Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlý vankúš POŠKODZUJE chrbticu i mozog: Varovné SIGNÁLY, že ho treba ZAHODIŤ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vstávate ráno unavení a bez štipky energie? Cítite sa, ako by vás prešiel parný valec? Pozrite sa, na čom spíte! Tam zrejme nájdete odpoveď na vaše problémy.

Od roztočov až po odumretú kožu dávajú vášmu vankúšu riadne zabrať. Oveľa horšie však je, ak spíte na niečom, čo vám deformuje telo! Zlý vankúš totiž môže spôsobiť vážne bolesti krku a chrbta, čo môže dokonca zmenšiť váš mozog a znížiť jeho výkon, ako sa píše na lifehack.org.

Čítajte tiež: Jeden z najviac užívaných DOPLNKOV výživy môže prispieť k INFARKTU: Obavy z tohto MINERÁLU

S bolesťou krku sa spája veľa zdravotných problémov:

  • silná bolesť hlavy
  • nevoľnosť
  • závraty
  • úzkosť
  • depresie
  • ste unavení (aj keď ste spali celú noc)

Aby toho nebolo málo, podľa štúdie, ktorú vykonali výrobcovia vankúšov, až 82 % ľudí nevie, kedy je čas na kúpu nového vankúša. Pozrite sa, či medzi nich patríte aj vy!

Zlý vankúš POŠKODZUJE chrbticu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zistiť, že spíte na zlom vankúši: 

Varovný signál: Vankúš je príliš vysoký/nízky

Keď je vankúš príliš vysoký, spôsobuje natiahnutie svalov na krku a vychýlenie chrbtice. Na obrázku nižšie je ženská chrbtica zakrivená v hornej časti. Kvôli tomu bude váš krk počas dňa veľmi stuhnutý, čo spôsobí, že vykonávanie každodenných úloh bude pre vás veľmi nepríjemné.

Ak spíte na boku, vankúš vám bude tlačiť do ramena, čo spôsobí bolesť v hornej časti chrbta a krku. Aby sa to vyvážilo, veľa ľudí má tendenciu dvíhať jednu z nôh dopredu (ako keby ich noha bola v 90-stupňovom uhle), čo vedie k bolesti dolnej časti chrbta.

Ak je váš vankúš zase príliš nízky, spôsobí, že sa vaše krčné svaly prepadnú do vankúša a vaša chrbtica zostane zakrivená. Ako je uvedené v predchádzajúcom odseku, spôsobí to bolesť krku a stuhnutosť.

Toto môže spraviť zlý vankúš s vašou chrbticou. (FOTO: screenshot lifehack.org)
Zobraziť galériu (3)
Toto môže spraviť zlý vankúš s vašou chrbticou. (FOTO: screenshot lifehack.org)  (Zdroj: screenshot lifehack.org)

TIP: Jedna štúdia zistila, že latexové vankúše sú najlepšie na spanie a perové vankúše s väčšou pravdepodobnosťou spôsobujú bolesť krku. Perové vankúše sú skvelé na dekorácie, ale neodporúčajú sa na spanie!

Varovný signál: Po stlačení sa nevráti späť do pôvodného tvaru

Nancy Rothsteinová, odborníčka na spánok, uvádza, že vankúš by sa mal dať zložiť na polovicu a po uvoľnení by sa mal vrátiť späť do normálneho stavu. Ak to váš vankúš nedokáže, je čas na zmenu.

Michael Breus, klinický psychológ, hovorí: „Ak máte obyčajný starý, lacný polyesterový vankúš, mali by ste ho vymieňať každých šesť mesiacov. Ale ak máte vankúš z pamäťovej peny alebo kohokoľvek so štrukturálnou integritou, vydrží vám od 18 do 36 mesiacov.

Viac o téme: VankúšZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9