HORY neprospievajú len duši: Neskutočné, ako z nadmorskej výšky PROFITUJE srdce i mozog!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-21 12:00:00

Krásna príroda, čistý vzduch, pokoj a ticho. A nielen to. Podľa vedcov, ak sa presťahujete do hôr, ochránite svoj mozog pred mozgovou príhodou.

Mozgová príhoda sa ľahko môže skončiť smrťou. Ohrozuje najmä ľudí, ktorí trpia nadváhou, nehýbu sa, či priveľa fajčia a pijú.

Čítajte tiež: Prečo by ste NEMALI ísť do SPRCHY pred spaním? Po tomto ZISTENÍ to prestanete robiť

Nadmorská výška prospieva mozgu

Nejasnosti okolo toho, prečo niektorých ľudí postihne mŕtvica a iných nie, zaujímajú odborníkov po celom svete. Pátrajú po príčinách a hľadajú odpovede. Ekvádorskí vedci sa vo svojom výskume zamerali na viac ako 100-tisíc prípadov mŕtvice. Pacienti s cievnou mozgovou príhodou boli rozdelení do dvoch skupín podľa toho, kde žili a hlavne v akej nadmorskej výške.

Výskumníci zistili, že tí, ktorí žili pod 2 500 metrov nad morom, boli týmto ochorením oveľa viac ohrození. Okrem toho bola u nich väčšia pravdepodobnosť, že na toto ochorenie zomrú. Výskumníci sa domnievajú, že ľuďom žijúcim vo vyšších nadmorských výškach sa v mozgu tvoria ďalšie krvné cievy, aby ho ochránili pred nedostatkom kyslíka, ako sa píše sa to na dailymail.co.uk.

Muži sú na tom lepšie

Štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Physiology sa zaoberala hospitalizáciami a úmrtiami v Ekvádore v rokoch 2000 až 2017. Vedci uviedli, že muži žijúci v nadmorskej výške 2 500 metrov nad morom mali o 35 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na mŕtvicu než tí, ktorí žili nižšie.

 

Podobný, ale nie až taký veľký rozdiel bol aj u žien. Ak sa u mužov vyvinula mozgová príhoda, bolo to o 4 roky neskôr, ako u tých, čo bývali v nižšie položených častiach krajiny. Asi 30 percent zo 17 miliónov ľudí v krajine žije v Andách, ktoré siahajú do viac ako 6-tisíc metrov nad morom. Hlavnou motiváciou vedcov bolo zvýšiť povedomie o veľmi málo skúmanom probléme.

„Viac ako 160-miliónov ľudí žije vo výške nad 2 500 metrov a existuje len málo informácií o epidemiologických rozdieloch, pokiaľ ide o mŕtvicu,“ vysvetlil vedúci autor štúdie Esteban Ortiz-Prado.

Ako dodal, výskumníci sa snažili ukázať, že nadmorská výška môže pôsobiť na zdravie ľudí. Táto štúdia nadväzuje na predchádzajúci výskum, ktorý spájal život vo vysokých nadmorských výškach s menšou pravdepodobnosťou infarktu.

Kedy dochádza k mŕtvici? 

Človeka postihne mŕtvica vtedy, keď sa v jednej z hlavných ciev mozgu vytvorí zrazenina a okolité tkanivo zostane bez kyslíka a odumiera. Môže byť tiež vyvolaná krvácaním do mozgu. Existuje niekoľko faktorov, ktoré zvyšujú riziko tohto ochorenia, vrátane fajčenia, obezity a vysokého krvného tlaku. Príznaky zahŕňajú náhlu necitlivosť alebo slabosť v tvári, problémy s rozprávaním alebo zmätenosť a silné bolesti hlavy bez známej príčiny.

Existuje niekoľko rizikových faktorov:

  • vek
  • vysoký krvný tlak
  • fajčenie
  • obezita
  • sedavý spôsob života
  • cukrovka
  • fibrilácia predsiení
  • rodinná anamnéza cievnych mozgových príhod

Tagy:
zdravie hory mŕtvica mozgová príhoda

2021-10-21 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia