PROGRESIA nevyliečiteľnej choroby NEBUDE mať šancu: Obľúbená činnosť OSLABUJE príznaky

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-03 12:00:00

Tanec má pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Uvoľní myseľ, dobije človeka energiou, ktorý pri ňom príde na iné myšlienky. Vedci teraz prišli s úžasnou správou, že tancovanie zastavuje progres Parkinsonovej choroby.

Parkinsonova choroba je ochorenie plné záhad. Vedci stále nevedia, čo je jej spúšťačom. Pravdepodobne však ide o kombináciu genetických a environmentálnych faktorov. Aj liečba je veľmi individuálna. Každý pacient totiž na ňu reaguje inak. Výber lieku závisí od závažností príznakov a aj veku dotyčného. Výskumníci stále pracujú na výrobe farmaká, ktorý by túto zákernú chorobu porazilo.

Čítajte tiež: Zabudnite na nočnú slobodu, ktorá to len ZHORŠÍ: Prečo by ste NEMALI spať v horúčavách NAHÍ

Záhadný Parkinson

Vedci z York University v Kanade uskutočnili nedávno štúdiu, aby zistili, či tanec ovplyvňuje motorické a nemotorické príznaky tohto zákerného ochorenia. Ako sa píše na medicalnewstoday.compri Parkinsonovej chorobe totiž odumiera časť mozgu, čo zhoršuje motoriku človeka. Ten stráca rovnováhu, potáca sa a okolie ho môže vnímať ako opitého. 

„Mnoho pacientov sa za svoje pohyby hanbí a radšej sa izolujú. Často sa u nich vyvinú psychické problémy, trpia depresiou,“ vysvetlil hlavný autor štúdie doktor Joseph DeSouza. 

Dobrou správou podľa neho ale je, že tanec na hudbu môže spomaliť a zlepšiť ich každodenný život a denné funkcie. Výskum bol publikovaný v časopise Brain Sciences.

Tancom proti ochoreniu

Štúdie sa zúčastnilo 16 ľudí s priemerným vekom 69 rokov, ktorí mali mierne príznaky Parkinsonovej choroby. Pozorovaní sa v rokoch 2014 až 2017 zúčastnili tanečných kurzov, ktoré boli venované rôznym štýlom ako balet, step, ľudový, spoločenský, či moderný tanec. Išlo o zmes aeróbneho a anaeróbneho tréningu.

Vedci zistili, že počas doby pozororvania sa u nich zlepšila rovnováha, strnulosť, chvenie aj rečové schopnosti. Výskumníci sú presvedčení, že aj samotná socializácia, vzájomná podpora počas tanečných hodín mali pozitívny vplyv na ich pohybové ústrojenstvo. Podľa doktorky Christine Stahlovej, ktorá sa venuje výskumu pohybových porúch, však táto štúdia zahŕňala iba ľudí s ľahkou formou Parkinsonovou chorobou, a preto sa závery vzťahujú iba na tých, ktorí nemajú ochorenie v ťažkom štádiu. 

Pozitívom ale je, že tanec môže byť použitý ako nefarmakologická liečba na spomalenie progresie ochorenia,“ dodala.

O ochorení

Parkinsonova choroba je progresívne degeneratívne ochorenie. Postihnutý stráca nervové bunky v časti mozgu, ktorá sa nazýva substantia nigra. V podstate to znamená, že pacientovi radikálne klesne hladina dopamínu. Ten zohráva dôležitú úlohu pri regulácii pohybu. Jej príznaky zvyčajne začínajú postupne a časom sa zhoršujú. Pacienti v počiatočných fázach pociťujú trasenie, stuhnutosť, majú problém s chôdzou, rovnováhou a koordináciou. Ako ochorenie postupuje, pridávajú sa problémy s rečou aj pamäťou. Doteraz vedci nezistili, prečo toto degeneratívne ochorenie vlastne vzniká. 

Sú známe štyri hlavné príznaky Parkinsona:

  • zlá rovnováha a koordinácia
  • stuhnutosť končatín aj trupu
  • tras najmä v rukách, nohách aj na tvári
  • spomalenosť pohybov

Fotogaléria


Tagy:
zdravie tanec prevencia Parkinsonova choroba

2021-08-03 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia