Vysoký cholesterol je rovnako zákerný ako vysoký krvný tlak, či vyššia hladina cukru v krvi. Príznaky si všimne len málokto! Vedci však odhalili, že keď je jeho hladina príliš vysoká, môže sa to prejaviť bolesťou kĺbov.
Vysoký cholesterol je možné zdediť, ale vo väčšine prípadov ide o zlú životosprávu. Ak sa nelieči, tepny a cievy sa začínajú plniť tukovými látkami, ktoré ich môžu upchať. Človeku tak hrozí, že dostane srdcový infarkt. Zradnosť vysokého cholesterolu spočíva v tom, že nebolí a tak ľudia často ani netušia, že majú nejaký zdravotný problém, ako sa píše na express.co.uk.
Čítajte tiež: Každodenné NÁVYKY, ktoré potajomky BRZDIA spaľovanie kalórií: Zabudnite na rýchly METABOLIZMUS!
Zmena v štruktúre šliach
Nová štúdia, ktorá bola zverejnená v British Journal of Sports Medicine odhalila súvislosť s extrémne vysokou hladinou cholesterolu a bolesťou šliach. Vedci vychádzali z celkovo 17 štúdií, ktorých sa zúčastnilo 2 612 účastníkov. Zamerali sa na hladiny lipidov pozorovaných, ich medikamentóznu liečbu a stav ich šliach. Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí mali zmenenú štruktúru šliach, ale aj tí, ktorí trpeli ich bolesťou, mali výrazne vyšší cholesterol. Zaznamenali u nich aj vysokú hladinu lipoproteínového cholesterolu a triglyceridov s nízkou hustotou, ako aj nižší obsah lipoproteínového cholesterolu s vysokou hustotou.
„Výsledky naznačujú, že existuje vzťah medzi lipidovým profilom jednotlivca a zdravím šliach,“ tvrdia vedci.
Lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) je škodlivá forma cholesterolu, ktorá upcháva tepny. Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) neutralizuje škodlivé účinky LDL cholesterolu tým, že ho transportuje do pečene, kde sa vyplavuje.
Ako znížiť vysokú hladinu cholesterolu?
Ak chcete znížiť hladinu cholesterolu, snažte sa obmedziť príjem tučných jedál, najmä potravín, ktoré obsahujú nasýtené tuky. Práve tie totiž zvyšujú hladinu LDL. Nachádza sa v masle, masti, masle ghee, tučnom mäse a syre. Odborníci radia, aby ste stavili na pokrmy, ktoré obsahujú nenasýtený tuk. Na ktoré potraviny by ste sa mali zamerať?
- mastné ryby, ako makrela a losos
- hnedá ryža
- celozrnný chlieb a cestoviny
- orechy
- semená
- ovocie
- zelenina
- olivový olej
- strukoviny
Rizikové faktory vysokého cholesterolu
- nadváha
- fajčenie
- priveľa alkoholu
- zlá životospráva
- sedavé zamestnanie
- cukrovka
Aká by mala byť hladina cholesterolu?
Optimálna hladina cholesterolu by mala mať hodnotu okolo 5,0 mmol/l. Ak prekročí hodnotu 6,2 mmol/l , je už považovaná za vysoký cholesterol a je pravdepodobné, že bude potrebná liečba. Niekedy ju lekári nasadzujú svojim pacientom aj pri nižších hodnotách. Jedná sa o rizikové skupiny osôb, ktoré trpia na cukrovku, srdcové ochorenia, alebo majú problém s nadváhou.