Účinné TIPY, ako sa zbaviť otravného TIKU v oku: PREČ s nepríjemným pocitom za pár MINÚT!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-11 12:00:00

Nie je bolestivý, no otravný a nepríjemný. Za šklbavým pocitom v oku sa najčastejšie skrýva stres a nedostatok spánku. Hoci vinník je známy, nemusí byť také ľahké zbaviť sa ho. Čo pomôže?

Doktor Bhupendra C. Patel, MD, FRCS, riaditeľ Division of Facial Cosmetic & Reconstructive Surgery v Očnom centre Moran na Univerzite v Utahu upozorňuje, že žiadne domáce prostriedky vás nezbavia na sto percent nepríjemného tiku v očiach, ako sa uvádza na thehealthy.com. Väčšina odborníkov však tvrdí, že existujú jednoduché spôsoby, ako to aspoň zmierniť alebo potenciálne tomu zabrániť.

Čítajte tiež: Čo sa STANE, ak budete piť každý deň pomarančový DŽÚS? Vplyv na PANKREAS a HMOTNOSŤ!

Znížte vonkajšie faktory

Podľa doktorky a oftalmologičky v Národnom očnom inštitúte Chantal Kriegerovej, MD,  je dôležité v prvom rade dobre sa vyspať. Nasleduje zníženie príjmu kofeínu, čo by mohlo pomôcť znížiť tiky v očiach, ak vypijete cez deň veľa kávy či iných kofeínových nápojov a jedál.

Zníženie alebo zvládanie stresu môže tiež pomôcť liečiť alebo predchádzať zášklbom v očiach v dôsledku svalového napätia alebo unavených svalov očných viečok. V niektorých prípadoch sa to dá dosiahnuť aj znížením alebo zastavením konzumácie alkoholu a fajčenia.

Rozhodnite sa pre upokojujúce prostriedky

"Môžete tiež použiť voľne predajné lubrikačné kvapky alebo umelé slzy na zmiernenie suchosti povrchu a podráždenia očí," hovorí Kriegerová.

Antihistaminiká môžu tiež pomôcť zmierniť tiky v očiach, ak súvisia so svrbením alebo suchosťou očí spôsobenými alergiami. Zostať hydratovaný je ďalším riešením ako znížiť riziko vzniku očných zášklbov, ak vám niektoré lieky, alkohol či kofeín spôsobujú dehydratáciu.

Doktorka Natasha Herzová, MD, hovorkyňa American Academy of Ophthalmology hovorí, že pomôcť môže uvoľnenie svalov na tvári priložením vlhkého, teplého obkladu na oko, napríklad rúška namočeného v teplej vode.

"Okamžite sa cítim dobre a svaly sa postupne uvoľňujú," dodáva Herzová.

Postarajte sa o svoj zrak

Časté prestávky pri silnom namáhaní očí pomôžu svalom okolo očí odpočívať, čo môže znížiť riziko tikov. Ak má niekto problémy so zrakom, nosenie okuliarov alebo kontaktných šošoviek môže pomôcť znížiť napätie v očiach a riziko tikov. Skúste sa riadiť pravidlom 20-20-20: každých 20 minút si dajte 20-sekundovú prestávku, aby ste sa pozreli na niečo, čo je od vás vzdialené o 20 metrov ďaleko.

Ďalšie tipy

Aj keď je na stanovenie ich účinnosti potrebný ďalší výskum, niektoré ďalšie tipy môžu pomôcť zmierniť zášklby očí, ako napríklad:

  • zvýšený príjem živín, ktoré pomáhajú kontrolovať pohyb svalov, ako je vápnik, kyselina listová, draslík a fosfor
  • pitie tonika
  • príjem multivitamínov

Fotogaléria


Tagy:
zdravie oči prevencia tiky v očiach

2021-10-11 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia