Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZÁCHRANA ľudí po MŔTVICI, ktorú by niekto nečakal: Spočíva v tejto jednoduchej ČINNOSTI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pohyb je mimoriadne dôležitý. Nielen ako prevencia, ale nemali by naň zabúdať ani ľudia s rôznymi zdravotnými indispozíciami. Samozrejme, ak im v tom nebránia fyzické možnosti. Pre jednu skupinu ľudí je však každodenná prechádzka mimoriadne dôležitá!

 

Ľudia po cievnej mozgovej príhode, ktorí sa prechádzajú alebo pracujú v záhradke najmenej tri až štyri hodiny týždenne alebo sa bicyklujú najmenej dve až tri hodiny týždenne, majú až o 54% nižšie riziko predčasného úmrtia. Najväčší prínos má pohyb pre mladších pacientov, píše sa na portáli sciencedaily.com. Ak si po mŕtvici doprajú dostatok pohybu, riziko predčasného úmrtia sa u nich zníži až o 80%. Rozmenené na drobné, denne by ste mali hodiť minimálne 30 minút!

Čítajte tiež: MENIA zloženie baktérií v čreve a ZNIŽUJÚ krvný tlak: Tieto POTRAVINY to majú na svedomí!

Čím viac pohybu, tým lepšie

„Naše výsledky sú vzrušujúce, pretože iba tri až štyri hodiny chôdze týždenne boli spojené s veľkým znížením úmrtnosti a to môže byť dosiahnuteľné pre mnohých ľudí s predchádzajúcou cievnou mozgovou príhodou,“ hovorí Raed A. Jounfi, autor štúdie, ktorá toto zaujímavé zistenie priniesla. „Okrem toho sme zistili, že ľudia dosiahli ešte väčší úžitok z chôdze, ak sa jej venovali šesť až sedem hodín týždenne. Tieto výsledky nám môžu slúžiť na usmerňovanie ľudí po mozgovej príhode,“ dodal.

Štúdia sa zamerala na 895 ľudí s priemerným vekom 72 rokov, ktorí prekonali cievnu mozgovú príhodu a 97 805 ľudí s priemerným vekom 63 rokov, ktorí nikdy nemali mozgovú príhodu. Okrem iného odpovedali na otázky, ako často a dlho sa venujú chôdzi, behu, práci v záhrade, silovému tréningu, bicyklovaniu a plávaniu. Museli napísať, koľkokrát za posledné tri mesiace aktívne cvičili a ako dlho im to trvalo.

ZÁCHRANA ľudí po MŔTVICI,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

U mladších má pohyb výraznejší efekt

Vedci sledovali účastníkov v priemere asi štyri a pol roka. Po zohľadnení ďalších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť riziko smrti, ako je vek a fajčenie, zistili, že 25% ľudí, ktorí mali predchádzajúce mozgové príhody, zomrelo na akúkoľvek príčinu, v porovnaní so 6% ľudí, ktorí nikdy nemali mozgovú príhodu.

V skupine ľudí s mozgovou príhodou zomrelo počas sledovania 15% ľudí, ktorí sa prechádzali najmenej tri až štyri hodiny týždenne, v porovnaní s 33%, ktorí si dopriali pohybu omnoho menej. Zo skupiny ľudí, ktorí nikdy nemali mozgovú príhodu, zomreli 4%  fyzicky aktívnych ľudí v porovnaní s 8% tých, ktorí na pohyb kašľali.

Najväčšie zníženie úmrtnosti zistili vedci u ľudí, ktorí mali predchádzajúcu cievnu mozgovú príhodu a boli mladší ako 75 rokov. V tejto skupine zomrelo 11% tých, ktorí cvičili, v porovnaní s 29%, ktorí tak nerobili. Ľudia starší ako 75 rokov, ktorí si dopriali aspoň minimálny odporúčaný čas fyzickej aktivity, mali z nej menší úžitok, no pravdepodobnosť ich úmrtia bola stále nižšia ako u ľudí bez pohybu..

„Výsledky štúdie naznačujú, že aspoň polhodinový pobyt vonku môže znížiť dlhodobú úmrtnosť z akejkoľvek príčiny u pacientov, ktorí prežili mŕtvicu," skonštatoval Joundi. „Mali by sme to obzvlášť zdôrazniť u mladších pacientov, pretože každodenný aspoň polhodinu trvajúci pohyb má u nich najväčší zdravotný prínos,“ dodal.

Viac o téme: PohybZdraviePrevenciaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9