Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Varovné SIGNÁLY, že vášmu telu chýba POHYB: ZNAMENIA, o ktorých by ste to ani nepovedali!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudské telo je stvorené preto, aby sa hýbalo. Ide o akýsi optimálne fungujúci stroj, za funkciu ktorého ste vy zodpovední svojou starostlivosťou. Ak mu nedoprajete pohyb, dá to ihneď najavo!

Každodenné cvičenie prináša množstvo zdravotných benefitov. Okrem toho, že sa dopracujete k vysnívanej postave a ideálnej hmotnosti, budete mať oveľa lepšiu náladu. A keby len to. Ako sa píše na timesofindia.indiatimes.comvďaka cvičeniu znížite riziko chronických chorôb, ako je cukrovka, krvný tlak, vysoký cholesterol a problémy s obličkami. Stačí na to iba 30 až 45 minút denne. Nedostatok pohybu totiž prináša so sebou množstvo zdravotných rizík. Trpí srdce, cievy, kĺby, či kosti. Ako vám telo dá najavo, že sa málo hýbe?

Čítajte tiež: Nevídaná SILA pochúťky na ľudské telo: Zameriava sa na zlý CHOLESTEROL bez toho, aby ste pribrali!

Stuhnuté kĺby

S pribúdajúcim vekom sa problémy s kĺbmi a kosťami zintenzívňujú. Riziko osteoporózy a artritídy znižuje rozsah pohybu a tiež sťažuje ľahké vykonávanie každodenných aktivít. Ak zostanete aktívni, znížite riziko vzniku problémov s kosťami aj samotnú stuhnutosť.

Problém s koncentráciou

Zlé návyky a nesprávny životný štýl môže u mnohých ľudí viesť k problémom s koncentráciou. I napriek tomu, že sa budete snažiť, nebude schopní dokončiť prácu. Cvičenie môže upokojiť vašu myseľ a prispieť k zvýšeniu koncentrácie.

Výkyvy nálad

Fyzická aktivita má vplyv na fyzickú i psychickú pohodu. Sedenie na jednom mieste po celý deň môže byť spúšťačom stresu a úzkosti. Človek často trpí prudkými výkyvmi nálad a býva zo všetkého otrávený. Cvičením sa zvyšuje hladina adrenalínu, zlepšuje sa nálada a zvyšuje sebavedomie.

Dýchavičnosť

Kardio cvičenia, beh, chôdza a plávanie pomáhajú zvýšiť kapacitu pľúc. Keď pravidelne necvičíte, svaly pľúc strácajú silu a vy sa cítite unavení aj pri vykonaní jednoduchých úloh, ako je chôdza po schodoch. Čím menej aktivít budete vykonávať, tým sa budete viac zadýchavať.

Varovné SIGNÁLY, že vášmu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zápcha

Keď sa hýbete, pohybuje sa s vami aj črevný trakt a potrava ním ľahšie prechádza. Okrem toho, pevné telo a brušné svaly tiež pomáhajú presúvať potravu zo žalúdka do hrubého čreva. Každodenné cvičenie a pohyb vám zaručí pravidelné vyprázdňovanie.

Bolesť chrbta

Bolesť chrbta je spôsobená predovšetkým slabými svalmi jadra alebo zlým držaním tela. V oboch prípadoch môže cvičenie pomôcť pri úľave od bolestí krížov. Pravidelné cvičenie posilní jadro, vďaka čomu sa napraví držanie vášho tela a zmiernia sa aj bolesti chrbta.

Hlad

Aj človek, čo sa nehýbe, pociťuje hlad. Častokrát viac, ako ten, ktorý cvičí. Bez cvičenia však len priberá a zhoršuje sa mu zdravotný stav. Aby ste boli zdraví a fit, mali by ste jesť päťkrát za deň vyváženú stravu. Cvičenie mení hladiny určitých „hormónov hladu“, vďaka ktorým sa budete cítiť sýti a zároveň nebudete mať chuť na nezdravé a sladké jedlá.

Choroby

Ak ste často chorí, znamená to, že máte slabý imunitný systém. Viac pohybu posilní vašu imunitu a zlepší obranyschopnosť organizmu a metabolické zdravie. Zníži sa tiež riziko sezónnych prechladnutí a chrípok aj chronických ochorení.

Nespavosť

Ak sa vám v noci ťažko zaspáva, začnite cvičiť. Pravidelné cvičenie unaví telo a vy rýchlejšie zaspíte. Výskum ukázal, že fyzická aktivita zlepšuje kvalitu a efektivitu spánku. Skúste však cvičiť ráno. Cvičenie vo večerných hodinách udrží váš mozog aktívny, takže sa vám bude ťažšie zaspávať.

Viac o téme: PohybZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9