VYSOKÝ krvný TLAK sa môže OBJAVIŤ tam, kde by ste to nečakali: Všímajte si túto ČASŤ tváre

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-29 12:30:00

Vysoký krvný tlak ťažko spoznať. Na prvý pohľad je všetko v poriadku, no telo v skutočnosti zvádza boj. Málokto však vie, že tento stav sa môže ukázať aj na vašom nose.

Hypertenzia je bežný stav, ktorý môže postihnúť ľudí všetkých vekových skupín. Málokedy sa objavia príznaky, ktoré by ste ihneď vedeli rozlúšiť, že sa jedná o znamenia vysokého krvného tlaku. To predstavuje veľký problém. Je totiž nevyhnutné sledovať svoj krvný tlak, keďže u pacientov by mohol spôsobiť zdravotné komplikácie, ktoré by sa mohli skončiť fatálne. Hrozí totiž infarkt a mozgová príhoda. Odhaduje sa, že množstvo ľudí žije na svete s hypertenziou bez toho, aby vôbec o tom vedeli.

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré vás udržia tam dole FIT: Čo dať do ÚST, aby INTÍMNYM partiám bolo dobre

Kedy je už zle? 

Jedným z varovných signálov vysokého krvného tlaku ju údajne trvalé krvácanie z nosa, ako sa píše na express.co.uk. Ide o krvácanie, pochádzajúce hlbšie z nosa, nie len z okolia nosných dierok. Treba však mať na pamäti, že len to, že vám krváca z nosa, ešte nemusí úplne znamenať, že máte hypertenziu. Obvykle nejde o o znak ničoho vážneho a ide o častý jav hlavne u detí.

„Krvácanie z nosa, ktoré vyžaduje lekársku pomoc, môže pochádzať z hlbšieho vnútra nosa a zvyčajne postihuje dospelých,“ uvádza Národná zdravotná služba (NHS). "Môže byť spôsobené zranením alebo zlomeninou nosa, vysokým krvným tlakom, stavmi, ktoré postihujú cievy alebo zrážaním krvi, alebo niektorými liekmi, ako je warfarín. Ak lekári vedia, odkiaľ pochádza krv, môžu ju odstrániť stlačením tyčinky s chemikáliou, aby sa zastavilo krvácanie. Ak to nie je možné, lekári vám môžu dať nos do špongie, aby zastavili krvácanie. Možno dokonca budete musieť zostať v nemocnici jeden alebo dva dni.“

Aj keď krvácanie z nosa zvyčajne nie je dôvodom na obavy, mali by ste sa porozprávať s lekárom, ak sa vyskytuje relatívne pravidelne. Návštevu praktického lekára by ste mali zvážiť aj vtedy, ak máte krvácanie z nosa spojené s akýmikoľvek príznakmi anémie alebo, ak užívate lieky na riedenie krvi.

V niektorých situáciách by ste však mali s krvácaním z nosa ísť priamo do nemocnice. Napríklad, ak trvá dlhšie ako 10 minút, ak sa vám krvácanie zdá nadmerné alebo máte pocit slabosti alebo závratu.

Tichý zabijak

Medzi ďalšie bežné príznaky vysokého krvného tlaku patrí rozmazané videnie, dýchavičnosť, bolesť na hrudníku a trvalé bolesti hlavy.

Tento stav, teda vysoký krvný tlak, je však často známy ako „tichý zabijak“, pretože nie je vždy ľahké zistiť, či ste v ohrození. Každý, kto má viac ako 40 rokov, by si mal svoj krvný tlak skontrolovať aspoň raz za päť rokov. Krvný tlak si môžete skontrolovať aj návštevou svojho praktického lekára alebo lekárnika.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nos krvácanie príznaky vysoký krvný tlak

2021-07-29 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia