Podľa ZUBOV spoznáte PROBLÉM v tele: Takto sa prejavia CHOROBY v ústnej dutine!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-19 12:00:00

Nielen oči alebo nechty dokážu povedať veľa o našom zdravotnom stave, ale spoľahlivým indikátorom je aj chrup. Odborníci tvrdia, že úsmev môže veľa odhaliť a varujú, že signálom zlého zdravotného stavu môžu byť dokonca aj perleťovo biele zuby!

Či už máte v ústach sucho alebo sú vaše zuby citlivé, bližší pohľad na ne môže byť kľúčom k tomu, prečo sa necítite dobre. Zubár dokonca môže pomocou zubnej prehliadky zistiť, či ste tehotná, píše thesun.co.uk. Odborníci z Express Dentist uvádzajú, že existuje niekoľko vážnych zdravotných problémov, ktoré je možné odhaliť pohľadom do ústnej dutiny.

Čítajte tiež: Odborníci upozorňujú na MED so statusom NEŠKODNEJ potraviny: Hrozia zdravotné PROBLÉMY!

1. Poruchy príjmu potravy a zubná sklovina

Ak porucha príjmu potravy zahŕňa zvracanie, žalúdočné kyseliny útočia na zuby a môžu rozpustiť tvrdú sklovinu. Je potrebné dávať pozor na zmeny farby, tvaru, priesvitnosti alebo citlivosti - všetky poskytujú vodítko k základnému problému, ktorý môže časom viesť k rozsiahlemu kazu a strate zubov. Spočiatku sa vám môžu zuby javiť ako perleťovo biele, no v skutočnosti už dochádza k ničeniu zubnej skloviny.

2. Anémia a bledé ďasná

Odborníci uvádzajú, že bledé ďasná môžu byť spôsobené anémiou, zvyčajne v dôsledku nedostatku železa.

„Medzi jednotlivcami existujú určité farebné odchýlky a najviac nás znepokojujú opuchnuté, ulcerózne (vredovité) alebo bolestivé ďasná. Jedine kontrola u lekára môže poskytnúť jasné odpovede, keď sa objavia zmeny,“ vysvetlili.

3. Osteoporóza

Zdravie kostí je dôležité a ak nemáte v strave dostatok mliečnych výrobkov, mali by ste dopĺňať vápnik vo forme výživových doplnkov. Ako vysvetľujú odborníci, kosť okolo zubov poskytuje základ, ktorý ich podporuje. 

„Aj keď to môže byť ťažké odhaliť doma, zubári a dentálni hygienici môžu byť prví, ktorí si všimnú podozrenie na systémovú zmenu hustoty kostí v dôsledku osteoporózy. Práve zuby môžu poskytnúť včasnú stopu k tomuto progresívnemu stavu, preto by ste nemali podceňovať preventívne prehliadky,“ radia.

4. HIV infekcia

Ak trpíte ochorením HIV, váš imunitný systém je oslabený. 

„Neočakávame, že u pacientov s normálnou imunitou uvidíme ústny opar, pokiaľ nie sú nositeľmi zubnej protézy. Ale pretože u pacientov s HIV vírus oslabuje imunitný systém, sú náchylnejší na opary a iné vážnejšie infekcie," vysvetľujú odborníci.

Odpoveď môže poskytnúť všeobecné fyzické vyšetrenie a krvné testy.

5. Strata zubov a ochorenie obličiek

Ochorenie obličiek môže spôsobiť vredy v ústnej dutine, zmeny chuti a sucho v ústach v dôsledku xerostómie, zníženia produkcie slín. Keď sa ústa vysušia, zvýši sa kyslosť a nízke pH môže mať za následok agresívny zubný kaz, ako aj prípadnú stratu zubov. Niektoré výskumy tiež ukazujú, že pacienti s ochorením ďasien majú zvýšené riziko ochorenia obličiek, čo je ďalší obojsmerný vzťah medzi orálnym a systémovým zdravím.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby prevencia

2021-08-19 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia