Najčastejší ZVYK pri KRVÁCANÍ z nosa, ktorým si privoláte nielen VRACANIE: Odstráňte ho!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-10 06:00:00

Nie je to nič nezvyčajné. Ide o úplne bežnú vec, hlavne u detí, ktoré si krv môžu privolať nevedomky vŕtaním sa v nose alebo príliš silným smrkaním. Ak tento problém riešite zaklonením hlavy dozadu, mali by ste to prehodnotiť...

Krvácanie z nosu sa týka aj dospelých. Môže byť dôsledkom úrazu tváre alebo ho vyvolá nejaké podráždenie. Taktiež stačí často používať nosové spreje a problém je na svete.

Čítajte tiež: Už jedna LYŽICA si poradí s problémami s PROSTATOU: Olej z jesennej pochúťky ako ho nepoznáte!

Mnohí si zvyknú priložiť k nosu vreckovku, pričom zaklonia hlavu. Robia to predovšetkým rodičia, ktorí sa tak snažia zastaviť krv u svojho dieťaťa. Záchranárka však upozorňuje, že to nie je práve najlepší nápad, ako sa píše na thesun.co.uk.

Naklonenie hlavy dozadu spôsobí, že krv prúdi do žalúdka alebo pľúc, čo môže spôsobiť, že dieťa bude vracať alebo krv vdýchne,“ upozorňuje odborníčka Eden Strongová.

Hlavu treba predkloniť

Ako ďalej dodala, dôležité je nakloniť hlavu dopredu. Prízvukuje to aj Národná zdravotná služba (NHS), podľa ktorej je potrebné hlavu predkloniť! Najprv si sadnite a následne tak spravte. Dôležité tiež je držať nos tesne nad nosnými dierkami na 10 až 15 minút. Nezabúdajte dýchať ústami.

Ak zvyknete siahnuť po mrazenom hrášku zabalenom v utierke, ktorý si prikladáte na nos, nemusí to byť zlý nápad. Môžete tým prispieť k zníženému prietoku krvi, no zatiaľ je málo dôkazov, ktoré by potvrdili, že je to naozaj účinné.

Kedy je potrebný lekár?

Hoci krvácanie z nosa by malo zmiznúť bez pomoci lekára, NHS zdôrazňuje, že v niektorých prípadoch by ste predsa len mali navštíviť odborníka. Ak má dieťa menej ako dva roky alebo vtedy, ak je krvácanie z nosa pravidelné či máte spolu s ním aj iné príznaky, ktoré by mohli signalizovať anémiu. Patrí sem zrýchlený tep alebo dýchavičnosť. Takisto treba byť obozretní, ak užívate lieky na riedenie krvi alebo vaše telo bojuje so zrážanlivosťou krvi.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nos prevencia krvácanie

2021-09-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia