Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SEBAUSPOKOJOVANIE ako nová ZBRAŇ proti VÍRUSOM? Toto robí príjemná činnosť s IMUNITOU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tvrdí sa, že masturbácia môže ovplyvniť silu imunitného systému. Sú však nejaké vedecké dôkazy, že to tak je? Niečo by na tom mohlo byť.

Napriek tomu, že masturbácia je normálna a zdravá činnosť, s mýtmi o nej sa akoby roztrhlo vrece. Je to čiastočne preto, že táto činnosť je aj dnes v mnohých spoločnostiach po celom svete silne stigmatizovaná. Väčšina ľudí o tejto téme mlčí a hanbia sa.

Čítajte tiež: Táto RYBA vám predĺži ŽIVOT až o 5 rokov: Veľký POTENCIÁL vďaka látkam, ktoré sú dôležité pre telo!

Štúdie však naznačujú, že potešenie z masturbácie môže priniesť rôzne zdravotné výhody, vrátane úľavy od stresu, zlepšenia nálady a úľavy od bolesti vrátane zmiernenia menštruačných kŕčov.

Existuje tiež niekoľko anekdotických dôkazov, ktoré spájajú masturbáciu so zvýšenou alebo zníženou imunitou. Čo na to hovoria výskumy podľa medicalnewstoday.com?

Môže mužská masturbácia posilniť imunitu?

Štúdií, ktoré sa zaoberajú potenciálnym vplyvom masturbácie na imunitný systém, je veľmi málo. Navyše sú ovplyvnené rozdielom v údajoch o pohlaví, takže pokiaľ ide o ženské telá, neexistujú takmer žiadne informácie o účinku.

Jedna štúdia z roku 2004 publikovaná v časopise Neuroimmunomodulation požiadala 11 mužských dobrovoľníkov, aby masturbovali až do orgazmu. Vedci im odoberali krv počas masturbácie, ako aj počas kontrolného nastavenia, keď nebola zapojená žiadna sexuálna aktivita.

Potom merali prítomnosť rôznych markerov aktivity imunitného systému v krvi, ako sú leukocyty, lymfocyty, interleukín 6 indukovaný lipopolysacharidmi 6 a faktor nekrózy nádorov alfa-počas kontrolných podmienok, ako aj pred orgazmom a 5 a 45 minút po, keď dobrovoľníci dosiahli orgazmus.

SEBAUSPOKOJOVANIE ako nová ZBRAŇ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia zistila, že masturbácia dočasne zvýšila aktivitu niektorých zložiek imunitného systému, konkrétne leukocytov, a najmä prirodzených buniek, ktoré bojujú proti rakovinovým nádorovým bunkám a bunkám infikovanými vírusmi.

Netreba to brať vážne

V priebehu rokov mnoho médií citovalo túto štúdiu, aby podporili myšlienku, že masturbácia by mohla pomôcť zlepšiť imunitnú odpoveď - odborníci na zdravie však varujú, že výsledky treba brať s rezervou.

"Po prvé, vzorka 11 osôb nie je dosť veľká na to, aby dokázala, že masturbácia prospieva imunitným funkciám," povedal Jagdish Khubchandani, profesor verejného zdravia na Štátnej univerzite v Novom Mexiku. "Za druhé, s týmito osobami sa pokus už neopakoval. Po tretie, sú to zdraví dobrovoľníci, čo by mohlo spôsobiť zaujatosť a nedostatočnú generalizáciu - napríklad pre rôzne vekové skupiny a ľudí s anamnézou. Po štvrté, nie je ľahké určiť, či masturbácia spôsobuje nárast imunoprotektívnych molekúl alebo (ak je to spôsobené) sprievodné zníženie stresu. Väčšia obava je z prechodného nárastu imunitných markerov, ktoré nemôžu zaručiť dlhodobé posilnenie imunity alebo ochranu pred chorobami."

Aj keď autori pôvodnej štúdie vykonali „nadväzujúce opatrenia“, tento výskum nezahŕňal pôvodných účastníkov, ani sa konkrétne nezameral na masturbáciu. Nová štúdia, publikovaná v European Urology v roku 2016, zahŕňala údaje, ktoré uviedli 31 925 mužských účastníkov, odpovedajúcich na dotazníky o frekvencii ejakulácie počas 18 rokov.

Cieľom výskumu bolo potvrdiť, či existuje súvislosť medzi frekvenciou ejakulácie a rizikom rakoviny prostaty. Skutočne sa našla spojitosť! Ako však autori štúdie uznali, existovali obmedzenia, vrátane skutočnosti, že údaje, ktoré uviedli osoby, môžu byť nepresné a neúplné a že „literatúra skúmajúca úlohu sexuálnej aktivity v etiológii (rakoviny prostaty) je nekonzistentná.“

Rozdiely v pohlaví

Ak je výskum účinkov masturbácie na imunitu mužských tiel obmedzený a nekonzistentný, výskum možných účinkov na ženské telá ešte viac chýba. Iba jedna štúdia, publikovaná v časopise The Journal of Sexual Medicine v roku 2014 zrejme skúmala, či a ako sexuálna aktivita, vrátane masturbácie u žien môže ovplyvniť ich imunitnú odpoveď.

Tento výskum analyzoval údaje z dvoch kohort, ktoré zahŕňali mužských aj ženských účastníkov. Špecificky sa zameral na prepojenie medzi parametrami depresie a sexuálnej aktivity a na to, ako ich interakcia môže ovplyvniť imunitu.

Štúdia dospela k záveru, že u účastníčok s vysokou úrovňou depresie mala partnerská sexuálna aktivita za následok nižšie markery imunity. Frekvencia masturbácie však nebola spojená s markermi imunity.

SEBAUSPOKOJOVANIE ako nová ZBRAŇ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mnoho otázok zostáva nezodpovedaných, vrátane otázok o potenciálnom vzťahu

Ovplyvňuje imunitu, no nie na dlho

Podľa obmedzených údajov poskytnutých štúdiami o mužskej masturbácii sa zdá, že akt potešenia zvyšuje aktivitu imunitných buniek.

Doktor Jerry Bailey, ktorý sa špecializuje na zdravie mužov a holistické zdravotné praktiky, vysvetlil, že „zvýšenie stavu vzrušenia a uvoľnenie hormónov počas orgazmu a po ňom posilňuje imunitné bunky a hormóny. Tento efekt môže trvať až 24 hodín po orgazme. Najväčšie výhody však máte do 60 minút od orgazmu.“

Stačí niektorý z týchto možných prínosov na prevenciu vírusových infekcií? Zdravotnícki experti zdôrazňujú, že aj keď je táto myšlienka príťažlivá, masturbácia nemá dostatočne silný vplyv na imunitný systém, aby mu pomohla udržať patogény na uzde.

"Masturbácia nie je pre dlhodobý alebo udržateľný rozvoj imunity," zdôraznil doktor Khubchandani.

Uznal však, že môže priniesť aj ďalšie výhody, ako napríklad „pomoc s dobrým spánkom, úľavu od stresu a zvýšenie nálady“.

Viac o téme: MasturbáciaSebauspokojovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9