8 VECÍ, ktoré robia ODBORNÍCI na spánok po PREBDENEJ noci: Káva nie je JEDINÝM riešením!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-08 06:00:00

Aj vám sa už určite stalo, že ste sa zle vyspali a ráno sa cítili unavene, ospalo a nič ste nestíhali. Vyskúšajte triky od odborníkov na spánok, ako zostať efektívny počas nasledujúceho dňa i po prebdenej noci!

Na to, aby váš mozog správne fungoval, potrebuje zdravú stravu, dostatok tekutín a samozrejme kvalitný spánok. Nie vždy sa nám však podarí dobre vyspať. Môže za to preťažený žalúdok, priveľa pozerania do telefónu alebo na televízor, či príliš vysoká teplota v miestnosti, ako sa uvádza na livestrong.com. Niektorí to riešia tým, že vypijú viac šálok kávy a očakávajú, že ich nakopne. Nie vždy ide o efektívne riešenie. Ako to robia odborníci na spánok, keď sa zle vyspia?

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré vás udržia tam dole FIT: Čo dať do ÚST, aby INTÍMNYM partiám bolo dobre

1. Najskôr voda, potom káva

Namiesto toho, aby ste po prebdenej noci siahli okamžite po hrnčeku so silnou kávou, najskôr sa napite vody. Doktorka Harrisová odporúča pohár studenej vody s citrónom.  

Chladný nápoj prebudí moje telo a osvieži ma,“ konštatovala.

Nemusíte sa báť, že si potom nebudete môcť obľúbený kávový mok vychutnať. Ak sa dostatočne hydratujete, na rade je šálka kávy. 

„Tá mi dodá duševnú pohodu a silu,“ poznamenala Harrisová.

Ako dodala, káva by nemala byť náhradou spánku. To, že si ju doprajete, neznamená, že môžete ďalší večer zase ponocovať.

2. Nevylihujte

Podľa doktorky Rebeccy Robbinsonovej, ktorá sa venuje spánkovej terapii, základom kvalitného spánku je to, že ráno budete vstávať v tom istom čase.

"Je lákavé vypnúť budík, otočiť sa na druhý bok a ešte si zdriemnuť. Nie je to však zdravé,“ upozorňuje.

Takýto spánok nie je podľa nej kvalitný. Radšej vstaňte v obvyklom čase, aby sa vám nerozhádzal spánkový rytmus.

3. Stanovte si priority

Po prebdenej noci je veľmi pravdepodobné, že sa nebudete cítiť dobre vo svojej koži a nestihnete všetko, čo ste si naplánovali. 

„Nerobte si z toho veľkú hlavu, kvôli jednému dňu sa svet nezrúti,“ konštatovala hovorkyňa Americkej akadémie spánkovej medicíny Seema Khoslaová.

Podľa nej, keď ste unavení, neviete sa dobre sústrediť. Najlepšie urobíte, ak si stanovíte jasnú prioritu, ktorú aj vykonáte. Ostatné počká na ďalší deň.

4. Vystavte sa svetlu

Ak chcete predísť únave po ťažkej a prebdenej noci, mali by ste sa vystaviť modrému svetlu. Úplne stačí, ak sa oddáte slnečným lúčom. Tie ho totiž prirodzene obsahujú. 

Naštartujete tak bdelú fázu vášho denného rytmu,“ uviedla doktorka Robbinsová. 

Keď pracujete vo vnútri, otvorte dokorán okno, aby sa k vám dostali slnečné lúče a čerstvý vzduch.

5. Trochu si zacvičte

Ak ste skutočne unavení, dynamické cvičenie, alebo dvíhanie ťažkých činiek môže byť pre vás nebezpečné, pretože vaše zmysly nefungujú na 100 percent. Avšak pohyb vám môže pomôcť! Vyberte sa ale radšej na prechádzku, alebo si zacvičte jogu. Fyzická aktivita zlepšuje kvalitu spánku u ľudí, ktorí trpia nespavosťou.

6. Nájdite si čas na zdriemnutie

Či spíte dobre, alebo zle, väčšina ľudí poobede pociťuje útlm. Niektorí siahnu po ďalšej šálke kávy, no tá im môže neskôr spôsobiť problém so spánkom. 

„Najlepšie urobíte, ak si na 5 až 20 minút zdriemnete,“ konštatovala Robbinsová.

Nastavte si budík a ľahnite si na pohodlné miesto. Ak nemôžete zaspať alebo nezaspíte hneď, je to úplne v poriadku. Aj krátke zatvorenie očí vám dodá energiu potrebnú na ďalšie fungovanie.

7. Doprajte si zdravé jedlo

Keď ste unavení, máte chuť na nezdravé jedlá s vyšším obsahom cukru, alebo fastfood. Výskum ukazuje, že pri pociťovaní únavy je ťažšie zistiť, či ste už plní. Prejedanie sa bude mať vplyv na kvalitu vášho spánku, pretože telo bude musieť pracovať na trávení počas celej noci. Na večeru si preto doprajte zdravú a ľahkú stravu.

8. Naplánujte si nasledujúcu noc

Zamyslite sa nad tým, prečo ste zle spali. Dlho ste pozerali do mobilu? Prejedli ste sa? Alebo váš mozog nedokázal vypnúť, pretože máte veľa práce? Ak je to možné, nasledujúcu noc sa do postele uložte o čosi skôr. Odložte mobil a radšej zoberte do rúk knihu. Doprajte si ľahkú večeru, pred spánkom zrelaxujte cvičením alebo meditáciou.

Fotogaléria


Tagy:
energia zdravie spánok prevencia

2021-08-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia