Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

DEMENCIA sa môže ukázať ROKY pred vypuknutím príznakov: Predpoveď choroby za VOLANTOM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že naše zručnosti na cestách môžu pomôcť odhaliť začínajúcu demenciu. Cesty, ktoré predtým mohli byť jednoduché, sa stávajú zložitejšími a môžete si všimnúť, že s autom zaobchádzate inak.

Najbežnejšou príčinou demencie je Alzheimerova choroba. Predstavuje 60 až 80 percent prípadov demencie, konštatuje TheSun. Obvykle sa prikráda veľmi nenápadne, no existuje niekoľko signálov, ktoré dokážu odhaliť jej včasné príznaky.

Čítajte tiež: JEDLO na raňajky, ktoré odporúčajú odborníci: IMUNITU budete mať v špičkovej forme!

„Výskum ukázal, že v skutočnosti môže choroba začať v mozgu až 20 rokov pred tým, ako sa prejavia príznaky,“ uviedla pre BBC Laura Phippsová z Alzheimer's Research UK.

Signál Alzheimera

Vedci počas jedného roka skúmali údaje od 139 ľudí vo veku nad 65 rokov, z ktorých polovica mala diagnostikovanú skorú alebo „predklinickú“ Alzheimerovu chorobu a druhá polovica ju nemala.  Všetci súhlasili s tým, aby ich jazda bola monitorovaná zariadeniami na sledovanie polohy založenými na systéme Global Positioning System (GPS) vo Washingtone v USA. Ako vedci informovali v časopise Alzheimer's Research & Therapy, u tých, ktorí mali predklinickú demenciu, bolo pravdepodobnejšie, že pri šoférovaní urobia „náhle“ zmeny. Podľa odborníkov tiež títo ľudia jazdili pomalšie, držali sa na obmedzených trasách a celkovo jazdili menej.

DEMENCIA sa môže ukázať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedúca štúdie Sayeh Bayatová z Torontskej univerzity uviedla, že pomocou údajov z vedenia vozidla bol tím schopný navrhnúť nástroj, ktorý by mohol predpovedať pravdepodobnosť predklinickej demencie.

„To, ako sa ľudia pohybujú v každodennom prostredí, od miest, ktoré navštevujú, až po spôsoby jazdy, nám môže veľa povedať o ich zdraví. Použitím týchto ukazovateľov môžete skutočne s veľmi vysokou istotou zistiť, či má osoba predklinickú Alzheimerovu chorobu alebo nie,“ vysvetlila.

Výsledky sa ukázali byť na 86 až 90% presné, keď vedci pridali k údajom genetický Alzheimerov test. Ten sa nazýva genotypizácia apolipoproteínu E a slúži na zistenie, či máte alebo nemáte dedičné riziko ochorenia.

Ako vedúca štúdie dodala, odborníci budú musieť zhromažďovať ďalšie údaje, uviedla však, že sledovanie správania starších ľudí by mohlo pomôcť lekárom rýchlejšie určiť diagnózu. Zmeny vo vedení vozidla si najskôr všimnú členovia rodiny, ktorí by mali zbystriť pozornosť, keď si to uvedomia a informovať o tom lekára.

Viac o téme: ZdravieŠoférovanieDemenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9