6 varovných SIGNÁLOV, že za BOLESŤOU brucha nie je len pokazené jedlo: Keď ide o ŽIVOT!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-26 06:00:00

Každého už niekedy bolelo brucho. Príčinou bolo pokazené jedlo, pokrm, ktorý nadúva, alebo jeho rýchla konzumácia. Niekedy sa však tým telo snaží upozorniť na niečo vážnejšie!

Bolesť brucha zvyčajne nebýva dôvodom na obavy, keďže u väčšiny ľudí zmizne v priebehu pár minút. Ako sa píše na thesun.co.ukniekedy je na príčine alergia a neznášanlivosť na lepok a laktózu, či priveľa kofeínu. Môže za to aj stres, prejedanie sa, ale aj konzumácia jedál príliš neskoro. Stačí zmena stravovacích návykov, zbavenie sa zlozvykov, aby sa dal črevný systém do poriadku a je po probléme.

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré NEPATRÍ do postele: Menej kalórií, no MENÍ účinky LIEKOV a ROZHODÍ vám spánok

Jesť by ste mali najneskôr tri hodiny pred spaním, aby ste mali dostatok času na to, aby tráviaci systém jedlo úplne spracoval. V prípade, že problémy neprestávajú a často sa opakujú, je najvyšší čas navštíviť lekára. Zachytenie čohokoľvek nepríjemného na začiatku vám dáva oveľa väčšiu šancu bojovať s problémom a tiež ho prekonať. Kedy by ste mali vyhľadať pomoc?

1. Krv v stolici

„Krv v stolici býva najčastejšie príznakom rakoviny čriev,“ uviedla doktorka Sarah Jarvisová.

Ak ju spozorujete, mali by ste ihneď navštíviť lekára. Rakovina čreva patrí medzi najčastejšie formy ochorenia po rakovine prsníka, prostaty a pľúc. Medzi príznaky patrí bolesť brucha, zmena toaletných návykov, hrčka v konečníku a krv v stolici. Tá sa však môže objaviť aj pri žalúdočných vredoch, gastroenteritíde a ulceróznej kolitíde. Pred tým, než začnete panikáriť, uistite sa, že ide naozaj o krv. Jedlá ako cvikla, či černice môžu sfarbiť vašu stolicu a vy sa ľahko môžete zmýliť.

2. Náhla ostrá bolesť

Náhla ostrá bolesť môže byť podľa Jarvisovej príznakom mnohých nepríjemných stavov ako je napríklad zápal slepého čreva, či žalúdočné vredy. Takto sa však prejavujú aj obličkové kamene, mimomaternicové tehotenstvo, ale aj upchaté črevo.

3. Nevoľnosť

"Pocit nevoľnosti s bolesťou žalúdka môže byť príznakom poruchy trávenia, ale aj otravy jedlom,“ konštatovala Jarvisová.

Prejavuje sa bolesťou v celom bruchu, kolikou, aj hnačkou. Ako dodala, môže vás tiež bolieť žlčník, alebo vás potrápia vetry, zápcha, hnačka, podráždené črevo a tráviace ťažkosti.

4. Nevysvetliteľné chudnutie

Neočakávané chudnutie, ak sa o to nesnažíte, je znepokojujúce a často znamená, že niečo nie je v poriadku. Ak je sprevádzané bolesťou brucha, môže to byť znakom rakoviny, zápalu pankreasu, Crohnovej choroby alebo kolitídy.

5. Bolesť sprevádzaná teplotou

„Teplota často naznačuje infekciu alebo zápal v tele,“ uviedla doktorka Jarvisová.

Ak vás taktiež bolí brucho, môže vás trápiť apendicitída, pri ktorej bolesť začína okolo pupka a potom sa presunie do pravej dolnej časti brucha. Taktiež môže ísť o otravu jedlom, infekciu žlčníka či divertikulitídu, teda zápal hrubého čreva.

6. Porucha trávenia

Najčastejšími príčinami bolesti žalúdka je menštruácia a porucha trávenia. Zvyčajne sa prejavuje bolesťou v hornej časti brucha, ktorá je spojená s nadúvaním, grganím a pocitom nevoľnosti. Ak bolesť pretrváva, mali by ste sa zamyslieť nad tým, čo jete, aké je držanie vášho tela, či máte dostatok pohybu a správne stravovacie návyky. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie brucho bolesti prevencia

2021-10-26 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia