Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aké ZMENY nastanú s vašim telom, keď ODHODÍTE topánky? Ozvú sa OBLIČKY i pečeň!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj vy ste počas horúcich letných dní už videli ľudí, ktorí po chodníku kráčali bez topánok? Chodenie naboso sa stáva čoraz populárnejšie. Jeho stúpenci tvrdia, že má blahodarne účinky na telo aj myseľ, zlepšuje vitalitu a silu.

Obuv má v prvom rade ochrannú funkciu. Chráni nás pred nerovným terénom, chladom, teplom aj popichaním. Chodenie naboso je však človeku vuac prirodzené. Naši predkovia nepoznali topánky a napriek tomu dokázali prežiť. Aj prvé kroky malých detí sú väčšinou naboso. Ako sa píše na brightside.me, priamym kontaktom so zemou spoznávajú stabilitu, rovnováhu, vnímajú povrch, po ktorom kráčajú a jeho nezrovnalosti. Aké sú výhody chodenia naboso?

Čítajte tiež: Zabudnite na nočnú slobodu, ktorá to len ZHORŠÍ: Prečo by ste NEMALI spať v horúčavách NAHÍ

Zlepšuje stav plochých nôh

Chôdza naboso je efektívny a prirodzený spôsob, ako zatočiť s plochými nohami a to najmä vtedy, ak chodíte bez obuvi na pláži, po tráve či nerovnom povrchu. Odborníci tvrdia, že práve ploché povrchy alebo nesprávna obuv najviac prispievajú k oslabeniu svalov chodidla. Je známe, že beh naboso zlepšuje tvar klenby. Čím viac budete chodiť bosí, tým silnejšie budú vaše chodidlá.

Prospieva dôležitým orgánom

Čím je vaša krv hustejšia, tým je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie kardiovaskulárne ochorenie. Ak však budete chodiť bosí, nemusíte sa s týmto problémom trápiť. Podľa štúdie, ktorú uskutočnil Journal of Alternative and Complementary Medicine, chôdza naboso znižuje viskozitu krvi. Pomáha tiež pri vývoji mozgu malých deti, vďaka nemu zosilnejú vaše kosti a prekrvia sa akupresúrne body, ktoré môžu zmierniť ochorenie obličiek a pečene.

Zlepší sa vám zrak

Existuje veľa bodov na chodidlách, ktorých stimulácia pomáha zmierniť bolesť alebo dokonca chorobu. Nachádzajú sa tu aj body, ktorých masážou zlepšíte stav vášho zraku. Keď chodíte naboso, najväčší tlak sa kladie na prvý, druhý a tretí prst. A to sú presne miesta, vďaka ktorým budete vidieť lepšie.

Aké ZMENY nastanú s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Získate dostatok vitamínu D

Pri chôdzi naboso je vaša pokožka viac vystavená slnku hlavne v letných mesiacoch. Je obzvlášť výhodné chodiť bez topánok po tráve skoro ráno alebo neskoro popoludní, keď slnečné lúče nie sú také silné. Ranná prechádzka vás nabije pozitívnou energiou a silou.

Zlepší sa držanie vášho tela

Ak stále nosíte obuv, stabilizačné svaly na nohách strácajú svoju pevnosť. Sprievodným javom, že niečo nie je v poriadku, je zlé držanie tela. Tlak na určité body na chodidlách a rôzne povrchy robia s vašim držaním tela zázraky.

Zlepší sa pamäť

Podľa jednej štúdie iba 16 minút behu bez topánok zlepší stav pamäte o 16 percent. Experimentu sa zúčastnilo celkovo 72 ľudí vo veku 18 až 44 rokov. Ukázalo sa, že tí, ktorí behali v topánkach, nepreukázali žiadne zmeny, zatiaľ čo skupina naboso bola oveľa vitálnejšia. Dôvod je ten, že chôdza naboso vás núti rozmýšľať nad každým krokom a mozgové závity pracujú na plné obrátky.

Zníži sa bolesť chrbta

Veľmi často sú to práve topánky, ktoré spôsobujú bolesti. Lodičky sú možno sexi, no posúvajú panvu dopredu, čo neskôr končí bolesťou chrbta. Keď chodíte bosí, nielenže posilňujete svaly chodidla, ale tiež fixujete držanie tela.

Čo sa ešte zlepší, keď začnete chodiť naboso?

  • Zníži sa krvný tlak
  • Zažijete menej stresu
  • Budete lepšie spať
  • Premasírujete chodidlá
  • Zlepší sa vaše vnímanie
Viac o téme: ZdraviePrevenciaChôdza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9