CHYBA, ktorou si PRIVOLÁVATE zdravotné PROBLÉMY: Ako často treba PRAŤ obliečky!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-04 20:00:00

V posteli strávime tretinu svojho života. Čistá posteľná bielizeň by teda mala byť jednou z našich priorít. Myslite na sliny, pot, lupiny a iné „veci“, ktoré nechávate medzi obliečkami.

V ideálnom prípade by sme mali posteľnú bielizeň prať raz týždenne alebo aspoň každý druhý týždeň, píše sa na portáli webmd.com. Realita je však taká, že väčšina ľudí ich vloží do práčky raz mesačne, niektorí ich vymieňajú ešte zriedkavejšie.

Čítajte tiež: Jeden z najviac užívaných DOPLNKOV výživy môže prispieť k INFARKTU: Obavy z tohto MINERÁLU

Neviditeľné roztoče v posteli

Vedeli ste o tom, že denne každý z nás príde v priemere o 500 miliónov kožných buniek? Mnoho z nich skončí práve v posteli. Všetky tie odumreté bunky sa medzi praniami hromadia na obliečkach. Bunkami sa radi živia roztoče. Sú to drobné, voľným okom neviditeľné živočíchy, ktorých trus môže vyvolávať alergie, astmu a môžu mať na svedomí aj vznik ekzémov. Ľudia, ktorí majú alergiu na roztoče, by mali veľmi dbať na to, aby posteľnú bielizeň oprali každý týždeň v horúcej vode.

Chlpatí miláčikovia

Spíte so svojím štvornohým kožušinovým bábätkom? Vlasy, chlpy a srsť mačiek a psov sú pre roztoče extra pochúťkou. No a ak váš pes trpí kožným ochorením nazývaným zvierací svrab, vy to síce od neho „chytiť“ nemôžete, no aj tak vás môže pokožka svrbieť a byť podráždená. Domáce zvieratá môžu tiež preniesť plesňovú infekciu. Snažte sa preto meniť obliečky raz týždenne.

Priatelia z Petriho misky

Odumreté kožné bunky, pot a sliny môžu premeniť vašu pohodlnú posteľ na Petriho misku, kde sa začnú rozmnožovať baktérie. Laboratórne testy napríklad zistili, že vankúše, ktoré nie sú pravidelne čistené, obsahujú 17 000-krát viac kolónií baktérií ako vzorky odobraté z toaletnej misy.

Upchaté póry

Zhoršil sa vám stav pleti a neviete prečo? Môže za to vaša špinavá obliečka na vankúš. Odumretá koža, baktérie a rôzne ďalšie nečistoty majú na svedomí upchávanie pórov. Ak sa vám objavia na tvári vyrážky alebo akné vyzerá horšie, vymeňte si obliečky na vankúšoch a robte tak každé 2-3 dni, zvyšok posteľnej bielizne perte raz týždenne.

Pri a po chorobe hneď do práčky

Ak ste vy alebo váš partner ochoreli, hneď hoďte obliečky do prania, aby ste zabili všetky pretrvávajúce baktérie. Väčšina baktérií alebo vírusov dokáže prežiť na mäkkých povrchoch minúty až hodiny. Trvanie sa líši v závislosti od konkrétneho mikróbu. Napríklad chrípkové vírusy žijú na tkanivách len 15 minút, ale niektoré dokážu prežiť na látkach aj 4 hodiny.

Pozor na plesne

Miesto, kde si v noci pokladáte hlavu, môže byť plné plesní – tie spôsobujú problémy najmä ľuďom trpiacim astmou. Ak sa váš vankúš, nielen obliečka, dá prať, urobte to aspoň dvakrát do roka. Postupujte podľa etikety na ňom. Nezabudnite ho dobre vysušiť, aby ste predišli plesniam. Ak používate chránič vankúša, hoďte ho do prania spolu s obliečkou na vankúš.

Ploštica posteľná

Nachádzate na svojom tele každé ráno štípance, ktoré nepríjemne svrbia? Nie je vylúčené, že máte česť s plošticou posteľnou. Jej výskyt nie je až taký výnimočný, ako by ste si mohli myslieť. Vôbec nemusíte vedieť, že býva s vami doma. Vyskytuje sa aj v čistom prostredí. Ukrýva sa v rôznych škárach, štrbinách, rámoch obrazov či v matracoch. Ide o druh parazitu, ktorý počas noci vylieza z úkrytu a parazituje na ľudskom tele. Živí sa krvou. V prípade, že máte podozrenie na jej výskyt, najlepšie vám pomôže odborník. Neobíde vás, ani odborné čistenie celej domácnosti, alebo aj výmenu postele.

Kedy je priam nevyhnutné meniť posteľnú bielizeň častejšie?

Niektoré zvyklosti majú vplyv na to, ako často treba posteľnú bielizeň meniť. Okrem už spomenutých dôvodov by ste určite mali tak robiť každý týždeň, ak:

  • spávate nahí
  • jete v posteli
  • spíte s deťmi
  • nadmerne sa potíte

Ráno neustielajte!

Možno ste počuli, že najlepší spôsob, ako začať deň, je ustlať si posteľ. Ale rozumnejšie je to nerobiť. Je to preto, že v obliečkach sa počas spánku hromadí vlhkosť. Keď sa zobudíte, odhrňte prikrývky a nechajte posteľ vyschnúť. Vďaka tomu bude menej atraktívnym miestom pre baktérie a roztoče.

Tipy na pranie posteľnej bielizne

Vyperte svoju posteľnú bielizeň najteplejšou vodou odporúčanou na štítku o starostlivosti. Potom ju vložte do sušičky. Štúdie ukazujú, že teplo sušičky môže zabiť niektoré baktérie, ktoré prežijú pranie.

Nezabúdajte ani na samotné periny a vankúše. Niektoré sa nedajú prať v práčke, využite odborné služby. Preto vždy kontrolujte štítky na nich. Raz za 1 až 2 mesiace operte aj prikrývky, deky a prestierania. Matrace by ste mali čistiť štyrikrát do roka.

Fotogaléria


Tagy:
posteľ obliečky zdravie prevencia

2021-11-04 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia