeho výskum, publikovaný v časopise Nature Aging, je založený na pochopení, že chronický zápal hrá kľúčovú úlohu pri chorobách. Všetci poznáme akútny zápal – horúčku, opuch a bolesť, ktoré zohrávajú zásadnú úlohu pri hojení rán a pri boji s infekciami, ktoré zvyčajne trvajú niekoľko dní. 

Chronický zápal je naopak pretrvávajúci zápal nízkej úrovne, ktorý môže časom poškodiť naše bunky a orgány a je spojený s mnohými chorobami vrátane cukrovky 2. typu a rakoviny. Úrovne zápalu sa zvyšujú, keď starneme, pravdepodobne v dôsledku starnutia buniek, ktoré uvoľňujú molekuly poháňajúce zápal. Môžu ho zhoršiť aj faktory ako fajčenie, obezita, znečistenie a stres. Spôsobené škody sú často také postupné, že si to celé roky neuvedomujeme, až kým sa u nás nezačnú prejavovať príznaky ako vysoký krvný tlak.

Lepší ukazovateľ zdravia ako kalendárny vek

Aby vedci vyvinuli test na meranie tohto „skrytého“ zápalu, analyzovali vzorky krvi od viac ako 1000 ľudí a pozreli sa na hladiny 50 cytokínov, proteínov imunitného systému, o ktorých je známe, že sa podieľajú na zápale. 

Výskumníci to použili na výpočet iAge osoby - biologického veku na základe úrovne zápalu. Napríklad, ak má niekto, kto má 45 rokov, iAge 65 rokov, jeho telo je o 20 rokov staršie, ako by malo byť. Je to práve kvôli škodlivým účinkom zápalu!

Ďalší experiment podporil tvrdenie, že náš zápalový vek je lepším ukazovateľom zdravia ako náš chronologický vek. Pomocou vzoriek krvi vypočítali iAge 37 ľudí z jednej oblasti Talianska. Polovica účastníkov bola vo veku od 50 do 79 rokov a v normálnom zdravotnom stave sa dožili 100 alebo viac rokov. Storoční ľudia mali v priemere o 40 rokov nižší zápalový vek, ako ich skutočný kalendárny. 

„Máme dokonca jedného mimoriadneho, super zdravého 105-ročného muža, ktorý má imunitný systém ako 25-ročný,“ hovorí jeden z výskumníkov, imunológ Dr David Furman.

Vedci tiež ukázali, že iAge človeka sa dá použiť na predpovedanie toho, u koho hrozia zdravotné problémy či iné ťažkosti, ktoré by mohli ovplyvniť jeho každodenný život a teda, či bude potrebovať pomoc s umývaním, obliekaním a inými každodennými úlohami. Okrem toho boli schopní identifikovať tých, u ktorých je pravdepodobné, že sa u nich rozvinie srdcové ochorenie nazývané hypertrofia ľavej komory, ktorá zvyšuje riziko srdcového zlyhania (srdce má problémy s pumpovaním krvi do tela).

Arne Akbar, profesor imunológie na University College London a prezident Britskej spoločnosti pre imunológiu, dodal, že iAge je „sofistikovaný spôsob“ merania nárastu zápalu súvisiaceho s vekom.

Dodáva však: „Existujú aj iné spôsoby merania zvýšeného zápalu počas starnutia, ako je meranie hladín C-reaktívneho proteínu (zlúčeniny, ktorá je markerom zápalu a možno ju merať jednoduchým krvným testom). To vyvoláva otázku, aké sofistikované by malo byť meranie zápalu na predpovedanie zdravia - a čo je najjednoduchšie a najlacnejšie."

Jeden liek by nestačil

Nový test je niekoľko rokov vzdialený od rozšíreného používania, avšak Dr Sayed si predstavuje, že sa bude vykonávať každoročne spolu s ďalšími pravidelnými zdravotnými kontrolami, ako sú testy na cholesterol. Tí, ktorí majú vysoký iAge, sa potom môžu pokúsiť znížiť úroveň zápalu. Môžu sa viac hýbať a zmeniť svoju stravu - v oboch prípadoch by znížili chronický zápal. 

Alebo sa môže stať, že sa vyvinú nové lieky na zníženie iAge. Výskum ukázal, že cytokín nazývaný CXCL9 je obzvlášť silne spojený s iAge, čo naznačuje, že nový liek by mohol pomôcť udržať telo dlhšie zdravé. Dr Alan Cohen, biológ, ktorý skúma biologické starnutie na Sherbrooke University v Kanade, však varuje, že fungovanie imunitného systému je také zložité, že liek, ktorý sa pohráva s jednou jeho časťou, môže mať neželané následky.

Dodáva: „Starnutie je multidimenzionálne. Neexistuje jediná vec, ktorá by vám kedy dokonale povedala, aký je váš biologický vek.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie staroba vek prevencia

2021-11-23 21:30:00  |  Foto: red  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia