Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

5 SIGNÁLOV, že máte potravinovú intoleranciu: Zistite PRAVDU v PREDSTIHU bez pomoci lekára

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čoraz viacerým ľuďom spôsobuje nepríjemné problémy, pričom mnohí ešte netušia, že ju majú. Ako zistiť, či sa potravinová intolerancia netýka aj vás ešte pred testami u lekára?

Častokrát sa zamieňajú, pritom sú odlišné. Reč je o potravinovej intolerancii a potravinovej alergii. Podľa Cleveland Clinic pri alergii váš imunitný systém reaguje na zložku, ktorú považuje za škodlivú, a bojuje proti nej.

Čítajte tiež: Vplyv zlatého moku na KOSTI, ktorý by čakal málokto: Tento druh PIVA má najväčšie ÚČINKY!

Potravinová intolerancia je niečo iné, no oveľa bežnejšie. Je reakciou vášho tráviaceho systému na to, keď niečo jete alebo vypijete a vaše telo to nemôže rozložiť. Hoci potravinová intolerancia môže byť bolestivá a nepríjemná, nie je potenciálne život ohrozujúca, ako môže byť potravinová alergia.

Bežné príznaky potravinovej intolerancie podľa livestrong.com:

1. Nadúvanie a plynatosť

Nadmerné nadúvanie a plynatosť patria medzi najbežnejšie príznaky potravinovej intolerancie, tvrdí Niket Sonpal, MD, internista a gastroenterológ z New Yorku.

Po jedle s vysokým obsahom vlákniny je bežné, ak vás nadúva. Ale keď sa tieto príznaky stanú nepríjemnými alebo bolestivými a vyskytnú sa zakaždým, keď zjete určité jedlo, môžu naznačovať potravinovú intoleranciu.

Aj keď to nie je u každého, nadúvanie a plynatosť sú často znakmi intolerancie laktózy alebo neschopnosti úplne stráviť cukor (laktózu) vo výrobkoch z kravského mlieka (intolerancia laktózy je najbežnejším typom intolerancie).

Ak je príčinou nadúvania laktózová intolerancia, môžete tiež niekoľko hodín po jedle alebo pití mliečnych výrobkov, ako je mlieko, jogurt, syr a zmrzlina, pociťovať bolesť žalúdka alebo hnačku.

2. Bolesť žalúdka

Odborník tvrdí, že bolesť žalúdka je zvyčajne sprevádzaná (alebo dôsledkom) prílišným nadúvaním a plynatosťou a je ďalším typickým znakom intolerancie. Bolesť môže byť však u každého iná. Ak je spôsobená neznášanlivosťou, zvyčajne sa prejavuje vo forme kŕčov v strede a podbrušku.

5 SIGNÁLOV, že máte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Hnačka

Keď vaše telo nemôže stráviť alebo rozložiť niektoré potraviny, hnačka je typickým vedľajším účinkom. Je bežným znakom toho, že by ste mohli byť citliví na jedlo, ktoré ste si nedávno dopriali.

„Ak máte po jedle často hnačku, môžete mať pri niektorých potravinách zhoršenú funkciu trávenia,“ upozorňuje odborník a dodáva: "Laktóza alebo lepok môžu byť pravdepodobne vinníkmi, no nie sú jediné."

4. Bolesť hlavy

Aj keď to môže znieť prekvapivo, bolesti hlavy sú podľa Cleveland Clinic ďalším znakom. V závažných prípadoch môže potravinová intolerancia dokonca vyvolať migrénu! Protilátky proti imunoglobulínu G (IgG) sú najbežnejším typom protilátok vo vašej krvi. Keď niečo zjete, čo vaše telo považuje za hrozbu, uvoľní tieto protilátky do krvného obehu. Aj keď to neplatí u každého, niekedy môžu protilátky IgG viesť k spomínanej migréne a bolestiam hlavy.

5. Únava

Cítili ste sa niekedy spomalene alebo unavene hneď po tom, ako ste niečo zjedli? Aj keď za to môže zrážka cukru v krvi, niekedy môže byť malátny, unavený pocit znakom potravinovej intolerancie. Keď si dáte jedlo, ktoré vaše telo nedokáže spracovať, nadobličky produkujú kortizol (stresový hormón), ktorý pomáha bojovať a znižovať podráždenie a zápaly.

To môže spôsobiť únavu, ak vaše nadobličky pravidelne produkujú kortizol na boj proti zápalovej reakcii tela,“ dodáva doktor Sonpal.

Na čo môžete mať intoleranciu?

  • Laktóza
  • Glutén
  • Vajíčka
  • Orechy

Pamätajte však na jednu vec. Hoci máte skusenosti s niektorými z uvedených príznakov, diagnózu vám musí potvrdiť váš lekár. Ak teda máte podozrenie, zájdite za odborníkom!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPotravinová intolerancia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9