OPAČNÝ účinok CVIČENIA, ktorý môže odradiť: Prečo môže spôsobiť PRIBERANIE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-06 06:00:00

Ak ste niekedy začali s obzvlášť energickým cvičebným režimom s dobrou vierou a nadšením, no zažili ste sklamanie, pretože ručička na váhe ide smerom hore, môže vás to odradiť. Určite sa pýtate: prečo napriek cvičeniu priberám? Existuje nejaké  biologické vysvetlenie alebo máte len smolu?

 

V skutočnosti môže byť za prírastkom hmotnosti pri cvičení kombinácia faktorov, ale nenechajte sa tým odradiť. Odpoveď je mnohostranná, povedala odborníčka na fyzické aktivity pre livescience.com. V žiadnom prípade by ste však podľa nej nemali s cvičením prestať.

Čítajte tiež: Ako sa prejaví pohár PIVA na tele, ak si ho dáte po CVIČENÍ? Nebudete chcieť nič iné!

Kontrolujte si stravu

Ľudia nechápu, že cvičiť je dobré, aj keď priberajú,“ uviedla Corinne Caillaudová, profesorka fyzických aktivít a digitálneho zdravia z University of Sydney v Austrálii. „Aj keď cvičenie zohráva úlohu pri kontrole hmotnosti, druhou stranou mince je príjem potravy,“ pripomenula.

Ak si niekto všimne, že jeho hmotnosť sa aj napriek väčšej fyzickej námahe zvyšuje, v prvom rade stojí za to preskúmať množstvo a kvalitu jedla, ktoré konzumuje. Mnohí ľudia, ktorí sa vrhnú na cvičenie, totiž automaticky zvýšia príjem kalórií. Aj keď na príležitostnej dobrote nie je nič zlé, cvičenie pravdepodobne nevyváži účinok zvýšenia frekvencie oddávania sa nezdravému jedlu.

Zápal zadržiava v tele vodu

Za predpokladu, že sa vaša strava nezmenila, stále existuje niekoľko ďalších biologických zvláštností, ktoré by mohli vysvetliť nárast hmotnosti. Ak nie ste na pravidelné cvičenie zvyknutí a zrazu idete, ako sa hovorí, na doraz, svaly sú namáhané viac, ako by mali. Inými slovami, vaše svalové vlákna trpia mikrotrhlinami, ale to nie je dôvod na obavy. Vaše telo vtedy vysiela do svalov výživu, aby pomohla napraviť poškodenie. To je dôvod, prečo vás na druhý deň svaly bolia, ale časom to povedie k ich rastu.

Mikrotrhliny však môžu naštartovať zápalový proces tela. „To znamená opuch,“ priblížila odborníčka. Podľa Clevelandskej kliniky môže tento opuch viesť k ďalšiemu zadržiavaniu vody v tele, čo môže vysvetliť prírastok hmotnosti po cvičení.

„To však nemusí znamenať významný nárast celkovej hmotnosti, pretože nie všetka tekutina pochádza zo zadržiavania vody,“ upozornila.

Priberať môžete aj pri posilňovaní a aeróbnom cvičení

Cvičenie, najmä ak dvíhate závažie, môže tiež pomôcť k nárastu svalovej hmoty.

Ak niekto posilňuje, môže si všimnúť nárast svalov,“ povedala Caillaudová. „Ale to vyžaduje dlhodobý seriózny tréning a neudeje sa to za pár týždňov.  Trvá mesiace, kým sa zvýši veľkosť svalov a kým sa dostanete do bodu, kedy si všimnete, že zmena na váhe sa udrží rok alebo viac.“

Ďalšie potenciálne vysvetlenie sa týka množstva krvi vo vašom tele.

Keď robíte aeróbne cvičenia, v určitom okamihu môže dôjsť k zvýšeniu objemu krvi, čo je v podstate zvýšenie aeróbnej kapacity,“ priblížila ďalej Caillaudová.

Aeróbna kapacita je meranie maximálneho množstva kyslíka, ktoré môže vaše telo spotrebovať pri cvičení. Svaly potrebujú kyslík zásobovaný krvou a preto, čím viac kyslíka človek spotrebuje, tým je jeho výdrž lepšia.

Žiadna z týchto zložiek – zmena stravovania, zápaly, zvýšená svalová hmota alebo zvýšená aeróbna kapacita - nie je jednotlivo významná, povedala Caillaudová. „Ale keď všetko zrátate, môže to veci vysvetliť,“ dodala. Dôležité je, aby ste cvičenie a posilňovanie nevzdali, aj keď začnete priberať. Zadržiavanie vody pri zápaloch nie je trvalé, naopak, trvalé cvičenie nakoniec pomôže spáliť kalórie a príde k chudnutiu. U niekoho skôr, u iného neskôr.

 „Ľuďom sa môže po cvičení trochu zvýšiť telesná hmotnosť, pretože zvýšili hmotnosť svalov, celkový objem krvi a podobne, ale to neznamená, že nie sú úspešní,“ zdôraznila odborníčka. „Všetko je to pozitívna zmena, ktorá vám pomáha pri budovaní zdravých svalov a zaistí ich lepšie fungovanie z hľadiska metabolizmu,“ dodala.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cvičenie chudnutie prevencia priberanie

2021-09-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia