Balíte ZVYŠKY potravín do FÓLIE? Po tomto ZISTENÍ to zrejme už NEUROBÍTE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-13 06:00:00

Alobal je určený na pečenie. Ak ho používate na pokrmy, ktoré tak uskladníte do chladničky, zrejme vás prekvapí, že ide o zlé riešenie. Tým dáte baktériám "zelenú".

Pre väčšinu ľudí je prikrytie taniera fóliou a jeho vloženie do chladničky rýchly a ľahký spôsob skladovania potravín. Ide však o jednoduchý spôsob, ako zvýšiť riziko ohrozenia svojho zdravia, píše sa na thehealthy.com

Čítajte tiež: Na CHOLESTEROL vplýva to, čo by ste najmenej čakali: Obyčajná MINERÁLKA ako PROBLÉM!

Vzduch ako problém

Rovnako ako my potrebujeme vzduch na dýchanie, baktérie ho zase potrebujú na to, aby sa im darilo. Niektoré z nich, ako sú stafylokoky a Bacillus cereus, spôsobujú choroby prenášané potravinami. Majú schopnosť produkovať toxíny, ktoré sa nezničia ani pri vysokých teplotách varenia. Ak necháte teplé jedlo v izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny, podľa washingtonského ministerstva zdravotníctva môže baktéria rýchlo rásť. Použitie alobalu na prikrytie jedla môže niekedy predstavovať rovnaké riziko, keďže tým vaše jedlo nebude úplne ochránené pred vzduchom.

"Prítomný vzduch podporuje rýchlejší rast baktérií. Preto sú vhodnejšie nádoby, ktoré zabalia celé jedlo," hovorí Lindsay Maloneová, registrovaná dietetička na klinike v Clevelande. "V opačnom prípade pokrm nevydrží."

Čo robiť so zvyškami potravín? 

Pokrmy môžete zabaliť do vzduchotesných nádob, aby sa tak urýchlil proces chladenia a baktérie sa tak nedostali do vášho jedla. Taktiež sa uistite, že pokrm odložíte do chladničky do dvoch hodín od jeho konzumácie, kým baktérie nestihnú spôsobiť pohromu. Mliečne a mäsové výrobky sú obzvlášť náchylné na rast baktérií, takže používanie vzduchotesných nádob by malo byť samozrejmé. Taktiež treba dávať pozor, aby ste vyhodili každé zvyšky potravín, ktoré ste nechali len tak dlhšie ako pár hodín.

"Ak vám zostane veľa potravín, najchytrejšie by bolo vložiť časť z neho do chladničky a potom ďalšiu časť zabaliť do vzduchotesných nádob a vložiť do mrazničky," radí na záver Maloneová. 

Fotogaléria


Tagy:
fólia baktérie potraviny zdravie alobal

2021-08-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia