Nedovolí ZÁPALU vstúpiť do MOZGU: V STARŠOM veku bez kognitívnej poruchy vďaka TOMUTO!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-07 06:00:00

Zablokuje smrť mozgových buniek, ochráni spojenia medzi nimi a znižuje zápal, pričom zachováva funkcie mozgu. To všetko dokáže kombinácia určitých látok, ktoré tak zabránia rozvoju demencie!

Demencia – stav zahŕňajúci extrémnu stratu kognitívnych funkcií – je spôsobená rôznymi poruchami, vrátane Alzheimerovej choroby. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie sa u približne 10 miliónov jedincov na celom svete každoročne vyvinie demencia, čo poukazuje na vysoký psychologický a sociálny dopad tohto stavu. Demencia postihuje najmä starších ľudí a doteraz jednoduché a účinné stratégie na prevenciu tohto stavu zostali v nedohľadne.

Čítajte tiež: CHYBA, ktorou si PRIVOLÁVATE zdravotné PROBLÉMY: Ako často treba PRAŤ obliečky!

Zlepšujú kognitívne funkcie

V nedávnej štúdii publikovanej v Science Advances japonskí vedci ukázali, že diéta s nízkym obsahom bielkovín môže urýchliť degeneráciu mozgu u myších modelov Alzheimerovej choroby. Ešte dôležitejšie je, že zistili, že Amino LP7 – doplnok obsahujúci sedem špecifických aminokyselín – môže u týchto zvierat spomaliť degeneráciu mozgu a rozvoj demencie. Ich práca rozširuje predchádzajúce štúdie, ktoré preukázali účinnosť Amino LP7 pri zlepšovaní kognitívnych funkcií, ako sa píše na sciencedaily.com.

Dr. Makoto Higuchi z Národného inštitútu pre kvantové vedy a technológie, jeden z vedúcich vedcov štúdie, vysvetľuje: "U starších jedincov sú diéty s nízkym obsahom bielkovín spojené so zlým udržiavaním funkcie mozgu. Aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín. Chceli sme teda pochopiť, či suplementácia esenciálnymi aminokyselinami môže chrániť mozgy starších ľudí pred demenciou, a ak áno, aké mechanizmy by prispeli k tomuto ochrannému účinku.“

Vplyv Amino LP7 na mozog

Najprv výskumníci študovali, ako nízkobielkovinová diéta ovplyvňuje mozog na myšacích modeloch Alzheimerovej choroby, ktoré vo všeobecnosti preukazujú neurodegeneráciu a abnormálne proteínové agregáty nazývané "Tau" agregáty v mozgu. Zistili, že myši, ktoré konzumovali diétu s nízkym obsahom bielkovín, vykazovali nielen zrýchlenú degeneráciu mozgu, ale mali aj známky slabej neuronálnej konektivity. Je zaujímavé, že tieto účinky boli zvrátené po doplnení s Amino LP7, čo naznačuje, že kombinácia siedmich špecifických aminokyselín môže inhibovať poškodenie mozgu.

Ďalej výskumný tím skúmal, ako Amino LP7 ovplyvňuje rôzne príznaky degenerácie mozgu v modeli Alzheimerovej choroby. Neliečené myši vykazovali vysoké úrovne progresívnej degenerácie mozgu, ale liečba Amino LP7 potlačila smrť neurónov a tým znížila degeneráciu mozgu, aj keď agregáty Tau zostali. Podľa Dr. Akihiko Kitamura, ktorý tiež viedol túto štúdiu, "Tau plaky v mozgu sú charakteristické pre Alzheimerovu chorobu a väčšina liečebných postupov sa na ne zameriava. Ukázali sme však, že je možné prekonať toto ukladanie Tau a zabrániť atrofii mozgu prostredníctvom suplementácie Amino LP7."

Ďalej, aby sa pochopilo, ako Amino LP7 chráni mozog, výskumníci komplexne analyzovali zmeny na génovej úrovni vyvolané Amino LP7. Ich zistenia boli celkom povzbudivé. Zistili, že Amino LP7 znižuje zápal mozgu a tiež zabraňuje kynurenínu, induktoru zápalu, vstúpiť do mozgu, čím bráni zápalovým imunitným bunkám napádať neuróny. Zistili tiež, že Amino LP7 znižuje smrť neurónov a zlepšuje konektivitu neurónov, čím zlepšuje funkciu mozgu.

Účinná aj u ľudí

"Tieto výsledky naznačujú, že esenciálne aminokyseliny môžu pomôcť udržať rovnováhu v mozgu a zabrániť zhoršovaniu stavu mozgu. Naša štúdia je prvou, ktorá uvádza, že špecifické aminokyseliny môžu brániť rozvoju demencie," hovoria Dr. Hideaki Sato a Dr. Yuhei Takado, ktorí sa významnou mierou podieľali na štúdii. "Aj keď naša štúdia bola vykonaná na myšiach, prináša nádej, že príjem aminokyselín by mohol modifikovať aj vývoj demencií u ľudí, vrátane Alzheimerovej choroby," dodávajú.

Štúdia tejto výskumnej skupiny otvára niekoľko ciest pre lepšie pochopenie toho, ako sa demencie vyskytujú a ako im možno predchádzať. Vzhľadom na to, že Amino LP7 zlepšuje funkciu mozgu u starších ľudí bez kognitívnej poruchy, ich zistenia naznačujú, že by mohla byť účinná aj u ľudí s kognitívnou dysfunkciou.

Tento doplnok by jedného dňa mohol pomôcť miliónom na celom svete v lepšom a kvalitnejšom živote bez demencie.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia demencia

2021-11-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia