Porucha EREKCIE nie je len sexuálny problém: VÁŽNE stavy, ktoré sa za ňou môžu skrývať!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-23 06:00:00

Erekcia je znakom zdravého sexuálneho života. Pravda je však taká, že pribúdajúcim vekom s ňou môžu mať muži problém. Nejde však len o fiasko za dverami spálne. Môže byť znakom, že je za tým niečo vážne.

Ak muži nedokážu opakovane dosiahnuť erekciu, je veľmi pravdepodobné, že ich trápi erektilná dysfunkcia. Ako sa píše na thesun.co.uknejde len o sexuálny problém, v mnohých prípadoch je to príznak niečoho oveľa závažnejšieho. 

Čítajte tiež: Bežný JAV na baby MRKVE, ktorého sa mnohí boja: Predzvesť NEBEZPEČNEJ zeleniny?

„Trápiť ich môžu kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, metabolický syndróm, cukrovka, či nízka hladina testosterónu,“ konštatoval doktor Christos Vasilakos.

Podľa neho je dôležité riešiť tento zdravotný problém čo najskôr, pretože odkladanie môže celkovo zhoršiť zdravotný stav. 

„Je tiež dôležité zmeniť životný štýl. Zdravá strava, dostatok pohybu a spánku často pomáha,“ vysvetlil.

Ako dodal, ak toto nepomôže, nie je hanba siahnuť po medikamentoch.

Príčiny erektilnej dysfunkcie:

Ochorenie srdca

Niekedy môže byť erektilná dysfunkcia príznakom srdcového problému. Stáva sa to vtedy, keď sa v tepnách začne hromadiť tuk. Tento stav sa tiež nazýva ateroskleróza. Nahromadenie znižuje prietok krvi v penise, čo sťažuje erekciu. Neliečená ateroskleróza môže byť smrteľná, pretože môže viesť k mŕtvici či infarktu.

Depresia

Erektilná dysfunkcia nie je len fyzickým problémom „tam dole“. Jej príčiny sú veľmi často zakorenené v duševnom zdraví. Aj keď sa muž v spálni s celoživotnou partnerkou cíti dobre, depresia, úzkosť a stres môžu spôsobiť, že majú problémy s erekciou. Nerovnováha chemických látok v mozgu sťažuje vysielanie signálov do penisu, aby sa stoporil. Depresia a ďalšie choroby duševného zdravia môžu tiež spôsobiť prudký pokles sexuálnej túžby.

Nízky testosterón

Testosterón stimuluje tkanivá penisu k produkcii oxidu dusnatého, ktorý spúšťa niekoľko reakcií, vedúcich k erekcii. Ak sú hladiny nízke, môže to viesť k erektilnej dysfunkcii. Hladina testosterónu, mužského pohlavného hormónu, klesá, ako muž starne. Spôsobuje tiež vypadávanie vlasov, oslabenie kostí, zmenšenie semenníkov, zmeny nálady a problémy so spánkom.

Priveľa alkoholu

Ak ste sa niekedy pokúsili mať sex po prepitej noci, no nešlo to, na príčine môže byť množstvo alkoholu. Ten totiž znižuje prietok krvi do penisu. Dlhodobé problémy s alkoholom môžu sťažiť dosiahnutie erekcie. Môže to mať tiež vplyv na plodnosť, čo môže zmariť vaše nádeje stať sa otcom.

Vysoký cholesterol alebo krvný tlak

Vysoký cholesterol aj vysoký krvný tlak (hypertenzia) sú rizikovými faktormi pre rozvoj erektilnej dysfunkcie. Zradnosť týchto ochorení spočíva v tom, že nevykazujú žiadne zjavné príznaky. Hypertenzia je považovaná za „tichého zabijaka“. Hoci nebolí, ohrozuje život. Nielenže môže viesť k infarktu a mŕtvici, ale k aneuryzme aorty, ochoreniu obličiek, vaskulárnej demencii a zlyhaniu srdca.

Cukrovka

Erektilná dysfunkcia je bežnou komplikáciou cukrovky. Predpokladá sa, že je to dôsledok oslabenia krvných ciev a nervov, ktoré kontrolujú erekciu spôsobenú vysokou hladinou cukru v krvi. Problém v spálni sa však neprejaví hneď. Nastáva vtedy, ak nie je hladina cukru pod kontrolou dlhodobo.

Čo robiť, aby ste zabránili erektilnej dysfunkcii:

  • ak máte nadváhu, schudnite
  • prestaňte fajčiť
  • jedzte zdravo
  • cvičte denne
  • snažte sa zmierniť úroveň stresu a úzkosti

Fotogaléria


Tagy:
zdravie erekcia prevencia choroby erektilná dysfunkcia

2021-08-23 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia