Záhada menom HISTAMÍN, ktorá mnohým sťažuje život: Toto vám v skutočnosti POMÔŽE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-31 14:00:00

Čo môže byť frustrujúcejšie, ako alergia na histamín? Najhoršie na tom je, že ju rieši čím ďalej, tým viac ľudí. Histamín je už takmer všade. Ktoré potraviny sú pre vás najlepšie?

Histamín je chemikália, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a pomáha znižovať účinky alergických reakcií. Je prítomný v obzvlášť veľkých množstvách v gastrointestinálnom trakte, pľúcach a koži a je kľúčovou súčasťou mnohých prirodzených procesov vášho tela.

Čítajte tiež: Zabijak BAKTÉRIÍ cholery v jednom OVOCÍ: BONUSOM je znížený CUKOR v krvi o 75%!

Keď sa telo stretne s cudzou látkou, ktorú považuje za potenciálne invazívnu, uvoľní histamín, aby zastavil šírenie látky. Postihnutá oblasť sa zapáli, zatiaľ čo vaše telo pracuje na tom, aby sa zbavilo všetkého, čo považovalo za problém. Môže vás začať svrbieť koža, potíte sa alebo kýchate – ide o akákoľvek reakciu zvyčajne spojená s tou alergickou. Je to proces, ktorý vás má chrániť pred jedovatými látkami. Niekedy sú však ľudia obzvlášť citliví na histamín. Keď zjedia určité potraviny, môžu si všimnúť nepriaznivú a často závažnú fyzickú reakciu.

Histamínová intolerancia môže byť niekedy zamieňaná s potravinovými alergiami a príčina zostáva záhadou. Zvyčajne to súvisí s vyššími hladinami histamínu v tele, ako je normálne, niekedy v dôsledku nerovnováhy enzýmov.

Ak sa obávate, že môžete mať citlivosť na histamín, porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ako môžete znížiť jeho účinky. Príznaky môžu byť u každého mierne odlišné, takže liečba by mala byť tomu prispôsobená.

Môžu pomôcť doplnky DAO?

Jedným z možných spôsobov, ako sa vysporiadať s príznakmi histamínovej intolerancie, je pravidelné užívanie doplnkov DAO. Enzým DAO je chemikália, ktorá reguluje množstvo histamínu prítomného v tele – takže keď máte nedostatok DAO, je pravdepodobnejšie, že budete mať problémy s nadmerným histamínom.

Podľa International Society of DAO Deficiency príznaky zahŕňajú migrény, gastrointestinálne problémy, chronickú únavu a extrémne suchú pokožku. Hoci výskum nedostatku enzýmu DAO je obmedzený, predpokladá sa, že je jednou z príčin histamínovej intolerancie. Môže byť teda zodpovedný za niektoré alergické príznaky, ktoré zažívate.

Doplnky DAO sa ešte musia dôkladne preštudovať, nie je totiž jasné, či poskytujú dlhodobú úľavu od problémov súvisiacich s histamínom. Malá štúdia na 100 ľuďoch publikovaná vo februári 2019 v časopise Clinical Nutrition zistila, že doplnky DAO znižujú migrény u ľudí s nedostatkom DAO, čo naznačuje, že by to mohlo mať významný celkový účinok.

Ďalšia štúdia na 198 ľuďoch, zverejnená vo februári 2019 v časopise Journal of Physiology and Biochemistry našla dôkazy, že migrény sú priamo spojené s nedostatkom DAO. Ak ste zvedaví, ako môžu doplnky DAO fungovať u vás, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Potraviny znižujúce histamín

Ďalšou možnosťou je konzumácia veľkého množstva potravín redukujúcich histamín. Niektoré základné potraviny obsahujú len nízke hladiny histamínu, čo vás ochráni pred častými nežiaducimi reakciami. Tieto potraviny sú bezpečné pre ľudí s histamínovou nerovnováhou.

Vo všeobecnosti je rozumné vyhýbať sa konzervovaným alebo príliš spracovaným potravinám, ktoré zvyčajne obsahujú vyššie množstvá histamínu. Snažte sa jesť čerstvé, úplne prírodné potraviny a varte doma čo najviac. Čím viac budete mať kontrolu nad tým, čo jete, tým lepšie budete informovaní o tom, ktoré potraviny vám môžu spôsobovať problémy.

Kampaň The Histamine Intolerance Awareness odporúča jesť čerstvé ovocie (okrem jahôd), čerstvú zeleninu (okrem paradajok), bezlepkové obilniny, vaječný žĺtok a čerstvé mäso. Pripravte si vlastné jedlá, kedykoľvek môžete, a snažte sa vyhýbať potravinám s prísadami alebo pesticídmi.

Aj keď táto diéta môže pomôcť znížiť vaše príznaky, môže byť veľmi obmedzujúca, ak ju budete dodržiavať dlhšie ako niekoľko týždňov. Pred akýmikoľvek zásadnými zmenami vo vašej strave sa vždy porozprávajte so svojím lekárom.

Fotogaléria


Tagy:
alergia zdravie prevencia histamínová intolerancia histamín

2021-10-31 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia