DOPREDU odhalí CHORÉ srdce: Choďte spať o takomto ČASE, môže vám to ZACHRÁNIŤ život!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-11 06:00:00

U niekoho je ospalosť na dennom poriadku, iní ani len nevedia, čo je to, byť unavený. Hoci nejde o chorobu, málokto si vie predstaviť, čo sa všetko vtedy odohráva v tele. Obzvlášť vtedy, ak chodíte do postele v určitom čase!

Načasovanie spánku ako rizikový faktor

Pravidelné zaspávanie medzi 22:00 a 23:00 súvisí s nižším rizikom vzniku srdcových chorôb, tvrdí nová štúdia publikovaná v European Heart Journal – Digital Health. Vedci zistili, že v porovnaní so spánkom, ktorý sa začína v čase od 22:00 do 23:00 mali ľudia, ktorí zaspali o polnoci alebo neskôr, až o 25 percent vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ani tí, ktorí si zdriemli medzi 23:00 a polnocou neboli na tom najlepšie – riziko mali o 12 vyššie, ako sa uvádza na iflsience.com. Pozor, ani skorší spánok nie je výhrou. Tí, ktorí si ľahli pred 22:00, mali zvýšené riziko až o 24 percent.

Čítajte tiež: Nenápadný ZABIJAK, ktorý môže OHROZIŤ vaše srdce: NEBEZPEČNÝ trend u viacerých ľudí

"Naša štúdia naznačuje, že optimálny čas ísť spať, je v určitom bode 24-hodinového cyklu tela a odchýlky môžu byť škodlivé pre zdravie. Najrizikovejší čas bol po polnoci, potenciálne preto, že môže znížiť pravdepodobnosť ranného svetla, ktoré resetuje telesné hodiny,“ vysvetľuje Dr David Plans, autor štúdie z University of Exeter.

Odborník dodáva, že aj keď zistenia nepreukazujú kauzalitu, načasovanie spánku sa ukázalo ako potenciálny kardiálny rizikový faktor – nezávisle od iných rizikových faktorov a charakteristík spánku. Ak sa naše zistenia potvrdia v iných štúdiách, načasovanie spánku a základná spánková hygiena by mohli byť nízkonákladovým spôsobom, ako znížiť riziko srdcových chorôb.

Prebiehajúca štúdia

Nová štúdia skúmala údaje za 7 dní o nástupe spánku a čase prebúdzania od viac ako 88 000 ľudí, ktorí sa zúčastnili projektu UK Biobank, zhromaždených prostredníctvom akcelerometra na zápästí. Účastníci tiež vyplnili dotazník, v ktorom sa vedci pýtali na ich demografiu, životný štýl, zdravotný stav a fyzické hodnotenia. O niekoľko rokov neskôr boli sledovaní kvôli novej diagnóze kardiovaskulárnych chorôb, vrátane infarktov, srdcového zlyhania, chronickej ischemickej choroby srdca, mŕtvice a prechodného ischemického záchvatu. Po zohľadnení ďalších faktorov, ako je stav fajčenia, index telesnej hmotnosti a socioekonomický stav, tím potom analyzoval, ako čas spánku súvisí s rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Ako vysvetlil Dr Plans, štúdia sa nesnažila vysvetliť potenciálnu príčinu zjavného spojenia. Množstvo predchádzajúcich štúdií však zdôraznilo súvislosť medzi zdravím srdca a kvalitou spánku. Vedci tomuto vzťahu úplne nerozumejú, ale pravdepodobne to súvisí s vplyvom spánku na biologické procesy, ako je metabolizmus glukózy, krvný tlak a zápaly.

Môžu byť za tým hormóny

Jedna vec, ktorá sa ukázala v tejto novej štúdii, bola skutočnosť, že súvislosť medzi nástupom spánku a kardiovaskulárnymi chorobami bola zreteľnejšia u žien v porovnaní s mužmi. Dôvod nie je známy, ale vedci sa domnievajú, že to môže mať niečo spoločné s hormónmi.

„Je možné, že existuje rozdiel medzi pohlaviami v tom, ako endokrinný systém reaguje na narušenie cirkadiánneho rytmu. Alternatívne môže byť mätúcim faktorom vyšší vek účastníkov štúdie, pretože kardiovaskulárne riziko žien sa zvyšuje po menopauze – čo znamená, že v sile vzťahu medzi ženami a mužmi nemusí byť žiadny rozdiel,“ dodáva Dr Plans.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie spánok kardiovaskulárne choroby

2021-11-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia