VIDEO Zhoršuje KRVNÝ obeh a infikuje ďasná: Takto vyzerajú ZUBY po cigaretách!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-21 06:00:00

O tom, ako fajčenie pôsobí na ľudské zdravie, vie každý. Málokto si už vie predstaviť, ako dokážu cigarety zničiť ústnu dutinu, o čom svedčí video, zverejnené na sociálnej sieti.

Keď škody na tele nevidíme na vlastné oči, nevieme si predstaviť, čo to s človekom urobí! Zubárka Maryam Hadianová na sociálnej sieti TikTok zverejnila video, ktoré ukazuje, ako vyzerajú zuby fajčiara.

„Každý jeden zub je zafarbený na tmavohnedo, niektoré sú napadnuté kazmi,“ konštatovala Hadianová.

Dokonca pod jazykom fajčiara vidno malý neidentifikovateľný výrastok.

Čítajte tiež: Prečo by ste NEMALI ísť do SPRCHY pred spaním? Po tomto ZISTENÍ to prestanete robiť

Napadnuté ďasná

Ako sa uvádza na thesun.co.uk, hoci má video vyše pol milióna lajkov, mnoho ľudí, ktorí napísali komentár, je presvedčených, že fajčenie nespôsobuje zmenu farby zubov, ale nesprávna ústna hygiena áno. Je však dobre známe, že z nikotínu a dechtu v tabaku môžu za veľmi krátky čas zuby zožltnúť a tuhí fajčiari ich dokonca majú hnedé alebo dokonca sivé. 

„Čistenie zubov najmenej dvakrát denne síce môže zabrániť nechcenému zafarbeniu. Je však nepravdepodobné, že by si niekto čistil zuby vždy, keď si dá cigaretu,“ zamýšľa sa doktorka Hadianová.

Ako dodala, fajčenie neohrozuje len zuby, ale aj ďasná. Ľudia, ktorí fajčia, majú väčšiu pravdepodobnosť produkcie bakteriálneho plaku, ktorý spôsobuje infekciu. Fajčenie spôsobuje nedostatok kyslíka v krvnom obehu, takže sa infikované ďasná nehoja. 

„Fajčiarom sa tvorí viac zubného plaku, ktorý napadne ďasno a ochorenie sa zhorší,“ vysvetlila Hadianová.

@lechicdentist

Don’t Smoke 🚬 ##smoke ##dentist ##dentistry ##teeth ##stain ##deepcleaning ##dental ##fypシ ##viral

♬ Music Food (Chillmix) - Chad

Ako dodala, samotné ochorenie môže mať dôsledky, pretože je hlavnou príčinou straty zubov a súvisí aj s ochorením srdca. Fajčiari sú tiež náchylní na zápach z úst a strácajú často čuch a chuť. Čo je oveľa závažnejšie, fajčenie je hlavnou príčinou rakoviny hrdla a úst.

Dajte cigaretám STOPKU

Zvážte náhradu nikotínu

Cigarety sú návykové a samotná sebakontrola vám nemusí stačiť na to, aby ste prestali so zlozvykom. Jedným zo spôsobov, ako prestať fajčiť, je nahradiť nikotín. Veľa bývalých fajčiarov, potvrdilo, že im pomohla nikotínová substitučná terapia. Iní nedajú dopustiť na elektronické cigarety. Aj keď nie sú bez rizika, sú bezpečnejšie.

Požiadajte o pomoc

V boji s cigaretami nemusíte byť sami. Vždy môžete požiadať svojho praktického lekára o pomoc. Ten vám s istotou bude vedieť poradiť, ako máte postupovať. Zistite si, či vo vašom okolí neexistuje podporná skupina ľudí, ktorá pomáha ľuďom s rovnakým zlozvykom.

Pripravte sa mentálne

Ak sa rozhodnete prestať s fajčením, verte, že v tom nie ste sami. Fajčenie je silná návyková droga, a preto je ťažké s tým skončiť. Aj porušenie berte pozitívne a poučte sa z toho.


Tagy:
zdravie cigarety fajčenie prevencia

2021-10-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia