Sila ukrytá v bylinkách a koreninách má obrovskú moc. Vedeli o tom už naši predkovia, ktorí ich používali na liečbu rôznych neduhov. Liečili nimi kašeľ, nádchu, problémy s trávením a dokonca pomocou nich znižovali aj tlak.
Lepšie ako soľ
Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je civilizačné ochorenie, ktoré v súčasnosti postihuje čoraz mladšie ročníky. Ide o ochorenia, ktoré zvyšujú riziko srdcových chorôb. Rady výživových poradcov sú jasné, na zníženie krvného tlaku odporúčajú pridať do jedálnička bylinky a koreniny, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.
Čítajte tiež: ZABUDNITE na KÁVU v ranných hodinách: CHYBA, ktorá sa vám môže VYPOMSTIŤ!
Aj nedávna randomizovaná štúdia naznačila, že strava bohatá na tieto prísady, ho dokáže znížiť. Neliečená hypertenzia totiž zvyšuje riziko vzniku infarktu, mŕtvice, srdcového zlyhania, ochorenia obličiek, straty zraku a poškodenia krvných ciev. Prvá rada na zníženie krvného tlaku je, znížiť príjem soli. Nahradiť by sa mali práve bylinkami a koreninami. Hoci o zdravotných účinkoch bylín a korenín vedia odborníci menej ako o soli, niektoré štúdie ukázali, že dokážu znížiť nadbytok lipidov v krvi, teda hyperglykémiu a oxidačný stres. Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity zistili, že vyšší obsah bylín a korenín v potravinách znižuje 24-hodinové merania krvného tlaku. Zistenia sa objavili v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
„Účinky bylín a korenín na zníženie krvného tlaku ma skutočne prekvapili,“ konštatovala jeden z vedúcich autoriek štúdie profesorka Penny Kris-Ethertonová.
Podľa nej o prospešných účinkoch draslíka, horčíka a vápnika, znížení hmotnosti a pohybe na zníženie tlaku sa vie už dlho, no to, že takúto moc majú aj bylinky, je nový poznatok.
S koreninami klesá tlak
Do štúdie sa zapojilo celkovo 71 účastníkov vo veku 30 až 75 rokov. Všetci pozorovaní mali jeden alebo viac rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení a trpeli nadváhou alebo obezitou. Po tom, čo sa 12 hodín postili, výskumníci urobili základné zhodnotenie ich stavu. To zahŕňalo výšku, váhu, obvod pása, odber krvi nalačno a cievne vyšetrenie. Vedci potom náhodne rozdelili účastníkov do troch skupín. Niektorí jedli diétu s nízkym obsahom korenia, iní mierne korenenú a zvyšok stravu s vysokým obsahom korenia. Pozorovaní konzumovali jedálničky obohatené o bylinky a koreniny počas 4 týždňov. Výskum ukončilo celkovo 63 jedincov. Tí, ktorí jedli stravu s vyšším obsahom korenín a bylín zaznamenali najväčší pokles krvného tlaku.
Len bylinky nestačia
Autori sa domnievajú, že štúdia bola príliš krátka na to, aby došlo k vaskulárnej remodelácii, čo by mohlo vysvetľovať, prečo nevideli žiadny vplyv byliniek na tuhosť tepien. Rovnako poznamenali, že dávky bylín a korenín nemusia byť dostatočné na zvrátenie metabolických účinkov nezdravej stravy. Navyše, keďže každý deň menu obsahovalo iné množstvo 24 bylín a korenín, expozícia nebola konzistentná. Keďže bylinky a koreniny nezostávajú v systéme príliš dlho, jedlo skonzumované počas dní, najbližších k testovaniu, mohlo ovplyvniť výsledky výraznejšie.
„Táto štúdia naznačuje, že začlenenie väčšieho množstva bylín a korenín do našej stravy by mohlo priniesť potenciálne výhody z hľadiska zníženia krvného tlaku,“ uviedol odborník na výživu doktor Simon Steenson.
Ako však dodal, hoci môžu mať prínos, neznamená to, že človeku, trpiacemu na vysoký tlak, stačí, že ich začlení do svojho jedálnička.
„Je nutné, aby zmenil kompletne svoje stravovacie návyky a začal sa viac hýbať,“ vysvetlil.
Bylinky, ktoré znižujú krvný tlak
- hloh
- lipa malolistá
- rebríček obyčajný
- imelo biele
- ibištek
- oregano
- škorica
- kardamón
Ako si prirodzene znížiť krvný tlak?
Skôr ako siahnete po liekoch, ktoré vám predpíše lekár, pokúste sa zmeniť svoj životný štýl. Ak sa začnete zdravo stravovať a hýbať sa, vyhnete sa fajčeniu a popíjaniu alkoholu, budete na dobrej ceste za zdravým tlakom. Čo by ste mali urobiť?
- znížte príjem soli
- obmedzte pitie alkoholu
- nefajčite
- hydratujte
- zdravo sa stravujte
- hýbte sa
- naučte sa relaxovať
- doprajte si spánok