NEPRÍJEMNÝ dôsledok zimy, ktorý sa ukáže na POKOŽKE: Odborníčka VARUJE na tento stav!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-08 12:30:00

Teplomer ukazuje čoraz nižsie teploty a tomu sa prispôsobuje i náš šatník. Prichádza na rad teplejšie oblečenie, z ktorého sa vaša pokožka nemusí tešiť. Ako spoznať alergiu na oblečenie?

Textilná dermatitída je spôsobená priamym kontaktom s látkou a následnou alergickou reakciou. Tento typ alergie sa môže v niektorých prípadoch prejaviť výraznejšie počas zimných mesiacov, keď meníte svoj šatník a letné kúsky nahradia hrubšie a teplejšie látky. V súvislosti s tým dermatologička upozorňuje o varovných príznakoch na pokožke, s ktorými sa môžete stretnúť a nezaobídu sa bez lekárskej pomoci.  

Čítajte tiež: VIDEO Nenechávajte SVIEČKY dlho HORIEŤ: DOPAD na životne dôležitý ORGÁN v tele!

Vinníci, ktorí spúšťajú alergiu

Odborníčka Ophelia Veraitchová vysvetľuje, že určité oblečenie a látky môžu spôsobiť, že vás pokožka bude svrbieť a podráždi sa, ako sa píše na express.co.uk. Alergie na oblečenie môžu byť bežnejšie v studenom počasí kvôli syntetickým látkam a materiálom, ako je vlna, ktoré sa často používajú na výrobu zimných kúskov oblečenia.

Existujú dve rôzne príčiny alergie na oblečenie – dráždivá reakcia a oneskorená imunitná reakcia.

Dráždivá reakcia na látky je bežnejšia u syntetických vlákien, ako je nylon, polyester a spandex, než u tých prírodných, medzi ktoré patrí ľan, hodváb a bavlna. Oneskorená imunitná reakcia alebo kontaktná alergia je zase spôsobená chemikáliami, ktoré sa pridávajú do tkaniny počas jej výroby,“ vysvetľuje Dr Veraitchová.

V druhom prípade za to môžu apretačné činidle používané v odevnom priemysle na spracovanie tkanín vrátane formaldehydových apretačných živíc a retardérov horenia a farbív, ako je parafenyléndiamín. Lekárka vysvetľuje, že tieto apretačné činidlá sa pridávajú kvôli tomu, aby vaše oblečenie bolo nepremokavé a odolné voči pokrčeniu.

Odborníčka tiež varuje, že ďalším vinníkom, ktorý môže spôsobiť reakciu po oblečení, môže byť prací prostriedok, ktorý používate.

"Existuje množstvo rôznych faktorov, ktoré môžu byť zodpovedné za spôsobenie alergie," upozorňuje Dr Veraitchová.

Odhaľte alergiu na oblečenie

Ako hlavný príznak lekárka označuje „veľmi nepríjemnú“ červenú, svrbivú a šupinatú vyrážku na koži.

Tu sú niektoré ďalšie príznaky, na ktoré si treba dať pozor:

  • Začervenanie kože
  • Svrbivá pokožka
  • Zaslzené oči
  • Výtok z nosa

„Niekedy sa príznaky objavia v priebehu niekoľkých hodín po kontakte oblečenia s pokožkou, inokedy to môže trvať niekoľko dní alebo týždňov. Oblasti, ktoré sú s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnené, sú miesta, kde je koža v najbližšom kontakte s odevom, kde sa látka trie o pokožku," prízvukuje dermatologička.

Najčastejšími oblasťami postihnutými alergiou na odev sú podľa lekára zadné partie kolien, podpazušie (oblasť pod kĺbom, kde sa ruka spája s ramenom), slabiny a zadok.

Keď sa u vás objavia takéto príznaky, doktorka Veraitchová radí: „Vždy je najlepšie použiť zdravý rozum a snažiť sa vyhnúť látkam, o ktorých viete, že spôsobujú reakciu vašej pokožky. Ak ste to vyskúšali a kožná reakcia stále pretrváva, navštívila by som už dermatológa."

Neustále svrbenie spojené s týmto stavom môže v niektorých prípadoch viesť k infekciám kože alebo môže byť dokonca príznakom iného závažnejšieho stavu.

Ako zmierniť príznaky alergie?

Lekárka povedala: „Je dôležité udržiavať kožnú bariéru umývaním prostriedku bez obsahu agresívneho mydla, bežným zvlhčujúcim prípravkom a lokálnym steroidom. Slabé produkty, ktoré obsahujú menej ako 1% hydrokortizón, sú voľne predajné, no čokoľvek silnejšie musí predpisovať lekár."

Dajte prednosť nákupu oblečenia, vyrobeného z prírodných tkanín, ako je bavlna, ľan a hodváb, vyhýbajte sa priliehavému oblečeniu a noste nezafarbené látky, ak je oblečenie v tesnom kontakte s pokožkou. Pomôcť by mohli aj štítky na oblečení, ktoré si dôkladne preštudujte. Rôzne označenia, ako napr. „perte oddelene“ by mohlo znamenať, že oblečenie je ošetrené problematickými formaldehydmi a farbivami.

Veraitchovej posledná rada je jednoduchá a logická: „Ak máte alergiu na oblečenie, mala by po odstránení vinníka zmiznúť.“

Fotogaléria


Tagy:
koža alergia zdravie oblečenie choroba dermatitída

2021-11-08 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia