Toto by robili ODBORNÍCI pri NAFÚKNUTOM brušku: TRIKY, ktoré vyriešia najbežnejší PROBLÉM!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-03 12:00:00

Hoci je nadúvanie nepríjemné, tento zdravotný problém postihuje približne 25 percent ľudí. Za nafúknutým bruškom nemusia byť vždy strukoviny, môžu za to aj rôzne zlozvyky. Z čoho sa vám ešte môžu tvoriť nadmerné plyny?

Keď črevá nepracujú

Napriek tomu, že nadúvanie je podľa odborníkov bežná záležitosť, zvyčajne naznačuje, že sa vo vašom tráviacom trakte deje niečo neobvyklé. Podľa gastroenterológa Brooksa Casha môžu byť na vine nesprávny životný štýl a aj ľudské neresti.

Čítajte tiež: Jeden z najviac užívaných DOPLNKOV výživy môže prispieť k INFARKTU: Obavy z tohto MINERÁLU

„Rýchle jedenie, žuvanie žuvačky, používanie slamiek, či fajčenie sa spájajú s nadmerným prehĺtaním vzduchu, čo môže následne spôsobiť nadúvanie,“ konštatoval odborník.

Ako dodal, aj strava je potenciálnou príčinou nadúvania. Niektorí ľudia totiž hlásia plynatosť a nadúvanie po konzumácii potravín, ktoré obsahujú laktózu, sacharózu, škrob, nadmerné množstvo vlákniny alebo sladidlá. Pre ostatných môže byť nadúvanie znakom gastrointestinálnych porúch vrátane celiakie, zápalového ochorenia čriev a syndrómu dráždivého čreva (IBS). Nadúvanie je v skutočnosti také rozšírené, že ho zažívajú aj samotní lekári. Tu sú ich triky na zbavenie sa nafúknutého brucha podľa livestrong.com!

1. Hýbte sa

„Fyzická aktivita zmierňuje nadúvanie,“ konštatoval profesor gastroenterológie Brooks Cash.

Podľa neho treba začať s 15 až 30 minútovou prechádzkou, aby človek zistil, čo to robí s jeho žalúdkom. Aj relaxácia a joga môže znížiť tieto nepríjemné príznaky. Ukázalo sa, že práve joga znižuje symptómy dráždivého čreva vrátane nadúvania. Napriek tomu, že namáhavé cvičenia ako beh alebo intervalový tréning môžu byť skvelým spôsobom, ako sa dopracovať k skvelej postave, nie je to dobré riešenie, pokiaľ ide o zvýšenú plynatosť. Podľa štúdie z júna 2017 môže intenzívna aktivita viesť ku gastrointestinálnym symptómom, ako je nadúvanie, bolesť brucha či hnačka.

2. Doprajte si horké nápoje

„Nadúvanie môže byť spôsobené nesprávnou komunikáciou v procese trávenia,“ uviedla dietetologička Abigail Hueberová.

Horké nápoje však podľa nej dokážu naštartovať tráviaci proces. Sú vyrobené z rastlinných extraktov s horkou chuťou a spravidla obsahujú alkohol. Bežne sa používajú na liečbu porúch trávenia. Stimulujú trávenie niekoľkými spôsobmi. Horká chuť zasahuje receptory v zadnej časti úst, čo zvyšuje produkciu slín a stimuluje trávenie. Zvyšuje sa aj množstvo tráviacich štiav, ktoré neskôr pomáhajú spracovať potravu. Horké látky zlepšujú cirkuláciu v bruchu, zlepšujú trávenie a následné vyprázdňovanie.

3. Pite zázvorový čaj

Zázvor je známym pomocníkom pri trávení a môže pomôcť pri nadúvaní a podráždenom žalúdku.

„Urýchľuje trávenie, upokojuje a má protizápalové účinky,“ konštatovala Hueberová.

Medzi ďalšie čaje, ktoré môžu zmierniť nadúvanie patrí mäta pieporná, fenikel, kurkuma a harmanček.

4. Nestresujte sa zbytočne

Je bežné, že ste cez deň nervózni, lebo nič nestíhate. Stres však môže spôsobiť črevné problémy

„Počas stresových situácií je krv odvádzaná z tráviaceho systému do svalov, pretože to vaše telo považuje za prioritu,“ vysvetlila dietetička Heather Finleyová.

Ako dodala, následne sa trávenie spomalí, niekedy aj zastaví a jedlo leží v žalúdku. Konečným výsledkom je nadúvanie. Ako si najlepšie uvoľníte nervový systém?

  • zhlboka dýchajte
  • prejdite sa
  • počúvajte hudbu

5. Skúste dychové cvičenie

Hlboké dýchanie nie je len užitočným nástrojom na uvoľnenie stresu. Hueberová tvrdí, že je to tiež úžasný spôsob, ako stimulovať pohyblivosť čriev. Vyskúšajte takzvanú Box Breathing techniku, ktorá pozostáva zo štyroch jednoduchých krokov. Ako na to?

  1. Ako prvý ide 4 sekundový nádych.
  2. Zadržte ho na 4 sekundy.
  3. Nasleduje 4 sekundový výdych.
  4. Vydržte 4 sekundy a potom sa znova nadýchnite.

6. Aktivujte svoj blúdivý nerv

Podľa agentúry Harvard Health Publishing blúdivý nerv začína v mozgu a cestuje po celom tele. Je prepojený s nervovým systémom.

„Spája črevo a mozog. Keď je vaša myseľ nervózna, vaše črevá sú na tom rovnako," hovorí Finleyová.

Ako dodala, znížením stresu pomôžete týmto dvom systémom spolupracovať. Ako stimulujete blúdivý nerv?

  • hlbokým dýchaním
  • kloktaním
  • hučaním
  • spevom

7. Jedzte ľahké jedlá

Ak ste nafúknutí, posledná vec, ktorú by ste mali urobiť, je dať si ťažké jedlo.

„Vaše telo potrebuje palivo bez ohľadu na to, či ste nafúknutí alebo nie,“ konštatovala Finleyová.

A čo viac, vynechanie jedla môže zvýšiť stresovú reakciu vášho tela, takže váš problém sa len zhorší. Finleyová preto odporúča jesť potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné a šetrné ku gastrointestinálnemu traktu. Patrí sem:

  • varená alebo konzervovaná zelenina
  • banány
  • ovocie bez kože, jadier alebo varené ovocie
  • ovocné a zeleninové šťavy bez dužiny
  • rafinované cereálie
  • chudé mäso, hydina bez kože
  • arašidové maslo
  • vajcia
  • tofu
  • vývar

Podľa Clevelandskej kliniky môže dôkladné prežúvanie jedla tiež podporiť trávenie a zabrániť tak nadúvaniu.

8. Doprajte si masáž

Masáž je tiež skvelým spôsobom ako sa zbaviť nadúvania. Nemusíte hneď hľadať masážne štúdia vo svojom okolí. Vyskúšajte sa najskôr pomasírovať sami. Finleyová odporúča takzvanú "I Love U" masáž, ktorá je vhodná aj u bábätiek, ktoré trápi kolika. Začnite pod ľavým rebrom a masírujte krúživými pohybmi po ľavý bok asi 15 až 30 sekúnd. Potom prejdite pod pravé rebro a krúživými pohybmi sa presuňte k ľavému bedru. Nakoniec začnite pri pravom boku a krúživými pohybmi sa premasírujte k pravému rebru, potom k ľavému rebru a nakoniec nadol. Vďaka tejto masáži sa dá hrubé črevo do pohybu, črevá sa pohnú, telo bude zbavené plynov aj nahromadenej stolice.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia plyny nafúknuté brucho

2021-11-03 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia