Zadržanie KÝCHANIA sa vám môže kruto VYPOMSTIŤ: Čo sa STANE, ak ho potlačíte

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-08 12:00:00

Málokto vie, že kýchanie je silný telesný proces. Jeho sila sa prejaví, či už ho zadržíte alebo nie. V prvom prípade by však mohlo dôjsť k takým poškodeniam v tele, z ktorých by ste sa mohli spamätávať veľmi dlho...

Nikdy by ste nemali zadržiavať kýchanie! Lekári upozornujú, že by ste si tým mohli spôsobiť trvalé poškodenie hrdla alebo pľúc, preto je najlepšie vypustiť to von, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Najnebezpečnejšia POLOHA pri SEXE: Hrozí ZLOMENINA a problémy s EREKCIOU do konca života!

Veľká záťaž pre hrdlo i nos

U mnohých je bežné potlačiť kýchanie tým, že si k ústam dajú lakeť alebo prsty priložia k nosu. Hoci ide o zriedkavý jav, pri kýchnutí, ktoré sa pokúša dostať z vás von rýchlosťou až 100 míľ za hodinu, by ste mohli utrpieť vážne zranenie. Dôkazom je jeden muž z Veľkej Británie, ktorého museli ošetriť lekári po tom, čo mu potlačenie kýchania zlomilo zadnú časť hrdla! Tridsaťštyriročný muž mal extrémne bolesti, ledva hovoril a prehĺtal.

Špecialisti na uši, nos a hrdlo z Univerzitných nemocníc Leicester NHS Trust po diskusii o neobvyklom prípade varovali: „Zastavenie kýchania prostredníctvom zablokovania nosných dierok a úst je nebezpečný manéver a treba sa mu vyhnúť. Môže to viesť k mnohým komplikáciám, ako je pseudomediastinum (vzduch zachytený v hrudníku medzi oboma pľúcami), perforácia tympanickej membrány (perforovaný bubienok) a dokonca prasknutie mozgovej aneuryzmy (balóniková cieva v mozgu)."

Ak nedovolíte uvoľniť všetok tlak, váš nos a hrdlo budú musieť zniesť maximálnu záťaž. Mohli by ste skončiť s prasknutým bubienkom, pretože zablokovaný vzduch pokúšajúci sa niekam uniknúť bude odvádzaný do trubice spájajúcej ucho a bubienok. Odborníci varovali, že tlak môže spôsobiť stratu sluchu alebo prasknutie.

Infekcie uší či kolaps pľúc

Potlačenie kýchnutia môže tiež spôsobiť zápal ucha, ktoré by vás mohlo potrápiť niekoľko dní. Hlavným účelom kýchania je vytlačiť z nosa čokoľvek, čo by tam nemalo byť. Ak by ste presmerovali akýkoľvek hlien zbavený zárodkov inam, môžete skončiť s infekciou.

Poškodené cievy môžu byť tiež dôsledkom toho. Priveľa nahromadeného vzduchu môže explodovať v nose, očiach alebo ušných bubienkoch. Jednou z vážnejších dôsledkov zadržania kýchnutia je kolaps pľúc.

Lekári dokonca hlásili prípady, keď sa stlačený vzduch zachytil v membráne a spôsobil život ohrozujúce následky. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môžete dokonca trpieť aneuryzmou mozgu v dôsledku zvýšeného tlaku v lebke.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia kýchanie

2021-10-08 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia