Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zvládnete túto VÝZVU za menej ako 60 sekúnd? TEST, ktorý odhalí, v akom STAVE máte SRDCE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď niečo vo vašom tele nie je v poriadku, nemusí to automaticky znamenať, že budete pociťovať bolesť. Ani srdce vám to nemusí dať najavo! To, či je zdravé, zistíte veľmi jednoducho. Potrebujete k tomu len schodisko.

Jednoduché a bez nákladov

Podľa výskumu prezentovaného na EACVI – Best of Imaging 2020, vedeckom kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti (ESC), znamená zdolanie štyroch poschodí za menej ako minútu dobré zdravie srdca, ako sa píše na escardio.org!

Čítajte tiež: V skutočnosti nám stačí menej TEKUTÍN, ako sa predpokladalo: Takto vyzerá PITNÝ režim!

„Test so schodmi je jednoduchý spôsob, ako skontrolovať zdravie srdca,“ povedal autor štúdie Dr. Jesús Peteiro, kardiológ z Univerzitnej nemocnice A Coruña v Španielsku. "Ak vám výstup po štyroch schodoch trvá viac ako jeden a pol minúty, váš zdravotný stav nie je optimálny a bolo by dobré poradiť sa s lekárom."

Táto štúdia bola vykonaná s cieľom preskúmať vzťah medzi každodennou aktivitou – t.j. chodením po schodoch – a výsledkami získanými pri testovaní záťaže v laboratóriu.

"Myšlienkou bolo nájsť jednoduchú a nenákladnú metódu hodnotenia zdravia srdca," povedal Dr. Peteiro. "To môže pomôcť lekárom sústrediť sa na pacientov, ktorí by potrebovali rozsiahlejšie vyšetrenia."

Zvládnete túto VÝZVU za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky štúdie

Štúdia zahŕňala 165 symptomatických pacientov odoslaných na záťažové testovanie z dôvodu suspektného ochorenia koronárnych artérií. Symptómy zahŕňali bolesť na hrudníku alebo dýchavičnosť počas námahy. Účastníci chodili alebo bežali na bežiacom páse, postupne zvyšovali intenzitu a pokračovali až do vyčerpania. Cvičebná kapacita sa merala prostredníctvom testov metabolických ekvivalentov (MET). Po 15 až 20 minútach odpočinku boli pacienti požiadaní, aby vyšli rýchlym tempom štyri poschodia (60 schodov) bez zastavenia, ale aj bez behu, pričom čas bol zaznamenaný.

Pacienti, ktorí vyšli po schodoch za menej ako 40–45 sekúnd, dosiahli viac ako 9–10 MET. Predchádzajúce štúdie ukázali, že 10 MET počas záťažového testu súvisí s nízkou mierou úmrtnosti (1 % alebo menej za rok, alebo 10 % za 10 rokov). Tí pacienti, ktorým výstup po schodoch trval 1,5 minúty alebo dlhšie, dosiahli menej ako 8 MET, to znamená, že mali o 2-4 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia do 1 roku alebo 30 % do 10 rokov. 

Počas testu na bežeckom páse výskumníci tiež vygenerovali snímky srdca, aby zhodnotili jeho funkciu počas cvičenia – ak srdce počas cvičenia funguje normálne, naznačuje to nízku pravdepodobnosť ochorenia koronárnych artérií. Potom tieto zistenia porovnali s výsledkami chodenia hore po schodoch. Asi 58 % pacientov, ktorí dokončili výstup po schodoch za viac ako 1,5 minúty, malo počas vyšetrenia na bežeckom páse abnormálnu funkciu srdca. Len 32 % tých, ktorí vyšli po schodoch za menej ako jednu minútu, malo počas vyšetrenia na bežeckom páse v takomto stave srdce. .

Dr. Peteiro poznamenal, že korelácia medzi časom, počas ktorého vyšli po schodoch a cvičebnou kapacitou (t.j. MET) by bola podobná vo všeobecnej populácii.

Viac o téme: Test SrdceZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9