Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je slabosť a ÚNAVA po prekonaní CHOROBY normálna? SIGNÁL, že z toho ešte nie ste vonku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čas na rekonvalescenciu potrebujete nielen v detstve! Aj v dospelosti je dôležité nepreceniť svoje sily a po chorobe sa vrátiť do bežného života pomalším tempom. Čo robiť, aby sa vám sily vrátili?

Choroby znižujú výkon mitochondrií, teda časti buniek, ktoré slúžia hlavne na získavanie energie. Ak nefungujú tak, ako by mali, výsledkom je pocit poklesu energie a potreba spánku u človeka. Telo teda nemá energiu a aby toho nebolo málo, ešte musí bojovať s choroboplodnými zárodkami. Niet divu, že vás choroba vyčerpá, a že to trvá istú dobu aj po jej prekonaní.

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý SPAĽUJE skrytý TUK počas SPÁNKU: Menšie bruško, zatiaľ čo relaxujete!

Nezabúdajte na odpočinok

Hneď ako príznaky nachladnutia alebo chrípky zmiznú, môže ešte nejaký čas trvať, kým získate späť svoju silu a úplne sa zotavíte, ako sa píše na livestrong.com. Odborníci odporúčajú veľa odpočívať, zostať hydratovaní, pomaly sa vracať k svojim starým rutinám a zamerať sa na výživné, zdravé jedlo.

Je úplne normálne, ak sa po zotavení z chrípky alebo nachladnutia budete cítiť vyčerpaní. Hoci ste chorobu prežili pravdepodobne v posteli, potrebujete ešte veľa odpočívať.

„Dostatok spánku je ako dopriať svojmu telu veľkú prestávku na regeneráciu a pomôcť imunitnému systému zotaviť sa,“ hovorí Luiza Petreová, MD, kardiologička a odborníčka na manažment hmotnosti a výživu v New Yorku. „Cieľom je mať aspoň sedem až osem hodín vyčlenených na spánok a zdriemnuť si, kedykoľvek si to telo pýta.“

Odborníčka tiež odporúča sledovať stravu, keď prekonávate chorobu.

"Vaše telo počas tejto doby potrebuje ďalšie vitamíny a minerály," hovorí. „Jedzte široký sortiment farebného ovocia a zeleniny a zvýšte príjem vody, protizápalových jedál a celých potravín, ktoré sú ľahko stráviteľné.“

Je slabosť a ÚNAVA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cvičenie po chorobe

Chcete sa vrátiť k svojmu cvičeniu? Odborníci varujú, aby ste to nepreháňali.

„Je pravdepodobné, že ste v posledných dňoch strávili veľa času v posteli,“ hovorí doktorka. „Vaše svaly a kĺby boli pravdepodobne stuhnuté a bolestivé a návrat k pravidelnému režimu môže byť nepríjemný alebo dokonca spôsobiť zranenie. Začnite s dlhými, pomalými úsekmi, aby ste svaly opäť zahriali, napríklad pri joge.“

Uistite sa, že cvičíte pomaly a sledujte, ako na to reaguje vaše telo. Nebojte sa robiť si prestávky, ak ich potrebujete.

„Choďte na to pomaly prvý deň,“ radí Robert Williams, MD, lekár pre rodinnú medicínu so sídlom v Colorade. „Začnite asi na 10 percentách energie, ktorú by ste bežne použili,“ navrhuje. "Ak sa vám začne točiť hlava, máte dýchavičnosť alebo pocit nevoľnosti, uistite sa, že ste znížili intenzitu. Pite veľa tekutín pred, počas a po tréningu."

Keď slabosť nie je normálna

Aj keď je normálne, že sa počas zotavovania cítite slabí a unavení, pretrvávajúca slabosť a vyčerpanie môžu byť znakom toho, že ste v skutočnosti stále chorí. Ak máte po chorobe obavy z energetickej hladiny alebo spánkových návykov, poraďte sa s lekárom o najlepšom priebehu liečby.

„Ako vždy, poraďte sa so svojím lekárom, dietetikom alebo odborníkom na výživu,“ hovorí doktorka Petreová. „Keď sa zotavujete z choroby, najlepšie je robiť malé kroky. Či už to je v prípade práce, cvičenia alebo života ako takého.“

Viac o téme: Energia ZdravieChrípkaChorobaOspalosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9