Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zahanbujúci PROBLÉM u žien, o ktorom sa MLČÍ: Hodiny presedené na ZÁCHODE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Všimli ste si, že počas menštruácie trávite viac času na záchode? Nebojte sa. „Periodická stolica“ je úplne bežná, hoci sa o nej moc nehovorí. Nežnejšie pohlavie tak chodí na veľkú potrebu častejšie alebo dokonca má hnačku.

"Najhoršia je menštruačná hnačka," napísala na sociálnej sieti Twitter gynekologička doktorka Jennifer Gunterová ešte v roku 2019. "Je to kvôli prostaglandínom, ktoré sa uvoľňujú. Naučila som sa to na lekárskej fakulte, keď som mala 20 rokov. Škoda, že som to nevedela, keď som mala 14. Vedieť, prečo sa to deje vo vašom tele je celkom užitočné, aj keď medicínsky sa tým nič nevyrieši.“

Čítajte tiež: DOPREDU odhalí CHORÉ srdce: Choďte spať o takomto ČASE, môže vám to ZACHRÁNIŤ život!

Čím to je spôsobené?

„Veľa žien zažíva tento fenomén,“ vysvetlila vedecká hovorkyňa Anna Rothschildová vo videu v roku 2016. „Môžete za to viniť pravdepodobne dva hormóny: prostaglandín a progesterón.“

Kŕčové bolesti, ktoré pociťujete pred alebo počas menštruácie, sú spôsobené prostaglandínmi, čo sú chemické látky, ktoré sa tvoria vo výstelke vašej maternice, ako sa píše na iflscience.com. Pred tým, než si poviete, že je za tým len zlé chemické "blbnutie", prostaglandíny majú iné využitie, ako len spôsobovanie bolesti. Chemikálie spôsobujú, že sa vaše krvné cievy sťahujú a spúšťajú kontrakcie vo svaloch v maternici a vy sa začnete zbavovať výstelky maternice.

Zahanbujúci PROBLÉM u žien,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vysoké hladiny prostaglandínov môžu vyvolať obzvlášť bolestivé menštruačné kŕče tým, že zosilnia kontrakciu maternice. Ale tieto vysoké hladiny môžu spôsobiť zmätok aj vo vašich črevách, vďaka čomu sa tiež stiahnu.

"Tiež progesterón, čo je hormón, ktorý vám pomáha udržať tehotenstvo, má miernu zápchu," vysvetľuje Rothschildová. "Ale jeho hladiny počas menštruácie klesajú, takže "tam dole" sa veci uvoľnia."

V podstate nedostatok progesterónu spôsobuje, že máte väčšiu pravdepodobnosť riedkej stolice, zatiaľ čo vysoké hladiny prostaglandínov môžu spôsobiť kontrakciu čriev a spolupracovať na zvýšení pohybov čriev.

U koho sa vyskytuje?

Nie každý pociťuje „menštruačnú stolicu“ a je, žiaľ, pravdepodobnejšie, že sa vyskytne u ľudí, ktorí majú bolestivé kŕče (kvôli základnej zvýšenej hladine prostaglandínov). Ak ich dostanete, je to pravdepodobnejšie na začiatku menštruácie, keď sú hladiny chemikálií vysoké.

Strava ako ďalší vinník

Nárast stolice môže byť tiež spôsobený zmenami v stravovaní počas menštruácie, pričom štúdie ukazujú zvýšenie príjmu kalórií počas fázy tesne pred menštruáciou. Ibuprofén, hoci má tú výhodu, že tlmí bolesť, má aj ďalší benefit. Znižuje hladiny prostaglandínov v krvi, a tak môže zmierniť tento príznak.

Viac o téme: ZdravieMenštruáciaHnačkaStolica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9