4 smrteľné PRÍZNAKY rakoviny, ktoré tretina ľudí IGNORUJE: Pozrite sa, či sa to týka aj VÁS!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-06 14:00:00

Existujú štyri príznaky rakoviny pankreasu, ktoré by ste nemali prehliadať. Bohužiaľ, veľa ľudí ich ignoruje a k lekárovi idú neskoro. Najnovší prieskum odhalil, že až 28% ľudí čaká tri mesiace, kým vyhľadajú pomoc po tom, ako sa u nich tieto príznaky objavili.

Ak trpíte dovtedy nepoznanými bolesťami chrbta, tráviacimi ťažkosťami, bolesťami žalúdka a chudnete dlhšie ako štyri týždne, musíte navštíviť svojho lekára. Rovnako, ak vám zožltne koža alebo oči, nemali by ste s návštevou odborníka čakať, píše thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Záhada menom HISTAMÍN, ktorá mnohým sťažuje život: Toto vám v skutočnosti POMÔŽE!

Odkladanie vyšetrenia je veľkou chybou

Alarmujúci prieskum spoločnosti Savanta ComRes medzi 2 000 dospelými vo Veľkej Británii zistil, že 31 percent ľudí pre pandémiu odložilo hľadanie pomoci na dlhšie ako zvyčajne.

„Je veľmi znepokojujúce počuť, že toľko ľudí tak dlho odkladalo návštevu odborníka. Rakovina pankreasu nezmizla kvôli Covidu-19 a ja by som rada vyzvala každého, kto má pretrvávajúce, nevysvetliteľné príznaky, aby sa čo najskôr dohodol s lekárom na vyšetreniach,“ uviedla generálna riaditeľka britskej  spoločnosti Pancreatic Cancer (Rakovina pankreasu) Diana Jupp. „S rakovinou pankreasu nie je čas čakať. Tisíckam ľudí ročne, ktorí sa obávajú slova rakovina, musíme povedať, že prišli príliš neskoro a nevieme pre nich už nič urobiť. Nechceme, aby ľudia panikárili, ak majú niektoré alebo všetky spomínané príznaky, pretože väčšina tých, ktorí ich na sebe spozorujú, nemá rakovinu pankreasu,“ upokojuje. „Je však absolútne nevyhnutné, aby sa ľudia dozvedeli viac o tejto chorobe, hovorili so svojimi blízkymi a pomohli nám ukončiť kultúru mlčania okolo najsmrteľnejšej rakoviny,“ dodala.

Rakovina pankreasu patrí k najzákernejším

Práve rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežitia zo všetkých bežných druhov rakoviny v celom svete. Bohužiaľ, viac ako polovica ľudí s touto chorobou zomrie do troch mesiacov od diagnostikovania.

Ochorenie postihuje veľkú žľazu, ktorá je súčasťou tráviaceho systému. Pankreas je predĺžená žľaza umiestnená za žalúdkom a pod pečeňou. I keď ide relatívne malý orgán veľkosti ľudskej dlane, je veľmi dôležitý. Má dve hlavné funkcie: tvorbu tráviacich enzýmov, ktoré pomáhajú rozkladať potravu a uvoľňovanie hormónov inzulínu a glukagónu na reguláciu cukru v krvi. Rakovina pankreasu vzniká vtedy, keď sa v tkanivách pankreasu tvoria malígne – rakovinové – bunky.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prevencia príznaky

2021-11-06 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia