Čo sa deje s telom bez prísunu tekutín? Takto sa postupne dostáva do KOLAPSU!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-29 06:00:00

Tak obávaná a démonizovaná! Taká je dehydratácia, ktorá spôsobuje ďaleko viac, ako len šok organizmu alebo omdletie. Znemožní srdcu pracovať tak, ako by malo, sťaží prúdenie krvi po tele a ovplyvní fungovanie mozgu.

Voda je základnou životnou potrebou všetkých živých bytostí na tejto planéte. Rovnako ako nám jedlo dodáva energiu a živiny na vykonávanie všetkých vnútorných funkcií, aj voda má podobnú úlohu, ako sa píše na timesofindia.indiatimes.com. Aj napriek neustálemu pripomínaniu o pitnom režime väčšina ľudí podkopáva dôležitosť pitia dostatočného množstva vody denne.

Čítajte tiež: Na toto si dávajte POZOR pri kúpe mrazenej ZELENINY: Od zdravia môže mať ďaleko!

Štúdie naznačujú, že každý dospelý človek by mal denne vypiť najmenej šesť až osem pohárov vody, aby bol zdravý. Dôkazy však naznačujú, že väčšina ľudí, mužov i žien, nespĺňa ani dolnú hranicu týchto rozpätí!

Voda pomáha prenášať živiny a kyslík do vašich buniek, odplavuje baktérie, pomáha pri trávení, zabraňuje zápche, stabilizuje srdcový tep a chráni orgány. Dehydratácia, na druhej strane, môže viesť k bolestiam hlavy, zvýšenému riziku ochorení obličiek a možnosti srdcového zlyhania. Akými spôsobmi môže dehydratácia ovplyvniť zdravie vášho srdca?

Sťažuje prácu srdca

Dehydratácia môže viesť k zníženiu objemu krvi a jej zahusteniu. To sa môže stať aj vtedy, keď ste čo i len trochu dehydrovaní. Keď vám klesne objem krvi, prirodzene sa zníži aj hladina vášho krvného tlaku. V tejto situácii sa vám začne točiť hlava a cítite sa malátne. Na udržanie hladiny krvného tlaku telo zužuje krvné cievy a zvyšuje srdcovú frekvenciu, takže vaše srdce pracuje ťažšie a tým aj ťažšie transportuje kyslík a ďalšie živiny po celom tele. Tento stav môže tiež viesť k nepravidelnému srdcovému tepu alebo búšeniu srdca.

Priblíži vás k infarktu

Podľa štúdie z roku 2002 môže dehydratácia tiež zvýšiť riziko srdcového infarktu u dospelých. Pretože vám nedostatok vody zahusťuje krv a sťahuje cievy, časom to môže namáhať vaše srdce. To môže spôsobiť nahromadenie plaku a upchatie tepien a môže spôsobiť srdcový infarkt. Dostatočné množstvo vody môže znížiť riziko srdcového infarktu až o 46 percent u mužov a 59 percent u žien.

Privolá mŕtvicu

Zahustenie krvi v dôsledku nedostatočného príjmu vody môže tiež ovplyvniť fungovanie vášho mozgu. Nadmerné zahustenie krvi môže zablokovať cievy a zvýšiť riziko mozgovej príhody. Štúdie ukazujú, že tí, ktorí sú dobre hydratovaní, majú väčšiu šancu na lepší výsledok, aj keď majú mozgovú príhodu. Riziko je ešte vyššie v prípade starších dospelých.

Fotogaléria


Tagy:
voda srdce zdravie prevencia

2021-08-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia