Lacný ZABIJAK? Takto MENÍ palmový olej NÁDOROVÉ bunky v priebehu KRÁTKEJ doby!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-13 06:00:00

Palmový olej stále kraľuje na čiernej listine potravín. Nepomáha tomu ani nový výskum, ktorý zistil temnú stránku potraviny a zároveň potvrdil to, o čom sa už hovorievalo.

V kulinárstve je veľmi obľúbený, keďže je lacný a vo výrobe nahrádza drahšie suroviny. Možno ho nájsť v pizzi, čokoláde či sušienkach. Bez ohľadu na to, aký veľký má ničivý dopad na životné prostredie, je veľmi ťažké sa mu vyhnúť.

Podporuje metastázovanie

Podľa nového výskumu Inštitútu pre výskum biomedicíny (IRB) by však palmový olej mohol napáchať viac škody, než sa predpokladalo a potenciálne zohrávať úlohu pri podpore šírenia rakoviny v celom tele, ako sa píše na iflscience.com. V štúdii vykonanej na myšiach vedci zistili, že mastná kyselina v palmovom oleji môže podporovať metastázovanie buniek rakoviny kože a úst. Účinok pretrvával aj vtedy, keď boli nádorové bunky pred odstránením len na krátky čas vystavené palmovému oleju. Výsledky štúrie boli publikované v odbornom časopise Nature.

Čítajte tiež: DOPREDU odhalí CHORÉ srdce: Choďte spať o takomto ČASE, môže vám to ZACHRÁNIŤ život!

„V roku 2017 sme publikovali štúdiu naznačujúcu, že kyselina palmitová koreluje so zvýšeným rizikom metastáz, ale nepoznali sme mechanizmus, ktorý je za to zodpovedný. V tejto štúdii podrobne popisujeme proces a odhaľujeme zapojenie faktora „pamäťovej“ kapacity metastáz a poukazujeme na terapeutický prístup na jeho zvrátenie. To je sľubné,“ zdôrazňuje Dr. Aznar-Benitah z Inštitútu pre výskum biomedicíny vo vyhlásení.

Agresívnejšie bunky

Ako uvádza profesor Aznar-Benitah, aj predchádzajúci výskum ukázal, že palmitová (spolu s inými mastnými kyselinami) môže podporovať metastázy pri rakovine. Aby vedci presne zistili ako, odobrali vzorky orálnych nádorových buniek a melanómov (rakovina kože) a vystavili ich strave bohatej na palmitový olej. Tieto bunky sa potom transplantovali hlodavcom, aby sa zistilo, či strava zmení ich správanie a prinúti ich, aby ľahšie metastázovali.

Zistili, že zmeny v bunkách vyvolané stravou ich urobili agresívnejšími a zvýšili ich sklon k metastázovaniu u myší! Alarmujúce je, že dokonca aj bunky vystavené strave len na krátky čas vykazovali rovnakú agresiu, čo naznačuje, že bunky si vyvinuli „pamäťový“ profil v dôsledku palmitového oleja.

Nádorové bunky prešli epigenetickými zmenami (kde sú špecifické gény „zapnuté“ alebo „vypnuté“), ktoré stimulovali Shwannove bunky (bunky, ktoré sa ovíjajú okolo neurónov, podobne ako plastový obal okolo elektrických drôtov). To vytvorilo neurónovú sieť okolo nádoru, ktorá mu umožnila rásť a šíriť sa.

Dôkazy sú jasné, treba však ďalší výskum

Keďže 90 percent všetkých úmrtí na rakovinu nastáva ako priamy dôsledok šírenia rakoviny po celom tele, inhibícia metastáz by mohla zmeniť „hru“ v liečbe rakoviny. V štúdii výskumníci navrhujú sústrediť sa v boji proti metastázam, vyvolaným palmovým olejom, na blokovanie činnosti Schwannových buniek, ale na overenie bude potrebné ďalšie testovanie.

Dôkazy proti palmovému oleju sa zdajú byť usvedčujúce, ale je potrebné vykonať ďalší výskum, kým budú výsledky klinicky relevantné. Profesor Aznar-Benitah teraz dúfa, že ešte viac objasní úlohu palmového oleja a preskúma spôsoby, ako proti tejto akcii pôsobiť blokovaním Schwannových buniek.

„Na kyseline palmitovej je niečo veľmi zvláštne, čo z nej robí mimoriadne silného podporovateľa metastáz,“ povedal profesor Salvador Aznar-Benitah pre The Guardian. "Myslím si, že je ešte príliš skoro na to, aby sme určili, ktorý typ stravy by mohli konzumovať pacienti s metastatickým karcinómom, čo by spomalilo proces metastáz."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina palmový olej metastázy

2021-11-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia