Máte v krvi veľa TUKOVÝCH látok? Kritický stav spoznáte na ZÁCHODE, toto si VŠÍMAJTE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-12 13:30:00

Vysoký cholesterol vie byť taký zákerný, že sa ukáže spôsobom, ktorý by málokto čakal. Dokonca aj stolica sa môže zmeniť! Konkrétne jej farba môže varovať na vysoké hladiny cholesterolu.

Vysoký cholesterol vzniká vtedy, keď máte v krvi príliš veľa tukových látok. Nahromadenie cholesterolu môže upchať vaše tepny, čím sa zvýši riziko srdcového infarktu. Tento stav má vplyv na tráviaci systém a ovplyvňuje žlč, o ktorej je známe, že mení farbu vašej stolice, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: 5 NAJHORŠÍCH jedál na RAŇAJKY, ktoré SKRACUJÚ život: Tieto ODBORNÍCI odmietajú!

Keď sa zmení farba stolice

Cholesterol je zodpovedný za produkciu žlče v zažívacom systéme človeka. Táto žlč pomáha telu rozkladať potraviny a absorbuje živiny v črevách. Ak je však v žlči príliš veľa cholesterolu, prebytok sa môže sformovať do kryštálov, ktoré potom stvrdnú na kamene v žlčníku. Tento stav je známy ako žlčové kamene a je popisovaný ako mimoriadne bolestivý.

Žlčové kamene v žlčníku znižujú množstvo žlče, ktoré sa dostáva do čriev. Nielenže môže spôsobiť silnú bolesť, ale stolica vám môže zožltnúť. Medzi ďalšie farby patria bledá alebo ílovitá farba.

Prebytok cholesterolu ako vinník

Cholesterolové žlčové kamene sú vyrobené hlavne z tvrdeného cholesterolu, aj keď obsahujú aj ďalšie látky, ako upozorňuje doktor David Chengelis.

Ak kamene obsahujú viac ako 50 percent cholesterolu, sú klasifikované ako cholesterolové žlčové kamene. Asi tri štvrtiny všetkých žlčových kameňov tvoria cholesterolové kamene. Odborníci si nie sú istí, čo spôsobuje žlčové kamene, ale niektorí sa domnievajú, že je za tým prebytok cholesterolu. Pečeň vylučuje cholesterol, ktorý sa vo vašej žlči bežne rozpúšťa, ale ak ho produkujete nadbytok, žlč nemusí byť schopná všetko rozložiť a nakoniec sa môžu vytvoriť kamene," pokračuje odborník.

Ako vyzerajú cholesterolové kamene? 

V štúdii publikovanej v Science Direct sa ďalej skúmali cholesterolové kamene. Tie sa tvoria, keď je žlč presýtená cholesterolom, čo môže byť dôsledkom zníženej produkcie žlčových kyselín a zvýšenej produkcie cholesterolu v žlči alebo oboch. Tvorba kameňov kryštálmi monohydrátu cholesterolu je zvýšená hypersekréciou mucínu a hypomotilitou žlčníka.

K tvorbe cholesterolových kameňov môžu prispieť určité veci, ktoré zvyšujú vylučovanie cholesterolu v pečeni, ako je užívanie antikoncepcie, lieky proti cholesterolu, rýchle chudnutie a obezita alebo stavy, ktoré vyvolávajú stagnáciu žlčníka. Stupeň obsahu cholesterolu ovplyvňuje celkový vzhľad cholesterolových kameňov. Desať percent žlčových kameňov tvorí čistý cholesterol, ktorý meria až štyri cm. Sú hladké, okrúhle až vajcovité a žlto-biele a majú laminovaný alebo kryštalický rezaný povrch. Zmiešané kamene majú nižší obsah cholesterolu, a preto môžu byť sivobiele až čierne v závislosti od obsahu bilirubínu, uhličitanu vápenatého a fosfátu. Zmiešané kamene majú tendenciu byť viacpočetné, menšie a fazetované a môžu mať tmavé jadro a vrstvený rezaný povrch.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cholesterol prevencia stolica

2021-10-12 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia