Koniec povesti o VÍNE: Pravda o jeho KONZUMÁCII, ktorá vám konečne otvorí oči!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-04 06:00:00

Ak si zvyknete dávať pohár vína k večeri s odôvodnením, že tým ochránite svoje srdce a cievy, mali by ste to nabudúce zvážiť. Vedci upozorňujú, že ide o nezmysel.

Dlhé roky sa o tom hovorilo, o to viac šokujúcejšie je priznanie vedcov. Podľa nich jeden pohár vína k večeri každý deň pravdepodobne neodvráti skorú smrť. Toto tvrdenie prichádza po rokoch, počas ktorých množstvo štúdií naznačovalo, že mierna konzumácia alkoholu má zdravotné výhody.

Čítajte tiež: Zlý vankúš POŠKODZUJE chrbticu i mozog: Varovné SIGNÁLY, že ho treba ZAHODIŤ!

Nemeckí akademici, ktorých úlohou bolo preskúmať dôkazy na túto tému, sa domnievajú, že tvrdenia sú nesprávne, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Tvrdia, že predchádzajúce štúdie, ktoré ukázali, že abstinenti majú vyššie riziko úmrtia v porovnaní s miernymi pijanmi, zrejme nezohľadnili iné škodlivé faktory, ako napríklad nadmerné požívanie alkoholu v minulosti.

Bez zdravotných výhod

Akademici z University Medicine Greifswald skúmali údaje od viac ako 4 000 dospelých. Koncom 90. rokov 20. storočia sa s účastníkmi viedli rozhovory o ich návykoch, čo sa týka pitia a následne o 20 rokov neskôr. Z dobrovoľníkov 447 uviedlo, že nepili za posledných 12 mesiacov. Tvrdili to v čase, keď sa realizoval prieskum.

Takmer tri štvrtiny však uviedlo, že majú rizikový faktor, o ktorom je známe, že prispieva k predčasnej smrti, ako je fajčenie alebo zlý zdravotný stav. 35 percent malo kedysi problémy s alkoholom, podľa zistení publikovaných v časopise PLoS Medicine. Po vylúčení všetkých týchto ľudí z opätovnej analýzy bolo 125 osôb, ktoré nepili. Počas nasledujúcich 20 rokov vedci nezistili žiadny významný rozdiel v riziku úmrtia v porovnaní s nízkymi a miernymi pijanmi.

Vedúci autor štúdie profesor Ulrich John povedal, že zistenia naznačujú, že pitie alkoholu nemá žiadne zdravotné výhody.

„Dlho sa predpokladalo, že nízka až striedma konzumácia alkoholu môže mať pozitívne účinky na zdravie. Zistili sme, že väčšina abstinentov mala vo svojej histórii problémy s alkoholom alebo drogami, rizikovú konzumáciu alkoholu, každodenné fajčenie tabaku alebo pomerne zlý zdravotný stav, t. j. faktory, ktoré predpovedajú skorú smrť.“

Profesor John zároveň dodal, zistenia sú proti odporúčaniam piť alkohol zo zdravotných dôvodov.

Zmeny po malom množstve alkoholu

Výskum je najnovším v prebiehajúcej diskusii o tom, či sú malé množstvá alkoholu pre nás dobré alebo nie. V roku 2019 významný dokument publikovaný v časopise Lancet vyvolal obavy, že konzumácia aj malého množstva alkoholu pravdepodobne spôsobí zmeny krvného tlaku a zvýši riziko mŕtvice. Táto štúdia vyvrátila teóriu, že obyčajný pohár vína môže byť skutočne prospešný pre zdravie srdca kvôli ochranným antioxidantom obsiahnutým v nápoji. Vedci z University College London a London School of Hygiene and Tropical Medicine však vtedy tvrdili, že analýza Lancet bola chybná po tom, čo sa nepodarilo zopakovať výsledky.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol prevencia zdravi

2021-11-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia