ČÍSLO, ktoré vás ZACHRÁNI pred kožnými INFEKCIAMI: Pod tento LIMIT v sprche nechoďte

2021-08-17 11:30:00

Je veľmi ľahké oddať sa sprche po náročnom dni, keď tak človeka uvoľní! Vtedy sa na hodinky jednoducho nepozerá. Pod istý limit by ste však nemali ísť a dokonca, ani ho prekročiť. Stačí pár minút v sprchovacom kúte na to, aby ste spravili maximum pre vašu pokožku.

Má za následok ďaleko viac ako len vyšší účet za vodu. Dávajte si pozor na to, koľko času trávite v sprche. Zdĺhavé sprchovanie alebo naopak, príliš krátke, nie je prospešné pre ľudské zdravie. V oboch prípadoch môže spôsobiť neželaný efekt...

Čítajte tiež: POKLAD pre vaše zdravie, ktorý nájdete v KOŠI: Urýchlia CHUDNUTIE a prospejú SRDCU!

Riziko kožných infekcií

Sprchovanie okrem iného podporuje prirodzenú bariéru pokožky, ktorá pôsobí ako ochrana pred rôznymi ochoreniami, ako sa píše na express.co.uk. Treba si však dávať pozor, aby táto bariéra nebola narušená a nestratila svoju funkciu. Aj preto je dôležitý čas, ktorý trávite v sprche. Ako upozorňuje farmaceut Abbas Kanani, sprchovanie by nemalo trvať menej ako 5 minút. Nemusí dostatočne očistiť telo a taktiež môže prispieť k vzniku bakteriálnych a plesňových ochorení.

"Všetci máme baktérie a rôzne organizmy, ktoré žijú na našej koži (normálna flóra), čo chráni našu pokožku pred zranením," vysvetľuje dermatologička Dr. Esisiong Kaminskaová, MD.

Ak je rovnováha naklonená k premnoženiu normálnej alebo zdravej flóry, môže to podľa nej zvýšiť riziko kožných infekcií, nehovoriac o riziku telesného zápachu, ak si pokožku dôsledne nepoumývate.

Vlhkosť unikne

Sprcha by podľa farmaceuta mala v najideálnejšom prípade trvať 8 až 10 minút. Za tento čas sa totiž pokožka dostatočne vyčistí a zároveň hydratuje. Aj Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúčajú sprchu, ktorá trvá približne 8 minút. Ak ste však milovníkmi zdĺhavého sprchovania, mali by ste vedieť o jednej veci. Pre pokožku rozhodne nie je vhodné!

"Naša pokožka potrebuje vodu, rovnako ako naše telo, ale ak je to prehnané alebo nedostatočné, môže to mať následky," varuje dermatologička.

Ak sa sprchujete viac ako 15 minút a ešte k tomu používate horúcu vodu, svoju pokožku tým oberiete o prírodné oleje, teda maz. Výsledkom je odstránenie týchto olejov z pokožky, póry sa vám otvoria a vlhkosť unikne, ako sa uvádza na healthline.com. Aby sa táto vlhkosť udržala v pokožke, odporúča sa hneď po sprche použiť krém na báze vody.

Pre koho to platí dvojnásobne? 

Pozor by si mali dávať hlavne tí, ktorí majú obzvlášť suchú pokožku alebo trpia ekzémom. Doktorka Anna Huancheová, MD odporúča kratšie, vlažné sprchy. Baylor College of Medicine sa pridáva a tvrdí, že je obzvlášť dôležité vyhýbať sa horúcim sprchám v zimných mesiacoch, pretože teplo môže poškodiť povrch pokožky, čo môže viesť k zápalu a zvýšeniu symptómov ekzému.

Fotogaléria


Tagy:
sprcha zdravie telo pokožka sprchovanie

2021-08-17 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia